15 godzin temu, Kirzan napisał:Szacun roboty od groma, piasek płukałeś czy tylko wysuszyłeś? Skała prezentuje się ładnie jestem ciekaw jak będzie wyglądała już w akwarium z koralowcami.
Piasek suszyłem i mieszałem ale okazało się że były miejsca gdzie były strefy beztlenowe i zdecydowałem się całość wypłukać.
8 godzin temu, Blizzard2009 napisał:fajnie pokleiłeś, osobiście zawsze trochę obawiałem się DSB, więc z chęcią będę obserwował postępy !
powodzenia
Z doświadczenia wiem że nie ma się czego bać ja miałem setki ślimaków columbella, rozgwiazdy piaskowe oraz babki piaskowe (rozgwiazdy i babki tylko w głównym zbiorniku) - i nigdy nie miałem problemów. DSB w sumpie miało także mnóstwo życia. W momencie likwidacji jak wyciągałem piasek zaoobserwałem że grubsza granulacja była na dolnych warstwach a drobniejsza w górnych - wydaje mi się że to było wykonane przez żyjątka.
CD...
Podczas klejenia skał ustawiałem je na podstawkach - wcześniej miałem konstrukcje skalne ułożone bezpośrednio na piasku. Nie było z tym żadnych problemów typu problemy z piaskiem czy DSB ale był jeden zasadniczy że zwierzaki podkopując skały powodowały ich zapadanie się i przechylanie konstrukcji a to powodowało problem z rysowaniem szyb oraz przygniataniem koralowców. Dlatego zdecydowałem że zrobię podstawki i długo myślałem z czego mam je zrobić - najbardziej odpowiednie wydawały mi sie rury - świetnie rozkładają ciężar konstrukcji skalnej na dno.
Po pierwszych przymiarkach stwierdziłem że to będzie dobrze służyć ale źle wyglądać. Dlatego zdecydowałem aby zrobić podstawki z plexi, kupiłem rury i zabrałem się za ich cięcie (polecam okularki i maskę przeciwpyłową) zmajstrowałem do tego taki przymiar przy imadle aby krawędzie cięcia były równe i prostopadłe do osi rur:
potem wierciłem otwory, tak aby woda swobodnie przepływała i nie tworzyły się w piasku strefy do których żyjątka nie dotrą:
Krawędzie wyszlifowałem na szlifierce taśmowej i podstawki były gotowe
A tak skała prezentowała się w pustym zbiorniku po wstępnym ułożeniu na podstawkach
W sumie powstało 5 konstrukcji skalnych i jest jeszcze miejsce na spokojne pływanie ryb
W międzyczasie zrobiłem nowy grzebień z pienionego PCV i przykleiłem go na sylikon do komina.