Skocz do zawartości
błażej

moje korale

Rekomendowane odpowiedzi

obydwie catalphylie lekko sflaczłe bo fotka robiona była wieczorem, zdjęcia wykonane w 2 akwariach ze wspólnym sumpem:)

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korale ładne, zdrowe, ale ułożenie skały w akwa ...., widziałbym to inaczej.

Samo akwarium sprawia wrażenie sklepu, jakby wystawione na sprzedaż :).

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem , wiem, wszyscy mówią mi ze nie umiem układać skały, w zbiorniku z spasmi mam jeden wielki wał którego sie strasznie wstydze ale akwarium jest długie i wązkie. lubie widzieć kazdego korale fokładnie i dlatego lpsy stoją tak na dnie, nie mam tez kłopotów z ich dokarmianiem. docelowo w tej delcie nie będzie zadnych spsów więc moze jak euphilie podrosą to jakoś to zacznie wyglądać.

pozdrawiam błażej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LPSy wygladają rewelacyjnie, szkoda ze nie dales zdjęcia calego akwarium z akroporami poniewaz kondycja i kolory Twoich drzewek robią wrazenie. Napisz kilka podstawowych informacji o akwariach. No i pisze sie na szczepkę catalaphyli :)

początek 300 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cięko co kolwiek napisać, uzywam odpieniacza wykonanego przez Świrleja, pompy NK jako główna , 2*6060 tunze stream jako cyrkulacji, bez mixsera reaktora i innych skomplikowanych uządzeń, leje codziennie kh+ i turbokalcium kenta , nie mam zadnego antiforu ani węgla, podmianki to około 300l co 2tyg ale raz na 2-3 miesiące robie ponad połowe (60%). akwaria mają po 390l +samp jakieś 200l wody. nad zbiornikiem z spsami pali sie 800w a nad zbiornikiem z lpesami wisi 2*150w. korale karmie codziennie mixsem mrozonek aminokwasów, witamin i cyklopezze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysmy sie juz troche przyzwyczaili do zbiornikow bez piasku, z jedna lub dwoma kolumnami, na ktorych rosna korale. Nikt sie nie zastanawia, dokad maja sie ryby schowac na noc, lub przed niebezpieczenstwem.

Twoje ulozenie skaly daje rybom wiele kryjowek, nie zabierajac zbyt duzo miejsca do plywania. Co chciec wiecej:D?

Ps: Korale - :yes

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm no Błażej widzę zaszalałeś chyba bez wjazdu na kawę przy okazji jak będe w Poznaniu się nie obejdzie tak 3 V

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne ulozenie skaly, z tym ze ja bym jeszcze dodal na piasku pare takich "slupow" i innych ciekawych pionowych ksztaltow, ktore potem zasiedlilbym koralami.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciesze sie ze sie podoba, co do skałek to planuje zrobić wysepke z ricordeami obklejonymi na słupie skalnym i umieścić to na piasku.co do ryb to szukam jeszcze jakiś fajnych unikalnych pokolców ale cięko dostać achilesa czy gemmatum albo chelmon magnifica

(moze znacie jakieś adresy w de gdzie moga mieć te rybki na stanie-najlepiej berlin albo okolice)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladnie juz wyglada. Wydaje mi sie, ze efekt wizualny sie znacznie poprawi, gdy patyki urosna. Widze, ze masz zaciecie do LPS'ow:).

Powiedz mi- dlaczego robisz takie podmiany- 300l co 2 tyg na 800l to dosc duzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego robisz takie podmiany- 300l co 2 tyg na 800l to dosc duzo.

nie mam zadnego filtra absorbującego fosfor, podmieniając taką iloś znacznie odmładasz system, korale dostaja "kopa" i zaczną szybko przyrastać. mocne karmienie wiąze sie z koniecznością podmieniania takich ilości wody.korale wygladaja znacznie lepiej

a co do minusów to jeszcze ich nie zauwazyłem(poza kosztami :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blazej

Jakos nie pamietam, zebym sie spotkal z Chelmonem magnifica. Jak on wyglada? Foto?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.meerwasser-lexikon.de/index.php?name=Chelmon%20marginalis%20%20%20&kategorie_id=8&tier_id=92&sprache=de

ostatnio widziałem go nawet w jakimś sklepie internetowym w de ale zgubiłem stronke:(

piszą ze jest łatwiejszy niz rostratus więc moze warto :)z tego co pamiętam to kosztował 160e więc nie najgorzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Bardzo ciekawe LPS i Acropory. Gdzie kupowane.

Pozdrawiam

Akwa 500 l z LR Sump 250 l z refugium. Obieg Red Dragon 6500 l. Cyrkulacja Tunze 6100 x 2 szt. z Multicontrolerem. Odpieniacz BK 200 De Luxe. Oświetlenie - 8x T5. Suplementacja - Ca i Kh proszki FM, Mg GroTecha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lpsy mam z ruznych miejsc-morski świat, aquazoo, aquanurt aqua medic natomiast spsy głównie z aqua medica i acropory:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korale bardzo ladne ale jak dla mnie to jest za malo sklay i te korale lezace na piasku wygladaja bardzo kiepsko, jak w sklepie na sprzedaz i przez to akwarium nie prezentuje sie pieknie.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blazej

Te rybki juz skads znam. Ale ni zawracalem sobie nimi glowy, bo wydaje mi sie, ze kosztowaly nie mniej niz 1000 Euronow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatni widziałem gemmatum za 450e to by nie było najgożej a achilesy nie więcj niz 150e to tez nie masakra i rostratum była za 170e ale niestety zgubiłem adrest tej strony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro pojawily sie kiedys gemmatum, w dziwnie niskiej cenie, mozliwe ze podobny gatunek, albo bardzo stare okazy. No niech sie pochwali, kto kupil:)

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

450 kosztuja normalnie u nas w sklepie, czyli mozna zalatwic jeszcze taniej. Generalnie spadly ceny troche u mnie :) ma to chyba zwiazek z tym ze konkurencja jest jednak coraz wieksza, tak przewidzialem :) prywatni hodowcy i importerzy wymuszaja na tych "duzych" zmiane cen i strategii.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

985-dsc04842.jpg

985-dsc04843.jpg

985-dsc04844.jpg

985-dsc04846.jpg

985-dsc04806.jpg

985-dsc04836.jpg

pare nowych fotek, jestem zachwycony tą catalaphyllią -wygląda zupełnie jak Entemacea quadricolor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.