Skocz do zawartości

Historia edycji

chris_ek

chris_ek

Aktualizacja

Parametry dziś rano przed podmianą:

pH = 7,78- sonda hydromet

Zasolenie  = 35 elektroniczny refraktometr

KH = 9,90 - test Salifert (było 9,3)

Ca = 440- test Salifert (było 445)

PO4 = 0,96 - test Hanna (było 0,91)

NO3 =25 - test Salifert (było 25)

Tydzień temu na próbę wstawiłem odpieniacz, zaczął przelewać jak szalony więc tak go zostawiłem (może się dotrze) tylko ustawiłem mu pracę tylko w nocy. Po tygodniu nadal przelewa, ale zauważyłem, że dziś rano pH było 7,79 a po wyłączeniu odpieniacza powoli spadało do poziomu 7,73. Włączyłem go z powrotem i po kilkunastu minutach  znów było 7,78. Nie mam zasysu powietrza z zewnątrz ani nie podłączyłem jeszcze pochłaniacza CO2 - wychodzi na to, że mam za słabą wymianę gazową. - to raczej była zbyt pospieszna konkluzja.

W czwartek uruchomiłem refugium,  póki co efektów żadnych nie widzę ale może trzeba dać mu trochę czasu. A może lampa LED o mocy 30 W to za mało żeby je oświetlać?

Jestem świadomy, że teraz konsumpcja mikro mi się zwiększy dlatego dziś leci ICP jako odniesienie a dodatkowo zwiększę dzienne dozowanie żelaza.

chris_ek

chris_ek

Aktualizacja

Parametry dziś rano przed podmianą:

pH = 7,78- sonda hydromet

Zasolenie  = 35 elektroniczny refraktometr

KH = 9,90 - test Salifert (było 9,3)

Ca = 440- test Salifert (było 445)

PO4 = 0,96 - test Hanna (było 0,91)

NO3 =25 - test Salifert (było 25)

Tydzień temu na próbę wstawiłem odpieniacz, zaczął przelewać jak szalony więc tak go zostawiłem (może się dotrze) tylko ustawiłem mu pracę tylko w nocy. Po tygodniu nadal przelewa, ale zauważyłem, że dziś rano pH było 7,79 a po wyłączeniu odpieniacza powoli spadało do poziomu 7,73. Włączyłem go z powrotem i po kilkunastu minutach  znów było 7,78. Nie mam zasysu powietrza z zewnątrz ani nie podłączyłem jeszcze pochłaniacza CO2 - wychodzi na to, że mam za słabą wymianę gazową.

W czwartek uruchomiłem refugium,  póki co efektów żadnych nie widzę ale może trzeba dać mu trochę czasu. A może lampa LED o mocy 30 W to za mało żeby je oświetlać?

Jestem świadomy, że teraz konsumpcja mikro mi się zwiększy dlatego dziś leci ICP jako odniesienie a dodatkowo zwiększę dzienne dozowanie żelaza.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.