9 godzin temu, Opelin napisał:Kolejno. Wymiana zaworu cztero drożnego - bo nie odcina... Nic to nie dało.
Później wymieniłeś zaworki zwrotne.
9 godzin temu, Opelin napisał:Nic to nie dało.... Nadal zawór czterodrożny przepuszczał ściek przy zamkniętych wylewach i pełnym baniaku na wodę RO....
CytatOdpaliłem system bez czujnika wysokiego ciśnienia. Pompa działała non stop choć zawór czterodrożny w pewnym momencie zamknął dopływ wody.... Mówię bingo!! Mamy to!
Adam bazuję tylko i wyłącznie na tym co napisałeś. Nic nie pisałeś o uszkodzeniu zaworu czterodrożnego a wręcz napisałeś, że wymiana zaworu nic nie dała I że dopiero wyrzucenie czujnika zamknęło zawór czterodrożny, przy ciągłej pracy pompy (co nie jest dziwne bo co miałoby odciąć zasilanie pompy skoro nie ma czujnika).
Efektem uszkodzenia tego czujnika wysokiego ciśnienia mogło być - za wczesne odłączenie pompy, co nie powinno wpłynąć na pracę zaworu czterodrożnego. On powinien się czy tak, czy tak zamknąć jeśli ciśnienie wody na wejściu jest ok i jeśli zawór czterodrożny nie jest uszkodzony (chyba, że uszkodzony jest zaworek zwrotny na wyjściu z membran, ale to drugi przypadek kiedy może iść ściek przy zamkniętej wylewce). Lub drugi przypadek uszkodzenia czujnika wysokiego ciśnienia - brak wyłączenia pompy po zamknięciu wylewki - co od razu wskazuje na czujnik wysokiego ciśnienia. W tym przypadku ściek również nie leci, a ciśnienie rozwala membranę. Inny przypadek nie przychodzi mi do głowy. To jest do ogarnięcia bez tych wszystkich manomentrów
Tylko, że Ty nic nie pisałeś o tym, że Ci pompa cały czas pracuje przy zamkniętej wylewce (przy tych wszystkich czynnościach jakie zrobiłeś zanim doszedłeś do czujnika wysokiego ciśnienia). Ale gdyby tak było to pierwsze kroki powinieneś skierować do tego czujnika wysokiego ciśnienia.
Resztę pomijam - bo mam dwie osmozy w domu i dokładnie wiem jak działają bo takich osmoz złożyłem samodzielnie w sumie już kilkanaście na potrzeby innych kolegów. Jedyna różnica u mnie jest taka, że w kuchni mam z membraną nanofiltracyjną a nie osmotyczną by nie musieć mineralizować wody, za membraną mam tylko filtr z węgla z kokosa. Drugi zestaw jest typowo osmotyczny na potrzeby akwarium. W obydwu przypadkach metodologia działania obydwu zestawów jest identyczna.
Zbiornik na RO też kupiłem - stoi odłączony bo nie wprowadzał jakiegoś dużo zwiększonego ciśnienia do systemu, co nie przekładało się na jakaś zwielokrotnioną wydajność na ujęciu wody. A wręcz opróżnienie zbiornika generowało dłuuuugą i niepotrzebną pracę pompy - brzęczało pod szafką niepotrzebnie przez długi czas.
Tak znam te manometry olejowe Zamówiłem jeden zwykły by ustawić sobie czujnik wysokiego ciśnienia, choć da się to ustawić i bez tego manometru. I sprawdzić o ile podbije pompa i jakie ciśnienie będzie na membranie. Pomijając olejowy na tamte czasy był 3x droższy niż zwykły. Teraz na ali można za grosze kupić te olejowe, tylko na obecną chwilę kompletnie nie potrzebuję ani jednego manometru w zestawie Układ jest na tyle prosty - że ilość możliwych przypadków kiedy filtr nie działa można by pewnie zamknąć na palcach jednej ręki
P.s Nigdzie nie pisałem, że ten czujnik nie jest potrzebny w systemach z pompą To już dołożyłeś od siebie