gryadam Zgłoś Napisano 11 Lutego Cześć, Od jakiegoś czasu jest spory problem z dostępem do Aquaforest -NP Pro w kanistrze 2000 ml (wersja do pomp dozujących). Akurat miałem zapas, ale niedawno ostatni kanister się skończył i nie bardzo wiem, co robić dalej. Kto z Was to dozuje? Czy w ogóle ma to według Was sens? A jeśli tak, to czy można ten preparat rozcieńczyć, np. wodą RO, czy ktoś to robił i ma jakieś doświadczenia w tej materii? Z góry dzięki za odpowiedzi! Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gryadam Zgłoś Napisano 14 Lutego Udało mi się skontaktować w tej sprawie z producentem (Aquaforest). -NP Pro można rozcieńczyć wodą RO, rozcieńczenie 40 ml -NP Pro w butelce w 1 litrze wody RO/DI daje roztwór o stężeniu odpowiadającym temu w wersji dla pomp dozujących (kanister) i stosować w dawce 5 ml/100 l, zgodnie z instrukcją Aquaforest. Zostawiam informację, bo może komuś się przyda. Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 14 Lutego Witam Zapytam , po co stosujesz ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 14 Lutego 52 minuty temu, JerzyB napisał: Witam Zapytam , po co stosujesz ? Pozdrawiam Dołączam się do pytania,ciekawi mnie po co to jest stosowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minor Zgłoś Napisano 16 Lutego Ale chodzi wam o to co to jest -NP Pro? Pożywka dla bakterii, aletrnatywa dla produktów typu, Aquaforest NitraPhos Minus czy Red Sea NO3PO4X Albo po prostu wódki lub VSV. Wg. aquaforst najlepiej działa z ich bakteriami probiotycznymi. Dawno temu stosowałem i to nie z ich bakteriami, działać działało. Ale jakoś VSV bardziej mi odpowiada. A co jest lepsze/gorsze jakie są wady i zalety to już ktoś inny musi się wypowiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gryadam Zgłoś Napisano 22 Lutego No właśnie zacząłem lać, bo niby lepsze efekty z bakteriami i Aquaforest zaleca. Tutaj dotykamy innego zagadnienia, które jest według mnie tematem-rzeką, bo ilość dublujących się produktów w ofercie Aquaforest jest tak duża, że producent chyba sam się w tym gubi. Mamy co najmniej 3 produkty, które są źródłem "węgla", m. in. -NP Pro, NitraPhos Minus, pewnie Elixir też się pod to złapie. Brakuje mi jasnej, przejrzystej ulotki, która to usystematyzuje, bo marketing działa, a efekt jest później taki, że początkujący akwaryści leją wszystko, bo nie wiedzą, co jest czym, a AF zaleca wszystko i potem nie wiadomo dlaczego cyjano wyskakuje... Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach