14 godzin temu, JaRRoT napisał:Te odprawy to wogole ciekawa sprawa , generalnie powinien to odprawiać urząd wojewódzki odpowiedzialny za rejon do którego paczka nadawana ma trafić tak przynajmniej jest w paczkach właśnie lotniczych, natomiast morskie mają 2 wyjścia albo odprawa portowa albo wojewódzki gdzie ów kontener ma być rozładowany w magazynie docelowym , w tym wypadku to już jakas dziwna loteria w każdym razie napisz @VDR jaki koszt naliczyli za obsługę celna i samo cło
Przesyłka dotarła do biura doręczeń, więc dzisiaj zapewne poznam czy doliczyli cło i jeśli tak to z jaką stawką celną. Ale kompletnie nie dziwi mnie, że PP jest tak mało konkurencyjna.
Paczka dotarła do kraju lądując na WER Warszawa - 100km na polnoc od Radomia, nastepnie zostala przewieziona do WER Lubllin - 100-120km na wchód od Radomia, z WER Lublin trafiła do WER Kielce - 80 km na południe od Radomia, by wreszcie dotrzec do DER Radom. Można powiedzieć, że zanim została dostarczona okrążyła Radom
Logistyka level hard.
Edit.
I już wiem wszystko - wychodzi mi ze cło w okolicy 3,7 % jak za lampy LED również zostało naliczone. Jesli dobrze pamietam procedure to kwota netto wraz z kosztami wysylki x 3,7% - wychodzi cena netto. I od tego 23% VAT. Plus oplata za obsługę celną (wychodzi mi tej oplaty cos koło 18-20zl). Szczegóły pewnie poznam jak dostanę już papier i wyliczenia.
Krótko mówiąc do każdej lampy dopłaciłem około 30-35zł dodatkowego myta (nie licząc VATu). Sumarycznie 3 lampy 240W wyszły i tak poniżej 3k Zostało z tego budżetu jeszcze na parę szzczepek
Co do jakości tych lamp..... tutaj myślę, że Krzysztof będzie mógł coś więcej powiedzieć