Tobiasz88 Zgłoś Napisano 6 Marca Witam, posiadam akwarium 30l od 4 miesięcy. Obsada to: 2x amphiprion Chrysciptera heminicyanea 2x ślimak turbo nassarius seriatopora sarcopython fluo zoa fire and ice xenia briareum ostatnio zacząłem mieć problemy z briareum i sarco. O ile zoa i seriatopora ładnie polipują to briareum od 2 dni siedzi zamknięte a sarco od mniej więcej tygodnia się skurczył. Filtracja to Aquael tzn 3 wypełniony bioceramiką +purigen i phosguard. Do tego chiński odpieniacz i lampa Aquael marine&actinic. Za kilka miesięcy planuje przesiadkę na 90l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 6 Marca U mnie briareum potrafiło przez tydzień się nie otwierać a później jakby nigdy nic z powrotem polipowało. Sarco jeżeli jest skurczone i jakby pomarszczone to może zrzucać/zmieniać skórę. Więc jeżeli to jedyne objawy w zbiorniku to nie reagowałbym zbyt pochopnie. Oczywiście jeżeli nic ostatnio nie zmieniałeś w zbiorniku i któryś z parametrów nie skoczył w jedną czy w drugą stronę. Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tobiasz88 Zgłoś Napisano 6 Marca Ostatnio zmieniłem ustawienie skały, pokleiłem klejem cyjanoakrylowym, później wstawię zdjęcie. Ostatnio mam wysyp cyjano, po glonach brązowych, dojrzewanie jescze w trakcie, no3 29, no2 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach