28 minut temu, R3BEL napisał:Moim zdaniem nie ma sensu rozdzielać przegród dla odpieniacza oraz rollermata. Jeśli zależy Ci na tym żeby zebrać jak najwięcej syfu w pierwszej komorze to wylot wody z niej do refugium daj górą. Dzięki temu resztki syfu które ominą rollermata osiądą na dnie pierwszej komory i nic nie poleci na glony. Dodatkowo możesz umieścić w komorze odpieniacza małą pompkę która będzie obmywać dno i gwarantuję Ci, że większość syfu który tam osiądzie trafi koniec końcem do odpieniacza.
Jeśli chodzi o wysokość przegród to w przypadku refugium komora powinna być dość wysoka. Uważam, że 20cm to za mało. Sam mam 30cm i jak glony zaczną rosnąć to nie jest to dla nich jakaś ogromna przestrzeń. A odpieniacz w poprzedniej komorze, tak jak pisali przedmówcy, zawsze może dać na podstawce.
Co do pompy to również zgodzę się z wcześniejszymi wypowiedziami, że przy takiej pompie nie osiągniesz nigdy założonej wartości, baa nawet rękę dam sobie uciąć że się do niej nie zbliżysz w połowie tego co założyłeś, nawet przy pracy pompy na 100%. Ja przy pompie 10k skręconej na 50% na 1m wysokości osiągam przepływ 2200L/h
A co do kulek to pomyśl o koszyku który będziesz w stanie wyjmować raz na jakiś czas żeby móc przeczyścić kulki. Są gotowe projekty na https://www.thingiverse.com/ ale nie wiem czy znajdzie się coś pod szerokość Twojej przegrody. Ja u siebie musiałem zaprojektować koszyk stricte pod moją przegrodę.
Zwiększyłem wysokość do 30 cm wysokość przegród. Czy faktycznie jest konieczność takiego mielenia wody pomiędzy akwarium a sumpem? Co zyskuję jak przepompuję wodę 5, 10 czy 15 razy na godzinę? Do kulek natomiast planuje zakupić stojak 4.3 cm szerokość więc idealny do 5 cm komory.