Skocz do zawartości

Historia edycji

lucky_loki

lucky_loki

zjadło mi 'to można poeksperymentować i jest czas na korekty'

@Tomasz303 nie leję nic stockowego, strongi były kiedyś, kiedy nie miałem czasu na akwarium.

Problem jest w ustaleniu proporcji bo każde akwarium będzie nieco inne - miękasy i algi jedzą więcej jodu, algi koralowe wyciągają magnez i wapń, ale strontu chyba nie, twarde ciągną mniej magnezu. To co jest potrzebne (i co schodzi) silnie zależy od obsady ale to jest argument na rzecz tej metody. Ze względu na to, że wiele mikro ma dość szeroki zakres zalecanych stężeń (np. taki mangan 0.0001 do 0.0022 czyli różnica między zalecanym minimum a maksimum jest 22-krotna, żelazo raptem trzykrotna) to można poeksperymentować i jest czas na korekty

@cimek Piasek to żwir koralowy, ten 'żywy' . Nie pamiętam już brandu bo kupiłem całe akwarium z życiem i sprzętem i przyjąłem piasek z dobrodziejstwem inwentarza:) Gdybym miał stawiać nowe akwarium, to wybrałbym ten żywy, bo jest ładniejszy. Innych argumentów nie mam:) Piasku jest 5-6 cm, było więcej, ale trochę uszło przy syfonowaniu. Leży od zawsze, czyli może jest już pełnoletni. W piasku jest kilka kratek rastrowych do oświetleń sufitowych jako zabezpieczenie przed wybiciem dna skałą.

Pozdrawiam, Wojtek

lucky_loki

lucky_loki

@Tomasz303 nie leję nic stockowego, strongi były kiedyś, kiedy nie miałem czasu na akwarium.

Problem jest w ustaleniu proporcji bo każde akwarium będzie nieco inne - miękasy i algi jedzą więcej jodu, algi koralowe wyciągają magnez i wapń, ale strontu chyba nie, twarde ciągną mniej magnezu. To co jest potrzebne (i co schodzi) silnie zależy od obsady ale to jest argument na rzecz tej metody. Ze względu na to, że wiele mikro ma dość szeroki zakres zalecanych stężeń (np. taki mangan 0.0001 do 0.0022 czyli różnica między zalecanym minimum a maksimum jest 22-krotna, żelazo raptem trzykrotna)

@cimek Piasek to żwir koralowy, ten 'żywy' . Nie pamiętam już brandu bo kupiłem całe akwarium z życiem i sprzętem i przyjąłem piasek z dobrodziejstwem inwentarza:) Gdybym miał stawiać nowe akwarium, to wybrałbym ten żywy, bo jest ładniejszy. Innych argumentów nie mam:) Piasku jest 5-6 cm, było więcej, ale trochę uszło przy syfonowaniu. Leży od zawsze, czyli może jest już pełnoletni. W piasku jest kilka kratek rastrowych do oświetleń sufitowych jako zabezpieczenie przed wybiciem dna skałą.

Pozdrawiam, Wojtek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.