Skocz do zawartości
akwarysta z LochNess

pytanie świeżaka z sumpem - automatyczna dolewka

Rekomendowane odpowiedzi

Morszczaki, kolejny raz za pośrednictwem forum zwracam się z prośbą o pomoc. Wróciłem do akwarystyki po kilku latach przerwy. Poprzednio bawiłem się reefmaxem, a od miesiąca jestem posiadaczem akwarium z sumpem. Niestety jest to jeszcze dla mnie zagadka w niektórych kwestiach. Obieg wystartowałem w dniu wczorajszym.

Pierwszy problem pojawił się z regulacją zaworu bramowego. Ciężko było mi ustawić go zgodnie z instrukcją producenta, żeby woda  była na stałym poziomie i krążyła między spływem, a powrotem (bez angażowania w to redukcji). Poziom wody w akwarium się albo obniżał albo podnosił, a w sumpie oczywiście analogicznie na odwrót, a to wszystko w zależności od ustawień zaworu - każdy delikatny ruch powodował taki problem. Ostatecznie mogę uznać, że udało mi się to wyregulować, że poziom wody jest stały w sumpie i akwarium.

Teraz niestety pojawił się kolejny problem, z automatyczną dolewką. Oznaczyłem sobie roboczo dzisiaj rano poziom wody w sumpie i akwarium. Woda wyparowała mocno z akwarium, a w sumpie w bardzo małym stopniu, ale na tyle, że uruchomiła się dolewka. Wskutek tej operacji zwiększyła się ilość wody w sumpie, a zmalała w akwarium. Obieg mam przecież ostatecznie wyregulowany tak, że z sumpa pompowana jest stale jednakowa ilość wody, co nie pozwala na wyrównanie się poziomów sprzed wyparowania.

Tych, którym pytanie wydaje się banalne bardzo przepraszam, a jeśli znajdzie ktoś chwilę, żeby posłużyć radą będę bardzo wdzięczny.

Edytowane przez akwarysta z LochNess (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw pompę obiegową na docelowy przepływ.Potem zaworem wyreguluj tak,aby woda bardzo delikatnie przelewała się przez rewizję.Jedyne miejsce ,gdzie poziom wody się zmienia to komora gdzie jest pompa.Tam właśnie ustawiasz pływak dolewki i  tam właśnie woda z dolewki uzupełnia to co odparuje.

Kiedyś myślałem że można wszystko wyregulować bez użycia rewizji i wtedy właśnie wiecznie miałem problem z poziomami wody.Kiedy wodę delikatnie puściłem przez rewizję problem zniknął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możesz dać zdjęcia spływu i sumpa ??

akwarium: 140x60x60 OW (500l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi