żeń-szeń Zgłoś Napisano 1 Października 2022 Witam kolegów, jak w temacie. Nieprzypilnowane zoasy w odmianie nirvana rozpanoszyły mi się po skale z SPS. Chciałbym się ich pozbyć. Jakieś pomysły? Akwarium 120l, totalny mix SPS/LPS/miękkie/NP z przewagą SPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 1 Października 2022 Niestety nie mam dla ciebie dobrych wiadoości. miałem podobnie z WWC AOI. rosły poza kontrolą i niedopilnowane poszły w las. Tylko rwać i demolować polipy aż całkiem zamęczysz. Inaczej obrosną wszystko. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żeń-szeń Zgłoś Napisano 1 Października 2022 (edytowane) No tak też myślałem, że ciężko z tym będzie. Naturalni podjadacze u mnie raczej odpadają bo znając życie to najpierw wezmą się za rurówki i gorgonie. A z tym rwaniem na zmęczenie to jak się do tego zabrać? To znaczy po ile polipów na raz, czym najlepiej, wycinać czy wyrywać. Ewentualnie czy miałby ktoś wypożyczyć albo odsprzedać brzydala gustującego w zoa. Wychodzę powoli z tych korali i nie zależy mi na pozostałych koloniach. Dodam że chemia u mnie odpada z powodu małego litrażu i wrażliwej obsady (milleopora rainbow, akry strawberry, pikatchu, disnay, golden fenix, gorgonia blueberry) Edytowane 1 Października 2022 przez żeń-szeń (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 2 Października 2022 Ja u siebie wyrywałem po kilkanaście polipów i rwałem pensetą. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach