Cześć wszystkim
Wczoraj ogłosiłem mój zamiar przesiadki na większe akwa zamiast likwidacji. Powiem szczerze, że ten pomysł dał mi sporo nowej energii, więc zrobiłem solidny research, a teraz zakładam ten temat, aby w razie czego mieć gdzie pytać bardziej doświadczonych ode mnie.
Póki co wszystko spina się w budżecie, udało mi się wstępnie wytypować sprzęt, aczkolwiek są już również potencjalne problemy.
Zatem jeśli chodzi o sprzęt:
Lampa - zapewne znowu Maxspect rsx r5, tylko o rozmiar większy, bo 300 zamiast 200
Cyrkulacja - 1 sztukę już mam, natomiast dołożyłbym tunze 6085 (przywiązałem się do tej marki, w porównaniu z resztą sprzętu działa cicho i bezawaryjnie, więc nie będę kombinował)
Pompa obiegowa: jebao dcp8000
Grzałkę i wentylację dobiorę później, dolewkę też już mam, jedyne co być może będę musiał wymienić to filtr RODI
Jako filtrację planuję zwykły panel, no i tutaj może wyrosnąć duża przeszkoda nr. 1: nie mam zielonego pojęcia, jak powinien wyglądać panel. Ale najpierw poczytam, potem zrobię projekt i ewentualnie podpytam, co zmienić.
Samo akwarium będzie miało standardowe wymiary 150x50x50
Jako skałę wykorzystam pewnie marco rocks, nie będę bawił się w przenoszenie jej ze starego baniaka, nie chcę zawlec glonów i capnelli. Piasek raczej suchy, planuję warstwę około 3cm. Bakterie, ceramikę, testy i hydraulikę ogarnę na późniejszym etapie zakładania akwa.
Natomiast co do życia, będę celował w krewetki, nieduże rybki w stylu obecnej obsady, a wśród korali głównie LPS-y, trochę jakichś nieinwazyjnych miękasów i łatwiejsze SPS-y.
W miarę postępu prac będę robił aktualizację i pytał, co i jak. Jeśli macie jakieś sugestie, co zmienić w moich dotychczasowych planach, to jestem na nie otwarty.
Pozdrawiam
antak