Skocz do zawartości
Iceberg

Red Sea Prizm de luxe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...mam ten wlasnie odpieniacz http://www.francenanorecif.com/articles.php?lng=fr&pg=301 wedlug konstruktora jest to reaktor do akwa o pojemnosci max 400l,jednak przeczytalem ze tylko w teorii i wsrod fachowcow nadaje on sie swietnie do 80l max...moje akwa to 110l netto wody i 36l panel,razem 146l netto.Nie wiem czy ktos ma taki odpieniacz z Was.Chodzi mnie o pewne zmiany ktore mysle ze mogly by polepszyc wydajnosc...sa tam trzy komory woda jest tloczona wraz z powietrzem systemem venturi przy pomocy wirnika igielkowego,by przedluzyc czas styku z woda wpada do drugiej komory i nastepnie oczyszczona przechodzi przez trzecia komore gdzie jest obcja umieszczenia wegla.Patrzac na zdjecie widzicie u gory tuleje ktora sie zweza,tamtedy wlasnie wychodzi brud.Szybkosc przeplywu jest 750l/h ale nigdy tego nie osiagnalem gdyz ta tuleja jest za krotka i zwiekszajac przeplyw po prostu wylazi mokra piana,dlatego dobrze jak dziala na polowie mocy...dzisiaj otworzylem pokrywe i na te tuleje zalozylem zwykla butelke plastikowa...w ten sposob ta piana podchodzi duzo wyzej i lepiej sie pieni...jednak do trzeciej komory w ten sposob dostaje sie troche babelkow...czy to ma znaczenie?...i tak zaczym dostana sie one do kostatniej komory panela to sie ulotnia...dalem tez do srodka kostke napowietrzajaca...nie wiem co z tego wyjdzie...do wody zasolonej sla kuchenna dalem dwa steki,jajko i jakis przeterminowany pasztet by zobaczyc jak bedzie z czyszczeniem...zaraz po dodaniu tego odpiebniacz przestal pienic ale mysle ze sie rozkreca...to tak jak sie daje pokarm plynny dla korali...potrzeba czasu by zaczal pienic...Co myslicie i czy ktos juz ulepszal ten model...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iceberg, jak dobrze poszukasz to znajdziesz kilkauwag na forum o realnej wydajnosci odpieniaczy versus to co pisze producent. nie znam tego produktu, ale po pierwsze wydaje mi sie na chlopski rozum, ze zejscie z 400l do 80l to lekka przesada, a po drugie tu jak zwykle nie ma jednej stalej reguly. wszystko zalezy od obciazenia zbiornika, wiecej zwierzat, pokarmu etc etc odpieniacz ma wiecej do roboty.

nie wierze, ze ten odpieniacz jest slabszy od miniflotora , ktorego ja mam w akwa 180l, a to zwykal rura z kubkiem napedzana napowietrzaczem i kostka lipowa.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz Kazik ja za to nie mam pojecia o miniflotorach,rozumiem ze napedza to kostka i przeplyw wody zalezy tylko od niej,wiec masz o tyle dobrze ze jak wstawisz tak bedzie odpienial...z moim jest o tyle problem ze w zaleznosci od jakosci wody trzeba regulowac przeplyw i nie ma jakiejs reguly...wczesniej majac akwa pracowal on dobrze,zawsze tak samo,kiedy cos sie zmienialo to albo wlot byl troche zapchany albo parametry zaczely sie zmieniac...To jest tak ze on teraz jeszcze nie pieni ze wzgledu chyba na to ze zarcie ktore wlozylem musi zaczac sie psuc i teraz jezeli nie ta butelka do gory nogami ktora nalozylem na wylot brudu jutro rano w pojemniku moglaby byc czysta woda ktora sie przelala gdyz za silny byl strumien...fakt ze nie jest to niebezpieczne gdyz woda podnoszac sie za wysoko wplynela by spowroteùm do dyszy...teraz to wyglada jak klepsydra ,cienki wylot rury ,cienki wylot butelki i pogrubienie...wlasnie licze na to ze tam wlasnie bedzie sie ubijac piana ciemna,brudna...jezeli bedzie tak jak mysle po prostu utne te butelke w miejscu gdzie bedzie sie przelewac i ewentualnie z akrylu posklejam cos w rodzaju tej butelki...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iceberg

"do wody zasolonej sla kuchenna dalem dwa steki,jajko i jakis przeterminowany pasztet "

" on teraz jeszcze nie pieni ze wzgledu chyba na to ze zarcie ktore wlozylem musi zaczac sie psuc "

:lampka:lampka:lampka

:yes:yes:yes

Co Wy w tych domach wyprawiacie?:p:):p

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.