Skocz do zawartości
Makii

Co to za (...) ????

Rekomendowane odpowiedzi

Siedzę sobie przy TV, moja żona poszła oglądać naszą nano-rafke Woła mnie i pokazuje mi to "coś"....

To zapewne wieloszczet, ale tak 'na oko' to było go z 15 cm, a to za pewne nie cała długość ...

Niedługo przenoszę skałki do nowego akwarium... i nie wiem co mam z tym "czymś" zrobic...

Co radzicie ?

W razie czego, to młotek już czeka przy akwarium :):D

http://www.nano-reef.pl/datas/users/1125-wiloszczet.jpg

No i zalane...

570l + 200l sump, 2xTunze6101, 2x150W + 4x54W T5, 2xRedDragon 4500, Profilux 3ex, BK200 i parę innych drobiazgów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewaznie sa niegrozne, ale takiemu duzemu mozecie wyprawic ceramiczny pogrzeb.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ! uee cienki i maly :) jak nie zapomne to wrzuce juro fotke jakiegos czarnego z wasami wieloszczeta mial 53 cm i gruby jak palec ... a szybki jak blyskawica he he ... jak go zlapalem ??? ano jak jechalem na rybki okolo 4 rano zerknalem sobie na baniaczek i szczeka mi opadla ... wyszedl na piaseczek przed przednia szybe i w calosci sobie tam lezal ... wiec nie zastanawiajac sie w ruch poszla siatka na rybki i zapedzilem go do rogu i tam tez wpadl w sidla ... byl obrzydliwy czarny dlugi i gruby jakas dziwna odmiana wieloszczeta , czytalem na "centralu" ze rosnie do 3 metrow ! Jak go wyciagnalem to szybko do wanny na sesje fotograficzna a potem wylecial splywem do Odry ... a dlatego bo przylapalem go nie raz na obdgryzaniu miekasow ... od dawna na niego polowalem ale bylem bez szans zbyt szybki byl ... jednak tego ranka stal sie historia ...

Ps.

A tak w oglole kilka dni temu zauwazylem takiego samego tylko ciut mniejszego ale mysle ze kolo 30 cm ma napewno !!! Jutro zapodam zdjecia / jak nie zapomne to szczeki po opadaja :szok

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może jeszcze rada jak go stamtąd wypłoszyć ?

Jakieś wstrzyknięcie RO do jego dziupli ?

No i zalane...

570l + 200l sump, 2xTunze6101, 2x150W + 4x54W T5, 2xRedDragon 4500, Profilux 3ex, BK200 i parę innych drobiazgów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wildschek :

byl obrzydliwy czarny dlugi i gruby

Ja tam akurat jestem zwolenniczką długich i grubych...:)

15cm to ani dlugi, ani gruby, więc tym bardziej bym go zostawiła w spokoju...U mnie sporo takich żyje, przekopują podłoże przewietrzają skały włażąc w szczeliny, dojadają to czego ryby nie zjedzą, lub to co zjadły i oddały, obserwując ich behawior uważam je za pożyteczne...:yes

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

#ewa jakie 15 cm ???? ja mialem ok. 53 cm ??? i zapewniam cie sympatyczny nie byl ... niestety zapomnialem wziac aparat do pracy zgrac fotki ale moze wyskocze do domu to zapodam foto tego "milego"..

#Maki ja swojego nie wyplaszalem to nie mozliwe ! Moj po prostu wyszedl "polezec " na piasku ... wiec szybko go uszczelilem ... a siedzial nie w skalach tylko w piachu przy skalkach ... robil w tym piachu dziury jak leje po bombie !!! Tych zwyklych wieloszczetow nie likwiduje ale tego co mialem to dramat !

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten mój wygląda na "zwykły" ?

No i zalane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wildschek :

#ewa jakie 15 cm ???? ja mialem ok. 53 cm ???

tia 53... - wszyscy z małymi wieloszczetami tak mówią...:haha

a 15 centymetrowego ma autor wątku :) Dlaczego faceci to takie chwalipięty?! :D Ja tak jak pisałam bym się jego obecnością nie przejmowała...

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co nam pozostaje Ewo, tylko sie chwalić :)

Zbiornik 72L, RO+DI, lampa 4*24w 2*biała 10k i 1*niebieska10k, 1*Fiji Purple, 2*Tunze 6015, grzałka EHEIM 50W, miniflotor + Eheim 3702, sól RED SEA Reef Coral Pro, skała 10kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ! No dzisiaj nie zapomniajem wstawic fotki zlapanego wieloszczeta jest to zdjecie Nr 1 ale mam itez pytanie co to za slimak "nagi" wiedzialem ze go mam i nie robilem z tego powodu problemow ale wczoraj zauwazylem ze mam drugiego takiego samego i sa juz dosyc pokaznych rozmiarow ... niby laza po skalach ale moze ktos cos wie co to za "slimaczek" ????

Wieloszczecik http://www.wildschek.com.pl/akwarium/WIEL.GIF

Slimaczek http://www.wildschek.com.pl/akwarium/slimak.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tego wieloszczeta to akurat dobrze ze wywaliles: rosnie bardzo duzy i wielu ludzi mialo juz z nim spore klopoty. Te "zwykle" pomaranczowo-niebieskie sa ok, ale ten to dziad nieprzecietny :)

Co do slimaczka to rownie dobrze moze to byc plaziniec, one imituja do zludzenia slimaki nagoskrzelne, w kazdym razie ciezko powiedziec co to za jeden.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

#Aqua niestety mam jeszcze 2 takie ... ale duzo mniejsze niestety sa tak szybkie ze szok ! moze same sie kiedys wystawia jak ten ze zdjecia darmozjad - dzis juz jest wspomnieniem ! ... no i ten gnojek podryzal mi miekkie ... A co do tego slimaka no nie wiem co to tez jest wyglada jak slimak ma nawet 2 czarne "rozki" obserwuje je w zasadzie nie widac je w ciagu dnia ale gdy tylko wieczor przychodzi pojawiaja sie na skalce..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wildschek :

witam ! No dzisiaj nie zapomniajem wstawic fotki zlapanego wieloszczeta jest to zdjecie Nr 1

Wieloszczecik http://www.wildschek.com.pl/akwarium/WIEL.GIF

a fuj! jakie brzydactwo!

w porównaniu z nim, to ten mój wygląda bardzo niewinnie...

No i zalane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

#Makii ... tez myslalem ze juz wszystko wypatrzylem co bylo mozliwe w mojej 300 setce ... ale okazuje sie ze co chwile mnie czyms nowym zaskakuje !!! .. Ale to wlasnie jest cudownie piekne w "slonym" , ze bez przerwy cos sie dzieje ...

#Makiia

fuj! jakie brzydactwo!

w porównaniu z nim, to ten mój wygląda bardzo niewinnie...

no to przygladaj sie uwaznie .... a napewno cos rownie obrzydliwego zobaczysz u siebie ... he he

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.