Witam wszystkich na forum, to moje pierwsze akwarium, idzie mi różnie, trochę już żałuję, że takie małe Będę w tym wątku opisywał postępy, problemy i plany.
Akwarium - start grudzień 2022
- Sprzęt: VIV PURE 50x50x50 / Hydra 26HD / Tidal 75 / Bubble Magus QQ3 / Ultra Heater 100W / Jebao MCP-70 / Levelautomatic EYE / Jebao ACF-200
- Obsada: parka błazenków, ślizg, krewetka czyszcząca, ślimaki: Strombus, Trochus, Turbo, Nassarius.
- Koralowce: Sinularia flexibilis, Sinularia dura, Capnella, Rhodactis, Discosoma, Euphyllia paraancora, Montipora capricornis, Montipora digitata, Caulastrea furcata.
- Sól Red Sea Salt, podmianki co 2 tygodnie 10% netto. 10kg skały suchej. W filtrze kulki Maxspect i trochę na dnie AF BioFill. Piasek AF Bio Sand.
- Dla ryb głównie mrożonki z witaminami Fish V, spirulina, pokarm Hikari dla krewetki. Dla koralowców połowa zalecanej dawki AF Phyto Mix i połowa AF Power Elixir. Bakterie dawka Nitrobacter Reef Scorpionfish na zaburzoną biologie (ostatnie problemy z glonami nitkowatymi).
Było po drodze kilka wpadek. Na szczęście powoli wychodzę na prostą, między innymi:
- mega za duże zasolenie 39ppt przez wspaniały elektroniczny salimetr
- brak masy koralowej skutkujący szaleństwem glonów nitkowatych
- plaga dino (chyba?), coś próbowałem robić, podnosić pH ale chyba przeszło samo
- utrata jednej sporej Euphylli przez parametry lub ataki kraba pustelnika
Ostatni pakiet testów:
- Zasolenie 35ppt (refraktometr)
- PO4 0.07 (Hanka 774)
- dKH 9.2 (Hanka 772)
- NO3 2.5-5 (Salifert)
- pH 8.15-8.3 (Salifert)
- Ca 460 (Salifert)
- Mg 1350 (Salifert)
Plany na dzisiaj:
- dokupić Sarcophytona z nadzieją dla błazenków
- wyjść całkiem na prostą z glonami nitkowatymi