Hoom Report post Posted December 19, 2023 Witam wszystkich po długiej nieobecności . Po ponad 3 latach zamknąłem stary zbiornik 650L i uruchomiłem 2 o wiele mniejszy . Niestety w starym nie dałem sobie rady z acroporami do pewnego momentu rosły jak szalone aż pewnego dnia zaczęły bieleć i wyrzucałem je wiadrami . Wydaje mi się że wina była bakterii . Ale nie ważne , skończone . nowy zbiornik wystartował dwa tygodnie temu . Praktycznie same lpsy , może wpadnie trochę acropor , jeszcze nie wiem . Od pierwszego dnia akwarium z życiem. Po 2 tygodniach już widzę wzrosty i dużą konsumpcję . Korale nieźle napompowane . Akwarium to panel i kubeleł dłubał fx6 z kulkami maxspect , do tego Odpieniacz deltec Mce 400 . Świece hydrą 64 ale zaraz dojdą też dwie belki orphek Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted December 19, 2023 Korale wyglądają w dobrej kondycji. Zasiedlałeś skałą ze starego zbiornika? Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Hoom Report post Posted December 19, 2023 @kataniSkala jest nowa . Nie chciałem przekładać starej bo nie znalazłem przyczyny dlaczego bielały mi acropory . W poprzednim miałem RRR i ktoś mi powiedział że może ona oddawać coś do wody po czasie . Teraz mam Marco do tego w filtrze jest około 20L kulek maxspecta ze starego akwarium i 50% wody ze starego . Filtracja musi działać dobrze bo dzień po karmieniu korali a dałem dwie kostki blendowanych małży plus łyżeczkę reef roids po4 nie skoczyło nic a jest 0.052 . No3 zacząłem dozować bo było zero . Dziwi mnie duża konsumcja np. Ca ati essential pro podaje już 7ml . To jak mi się wydaje jest dużo jak na dwa tygodnie od startu w 150L Quote Share this post Link to post Share on other sites