Skocz do zawartości
ViriZit

Pytania od nowicjusza totalnego nowicjusza.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od dosyć dawna chciałem mieć akwarium morskie/słonowodne a że ostatnio się dowiedziałem że w moim mieście (po mimo że od urodzenia mieszkam w tym mieście ale mniejsza z tym) jest właśnie sklep z tym związane mam kilka pytań. .

Kiedyś miałem akwarium słodkowodne to miało z 35l-50l nie pamiętam za dobrze bo od ponad 7 lat stoi w nie użytku i tu pytanie czy mógłbym użyć takie akwarium dla słonowodnej fauny i flory? Czy jednak akwaria słonowodne I słodkowodne różnią się czymś np grubością szkła.

Drugie pytanie ile by kosztował mniej więcej sprzęt włącznie z akwarium, filtrem, ogrzewaniem itd dla akwarium 50l?

Jak sobie przeglądałem oferty ryb słonowodnych z tego sklepu (GlobalCoral) tak się nazywa co mam w mieście online to bardzo mi się spodobała jedna a mianowicie Halichoeres chrysus M I teraz pytanie niby widzę że minimalne akwarium to 200l ale ta ryba dorasta do 10 cm I czy mogła by żyć w takim właśnie 50l akwarium? Czy to się jakoś inaczej wszystko patrzy?

Jak wygląda dodawanie wody słonowodnej do akwarium? Muszę jakoś ją zrobić i czy to trudne ogólnie jest trudne?

Chyba na razie tyle z taki bardzo nurtujących mnie pytań. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.01.2024 o 16:56, ViriZit napisał:

Czy jednak akwaria słonowodne I słodkowodne różnią się czymś np grubością szkła.

Pod względem grubości szkła nie.

Drugie pytanie ile by kosztował mniej więcej sprzęt włącznie z akwarium, filtrem, ogrzewaniem itd dla akwarium 50l?

Tu musisz sam sobie dopasować, możesz rozejrzeć się za używanymi rzeczami, najdroższa do takiego zestawu będzie lampa.

Jak sobie przeglądałem oferty ryb słonowodnych z tego sklepu (GlobalCoral) tak się nazywa co mam w mieście online to bardzo mi się spodobała jedna a mianowicie Halichoeres chrysus M I teraz pytanie niby widzę że minimalne akwarium to 200l ale ta ryba dorasta do 10 cm I czy mogła by żyć w takim właśnie 50l akwarium? Czy to się jakoś inaczej wszystko patrzy?

Jak wygląda dodawanie wody słonowodnej do akwarium? Muszę jakoś ją zrobić i czy to trudne ogólnie jest trudne?

Zacznij od czytania, musisz najpierw poznać podstawy bo bez tego nie wróżę sukcesu w tym hobby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.