Witaj
Bardzo ciekawy projekt, ale niestety jak już koledzy wspomnieli będzie baaaardzo trudno prowadzić tak małą solniczkę
Nie mam doświadczenia z tak małymi zbiornikami, ale ja w tej sytuacji chyba postąpiłbym następująco.
1. Odezwał się do Ciebie forumowicz, który zaoferował Ci wodę, skałę i co tylko trzeba ze swojego baniaka.
Podejrzewam, że nawet nie wiesz jakie szczęście Cię spotkało... Dostaniesz od Niego "kawałek" jego akwarium, które nie dość, że jest zapewne dojrzałe to i zgaduję znacznie większe - a w związku z tym - stabilniejsze.
2. Każda podmiana w tak małym akwarium będzie oznaczała - przynajmniej moim zdaniem praktycznie wyjałowienie wody. 10% to w tym przypadku ledowe 2L świeżej solanki, a wypadałoby podmieniać co najmniej 15-20% -bo planujesz mieć rybkę... Ktoś kiedyś napisał, że na morszczaka 40L to absolutnie dolna granica - chyba nie bez powodu.
3. Ja bym zdecydowanie poszedł na układ z kolegą, który zaproponował Ci "media" ze swojego akwarium. Nie dość, że będą to zawsze stabilne parametry - co w tak małej bańce jak Twoja nie jest, aż tak oczywiste. To jeszcze z pewnością wyjdzie Cię to taniej. Dla kolegi, który chce Ci oddać wodę to ściek. Dla Ciebie to cenna flora bakteryjna. Do tego kolega z pewnoscią spuszcza znacznie więcej wody na raz do podmiany niż Ty posiadasz w swoim systemie. 1 kurs do kolegi - 3 podmianki u Ciebie.
4. Podmianki że świeżej solanki i tak robić będziesz musiał, żeby "przewietrzyć" akwarium. Ale w takim układzie znacznie rzadziej niż to zwykle bywa.
5. Na koniec życzę powodzenia i szczęścia bo serio - będzie Ci potrzebne.