W dniu 14.11.2024 o 21:05, chris_ek napisał:To chyba wyjaśnia dlaczego masz tam kożuch. Rewizja zbiera go z góry a w sumpie masz za słaby przepływ żeby go rozbić. Ja bym tę rurę przeniósł do komory spływu. Te dwie przegrodu z przelewem górą na obu to też nie najlepszy pomysł IMHO.
Co do kożucha w komorze z pompą to albo dam do przegrody w sumpie z wkładem ceramicznym i pompą mały cyrkulator do albo zamienię pompę obiegową na trochę mocniejszą albo ustawię obieg wody w sumpie tak, że kożuch nie będzie się robił.
W dniu 14.11.2024 o 21:05, chris_ek napisał:Według mnie jest. Ja mam około 300 l w obiegu i pompę 6500 skręconą na około 50%. Tak w ogóle to trochę dziwne, że tak słabo Twoja pompa daje.
Hmmm... Mam 180 l w obiegu więc teoretycznie pompa 2400l/h na 180l jest podobnie jak u Ciebie 3250l/h na 300l w obiegu.
Chodzi mi o to, że mało kto sprawdza w rzeczywistości jaką te pompy mają wydajność w praktyce. Ja sprawdziłem w jakim czasie zaleje mi naczynie 1l i przeliczyłem to na l/h. Czy jakkolwiek weryfikowałeś faktyczną wydajność Twojej pompy obiegowej? Jeżeli mógłbyś to zrobić będę bardzo wdzięczny, choć i tak już jestem za rzeczowe odpowiedzi.
W dniu 14.11.2024 o 21:05, chris_ek napisał:Nie mam zapisanego, ale na tym forum na pewno znajdziesz potrzebne informacje.
Znalazłem jak się robi pożywkę VSV z wódki, octu spirytusowego i cukru.
Stosuję od kilku dni, ale póki co raczej bez efektów. Delikatnie zwiększę dawkę i zobaczę co będzie.
Póki co NO3 na poziomie 25-50 i PO4 na poziomie 1,5-2,0.