6 godzin temu, Arek77 napisał:Hehe..... taka lampka upiekła by prosiaka
![]()
Żarówki nad prosiakami mają max 200W, a zazwyczaj są 170 i po kilku dniach od porodu świecą na 50%. Wielu rolników, zamiast Lamp stosuję maty grzejne o mocy 70 W.
Poza tym często na chlewniach są panele fotowoltaiczne i, jeśli chodzi o samą hodowlę trzody, nie jest tak "prądożerna, jak by mogło się wydawać. Co innego kurniki....
Prąd i tak będzie drogi po nowym roku, co najmniej przez najbliższe kolejnych kilkanaście miesięcy, więc ja powoli sprawdzam jak mogę zmniejszyć złużycie prądu przez akwa. Zacząłem od lampy - na razie zrezygnowałem z długich świtów i zachodów co dało oszczędności 0,5 kWh na dobę (złużycie spadło z 2,8 do 2,3 kWh na dobę). Mam zamiar obniżyć temperaturę w akwa o 1 stopień, ocieplić styropianem sumpa I niewidoczne szyby w akwa oraz częściej czyścić pompę i cyrkulatory. Jestem na etapie porównywania co ile złużywa prądu.
Nie zdajesz sobie sprawy jak i co . Po ile żarówek jest w lampeie . Fajnie się czyta, bzdury co piszesz , ale nic nie wiesz na temat rolnictwa nic. Nie dyskryminuje twojej wiedzy o akwarystyce , ale rolnictwo do bani .
Napisz mi proszę jak idą zbiory w poszczególnych rejonach , jak ceny sztucznie poszły w dół, po ile maciory są sprzedawane i tuczniki . Ile nawozu powinno się zużywać na chektar i jakie . Ile kosztuje serwis przy nowym kombajnie , który stoi zamiast kosic ( dokladnie na polu ) i jak ustawić sita , bodajże w starej wistuli ( jeśli wiesz co to takiego )
Nie zdajesz sobie sprawy jakie są ceny restrukturyzacji by było jak jest nakazane . Przez to kończą rolnicy w Polsce kończą.
A jeszcze jedno , chodzi mi po głowie, pisz jak jest a nie o to wyczytasz w necie
Wiesz wogóle jak żniwa wyglądały? , lub zbieranie ziemniaków?
I tak k...... nie mam firmy jestem , normalnym ciężko pracującym człowiekiem który pisze tak jak jest , a nie to to na ...... się dowiedział.
W dodatku, wiesz ile kur można normalnie trzymać? I dlaczego nie mogą swobodnie chodzić ?
ch*j wiesz na temat rolnictwa i piszesz bzdury .
Tak można mie usunąć, tylko proszę doszczętnie. Bo mi nabijania postów nie trzeba tak jak dla niektórych
Sorry!!!!!