14 godzin temu, Ironista napisał:Tak patrzę na zdjęcie sumpa i rozkminiam. Widzę trzy rury (zakładam, że to spływ, rewizja i powrót), z jednej wąż idzie do komory z odpieniaczem (zakładam że to spływ), z dwóch pozostałych węże idą do komory pompy obiegowej (zakładam, że jeden to od pompy). No i mam pytanie, bo nie wierzę, że ten drugi to rewizja - to rewizja?
Cześć. Dobrze zakładasz. Dlaczego nie wierzysz, że 2 to rewizja. To jest rewizja. Tam sobie też zawsze woda delikatnie spływa prosto do przegrody z pompą.
14 godzin temu, Ironista napisał:Dalej - może zdjęcie tego nie pokazuje, ale nie widzę tutaj żadnej filtracji mechanicznej (przynajmniej celowej), no i mamy taką sytuację - cały syf ląduje w komorze odpieniacza, ten oczywiście nie jest w stanie wyłapać wszystkiego na raz, zatem część syfku trafia do drugiej komory gdzie pięknie osadza się w ceramice. Oczywiście część trafia do dalszego obiegu, ale w komorze pompy znowu mamy ceramikę, która spory procent tego zatrzymuje i w efekcie niewiele trafia do ponownego obiegu, za to dużo się odkłada, gromadzi, gnije i mamy gotowy, wrastający poziom nutrientów.
A ja myślałem, że to dobrze, że częściowo woda z tym syfem leci dalej, żeby kiełże grasujące po ceramice miały się dobrze.
Rurę spływu mam tak ustawioną, że znajduje sie bezpośrednio przy pompie odpieniacza. Zawsze bałem sie stosowac filtracji mechanicznej, bo nie chcialem, żeby tam sie osadzalo i ginęło życie w postaci kiełży i innych robaczków.
Ja się zgodzę z tym, że w sumpie zatrzymuje się sporo detrytusu, ale może nie bezpośrednio z winy wkładu bilogicznego. Kiedyś miałem tam tylko piasek i trochę gruzu i podobne parametry.
Raczej martwi mnie przepływ wody w sumpie. W komorze z pompą prawie robi się kożuch bakterii. Używam Tunez 1073.020 nominalnie 2400l/h a jak podstawiłem pod spływ pojemnik 1L to napełniał się 6 sekund czyli wychodzi 600l/h a nie 2400l/h...
Jakie bakterie i jaką pożywkę polecacie? Co to jest wódka?
Jeszcze, ważna sprawa. Ja regularnie robię co tydzień podmianę 10l. I zawsze zasysam wodę z głównego zbiornika z piaskiem z całej powierzchni dna. Zawsze zbieram sporo detrytysu co tydzień. Wątpię, że inni tak robią a jakby nie było przy tych podmiankach tego syfu zawsze sporo zbiorę. Zakładam, że możecie mieć czysta przegrodę z pompą powrotu, ale jeżeli macie piasek i skałę i nie zasysacie wody do podmiany właśnie z okolic dna z piasekiem i z okolic skał, to i tak ten detrytus znajduje się w akwarium, bo cyrkulator wszystkiego nie wydmucha.