21 godzin temu, Legez napisał:180x30x60cm 500 litrów plus 150 sump
Niełatwy kawałek pola wybrałeś do orki Wąskie, wysokie. Do tego nie wiem, jak ci 500l wychodzi, bo mi 324. A netto poniżej 300 nawet... Musisz to wziąć pod uwagę przy dozowaniu suplementów.
21 godzin temu, Legez napisał:na wylocie 3-5 Mam zestaw
Na wylocie 3-5 to nie jest tragedia.
21 godzin temu, Legez napisał:jFCPS5, FCBL, FCPS20
Co masz na myśli pod tymi nazwami? Filtr powinien mieć po kolei: prefiltr 5 mikronów --> blok węgla --> prefiltr 1 mikron --> membrana --> żywica MB400 lub ewentualnie MB20. Żywicę wsypujesz luźno do filtra, nie ubijasz, nie ugniatasz.
21 godzin temu, Legez napisał:węgiel Aqua Forest Carbon wymieniany około 2 miesiące temu. Lampa UV NUV-55
Węgiel jak się miesza 2 miesiące to możesz go już wywalić. Teraz już robi tylko jako złoże dla bakterii. Ja nie jestem fanem UV, a już na pewno jestem przeciwnikiem ciągłego jej działania w niedużych i średnich akwariach. Ale to kwestia dyskusyjna.
21 godzin temu, Legez napisał:5. Jakiego oswietlenia uzywasz i jak dlugo swiecisz? (moc, rodzaj, barwa)
Lampy Evergrow it5080 +it5060, świecenie wg załącznika
Moim zdaniem to te lampy są za słabe. Musiałbyś zmierzyć PAR pod tymi lampami, ale zakładam, że punktowo to one może i dobrze świecą, ale ty masz akwarium wąziutkie i dosyć wysokie, skałę masz poustawianą pod acropory. Do tego świecisz nimi dziwnie. Zaczynasz świecić o 8, ale mocniej zaczynają świecić dopiero o 12. Świecą mocniej do 18, kiedy ich moc spada znów słabo świecisz do 24. Mam nadzieję, że nie szkoda ci kasy na prąd. Rozumiem, że chcesz, żeby rano i wieczorem akwarium się świeciło na fioletowo-niebiesko i cieszyło oko kolorami flueo, ale przy tak słabym świetle korale nie rosną, ale glony już tak. Ja bym to zmienił na 30-60 min wschód, 8-10 godzin solidnego świecenia i godzinny zachód.
21 godzin temu, Legez napisał:7. Jaka obsade ryb posiadasz?
Obsada 2x błazenek, 1 x dori, 1x borsuk, 2 x chromis, 2x czarny błazenek, 2x grabik,, mandaryn, 2x pterapogon, babka kopiąca, salarias, brzydal, rozgwiazda, 2 razy krewetka czyszcząca ,kilka ślimaków, Ukwiał Anemonia Viridis, Ukwiał Entacmaea quadricolor rainbow
Jeśli kiedykolwiek byłeś na rafie to pewnie widziałeś jakich ryb jest najwięcej. Na sztuki, na wagę, na centymetry najwięcej jest glonożerców i koralożerców. Na rafie jest masa ryb, które pływają i zeskrobują glony. Pokolce, borsuki, masa ślizgów, ustników, garbików, papugoryb. Wszystko wciąga glony. Do tego hordy, żeby nie powiedzieć miliony ślimaków, jeżowców, krabów, wężowideł i wszelkiego innego tałatajstwa, które notorycznie głodne zeskrobuje codziennie najmniejsze kawałeczki glonów. A glony rosną na rafie non stop. Taka ich natura. I ta natura wychodzi u ciebie w akwarium. Do tego ty lejesz im fosforany, karmisz 16 ryb, z których dori jest takim sobie glonożercą, borsuk, który raczej w naturze gustuje w glonach wyższych typu caulerpy. I malutki salarias, który co prawda cały czas skubie, ale co on może. I kilka ślimaków...Pomyśl, jaką masz masę glonów w akwarium i jaka jest masa zwierząt, które je jedzą.
To powiedz mi... Jak masz nie mieć glonów? Twoje glony są bardzo podobne do tych, z którymi sam się kiedyś męczyłem. mnóstwo w nich detrytusu. Widać to na zdjęciach.
21 godzin temu, Legez napisał:12. Jakie masz parametry wody i kiedy ostatnio byly robione testy (NO3, PO4, KH, pH, Ca, Mg, zasolenie, temperatura) - testami jakiej firmy?
Temp
Krzemiany
1025
25.1
7.8
9.6
<0.25
0.5
0.4
330
1320
0.02
0
Miernik
Miernik
Miernik
Salifert
Salifert
Salifert
Colombo
Salifert
Salifert
Colombo
Salifert
Jakim miernikiem mierzysz pH? Dlaczego trzymasz takie wysokie KH? Odpuść sobie mierzenie amoniaku, szkoda czasu. Fosforany zawsze masz takie wysokie, czy to po twojej interwencji? Nie lej tego więcej. Wapń to zakładam miało być 430 i ci się źle na klawiaturze kliknęło? Jak masz wapń na poziomie 330, to już wiesz dlaczego ci korale nie rosną.
Musisz najpierw wyprowadzić podstawowe parametry, potem micro (jod, pewnie żelazo i całe micro zjadają glony). Korale nie będą rosnąć.
22 godziny temu, Legez napisał:13. Jak duze podmiany wody robisz (procentowo - w przeliczeniu na tydzien) i jaka sola?
5% tygodniowo, sól Hiker Pro SPS Sea salt
Nie znam tej soli, ale jakoś nie bardzo wiem, dlaczego niektórzy producenci robią sole, które mają tak wysokie KH. Po każdej podmiance jest wahnięcie KH w zbiorniku w górę i problem z ustawieniem dozowania dziennego, żeby utrzymać stałe KH. Stabilność parametrów to podstawa.
22 godziny temu, Legez napisał:15. Ile i czym karmisz korale?
Co 2-3 dni AF Power Food lub AF LPS food
Odpuść sobie karmienie korali, dopóki nie będziesz miał stabilnego akwarium, w którym korale dobrze rosną i w którym są korale, które pozytywnie reagują na karmienie. U ciebie takich nie ma.
22 godziny temu, Legez napisał:17. Czy stosujesz suplementy (jesli tak to jakie)?
Microbe lift- Special Blend razw tygodniu zgodnie z instrukcją
To akurat spoko, glonom trzeba robić konkurencję do No3 i PO4, przy czym glon zawsze wygra walkę o NO3 i PO4 z koralami i bakteriami. Nawet przy 0 0 glony będą rosły a korale będą padać. Możesz lać pożywkę dla bakterii, żeby sprowadzić NO3 i PO4 w pobliże ledwo wykrywalnych poziomów. Ile masz urobku z odpieniacza tygodniowo?
22 godziny temu, Legez napisał:18. Jaka masz cyrkulacje?
Jebao MLW 10 i Maxspect JUMP Gyre MJ-GF4K, pompa obiegowa Jebao MDC-8000
Czyli masz bardzo słabą cyrkulację. Cała kupa z twoich ryb opada na skałę i korzystają z niej glony. Kiedy ostatnio czyściłeś maxspecta? Je trzeba często czyścić. na ile % masz go ustawionego? O druga pompę nie pytam, bo jest tak słaba w takim akwarium, że można ją pominąć.