Skocz do zawartości

Historia edycji

VDR

VDR

Ależ wykopalisko :D  Wszystko tak na prawdę kwestia jakie akwarium - a właściwie grubości szyby jaką użyto do jego budowy. Bo szkło odżelazione - popularnie zwane optiwhite, to jak ktoś słusznie zauważył ponad dekadę temu jest nazwa własna szkła Pilkingtona, ale szkło odżelazione znajduje się w ofercie wszystkich większych firm produkujących szkło płaskie.  Inne popularne nazwy jak Guardian Ultra Clear też się przewijały w dyskusjach (ileż to emocji kiedyś było przy dyskusjach guardian vs opti :D ), a w zasadzie każdy producent ma dla takiego szkła własną nazwę. Im grubsza szyba tym efekt lepszy i tutaj bez z dwóch zdań przy dużych zbiornikach tylko opti jak dla mnie. Chyba, że ktoś chce ten zielony zafarb faktycznie. W mniejszych zbiornikach mam wrażenie ze tego aż tak nie widać ale...... i tak wolałbym dopłacić do szkła opti.  A tak btw to w zasadzie szkło odzalezione jest również szkłem typu float ;)  Czym jest ten float proponuję samemu już sobie wygooglać i skąd się ten float w ogóle wziął. 

Porządnie zrobione akwarium z mała spoiną (czyli nie trojkątem z silikonu w rogu),  trapezowym szlifem krawędzi szkła robi robotę i nikt mnie nie przekona, że nie warto dopłacić do takiego zbiornika ;)

Czy łatwiej się rysuje ? Jest taki mit - ja mam czyscik Tunze i rys mi nie przybywa. Wiec dla mnie to jest mit. Każde szkło się rysuje jak się z nim obchodzi nieostrożnie. Szyb które nie służą do oglądania życia nie warto robić z opti. Dlatego często robi się opti tylko te części, przez które będziemy oglądać życie. Full opti według mnie nie ma uzasadnienia ekonomicznego - no chyba ze mamy zbiornik, który możemy oglądać z każdej strony - coś ala wyspa. 

VDR

VDR

Ależ wykopalisko :D  Wszystko tak na prawdę kwestia jakie akwarium - a właściwie grubości szyby jaką użyto do jego budowy. Bo szkło odżelazione - popularnie zwane optiwhite, co jak ktoś słusznie zauważył ponad dekadę temu jest nazwa własna szkła Pilkingtona, znajduje się w ofercie wszystkich większych firm produkujących szkło płaskie.  Inne popularne nazwy jak Guardian Ultra Clear też się przewijały w dyskusjach (ileż to emocji kiedyś było przy dyskusjach guardian vs opti :D ), a w zasadzie każdy producent ma dla takiego szkła własną nazwę. Im grubsza szyba tym efekt lepszy i tutaj bez z dwóch zdań przy dużych zbiornikach tylko opti jak dla mnie. Chyba, że ktoś chce ten zielony zafarb faktycznie. W mniejszych zbiornikach mam wrażenie ze tego aż tak nie widać ale...... i tak wolałbym dopłacić do szkła opti.  A tak btw to w zasadzie szkło odzalezione jest również szkłem typu float ;)  Czym jest ten float proponuję samemu już sobie wygooglać i skąd się ten float w ogóle wziął. 

Porządnie zrobione akwarium z mała spoiną (czyli nie trojkątem z silikonu w rogu),  trapezowym szlifem krawędzi szkła robi robotę i nikt mnie nie przekona, że nie warto dopłacić do takiego zbiornika ;)

Czy łatwiej się rysuje ? Jest taki mit - ja mam czyscik Tunze i rys mi nie przybywa. Wiec dla mnie to jest mit. Każde szkło się rysuje jak się z nim obchodzi nieostrożnie. Szyb które nie służą do oglądania życia nie warto robić z opti. Dlatego często robi się opti tylko te części, przez które będziemy oglądać życie. Full opti według mnie nie ma uzasadnienia ekonomicznego - no chyba ze mamy zbiornik, który możemy oglądać z każdej strony - coś ala wyspa. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.