11 godzin temu, paatryk22 napisał:Hmmm, w takim razie trzeba czekać. Zamawiałem już troche elektroniki powyżej 1000 zł i za każdym razem przechodziło bez żadnych problemów:D
Chyba nie w obecnych czasach. Jesli chodzi o VAT to uszczelnili już to dawno. Na aliexpress VAT placimy z góry do 150Euro. Powyzej tej kwoty Aliexpress odejmuje VAT i placimy go w kraju - wystarczy, że w dokumentach przewozowych VAT będzie 0%. Powiem wiecej - to tak dziala na Aliexpress - ale kupujac na platformach, ktore nie pobieraja VAT w ogole, jest bardzo duza szansa ze w Polsce zostanie naliczony VAT + ewentualne cło. Mówiąc inaczej - jeśli na dokumentach masz 0% VAT to masz bardzo duze prawdopodobienstwo naliczenia VAT + ewentualne cło nawet jak produkt jest warty 100zl
No i w kraju zapłaciłem 520VAT + 3,7% cła bo jeszcze mi dorzucili za import lamp LED (a taka jest właśnie stawka) + 8,5pln dla Poczty za obsluge celną.
Razem było 640,50 pln czy jakos tak. Raczej nastawiaj się, że dopłacisz VAT (nie koniecznie w takiej wartości jak na ali - bo chinczycy zanizaja wartosc paczek w deklaracjach - wiec moze byc mniejszy, ale moga tez zazadac bys im wyslal zrzuty screenow, informacje o tym co jest w paczce tak jak bylo w moim przypadku).