Skocz do zawartości
vektor

jaki odpieniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

potrzebuje cichy i wydajny wewnętrzny odpieniacz do akwarium 128l bez sumpa,(docelowo 300l)

potrzebuje opinie na temat tych odpieniaczy:

-Deltec MC 500

-Deltec MCE 600

-grotech HEA 080

-Red Sea Prizm Deluxe 400L

a może polecicie coś innego (kostkowe raczej odpadają)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj...mam red sea prizm de luxe i mysle ze to dobry odpieniacz...zalety to latwa regulacja,estetyczne wykonanie,taki odpieniacz zawieszony na bocznej szybie panela i podswietlony niebieskimi diodami od spodu wyglada ladnie,poza tym widac wszystko co sie dzieje w srodku...o wydajnosci nie moge powiedziec gdyz nie mam porownania...na francuskim forum zalecaja ten skimmer do akwa nie wiekszego niz 80l...moje ma 150l...zrobilem doswiadczenie dajac zgnile mieso,jajka i cos tam jeszcze i odpiebniacz sobie z tym szybko poradzil...po czterech dniach bylo czysto a wylewac syf musialem 6 razy dziennie...oczywiscie to warunki extremalne i w dzialajacym akwa nigdy do takiego czegos nie dojdziemy...jezeli chodzi o cichosc pracy to mysle ze najcichszy on nie jest...robi specyficzny szum...moje akwa jest zalane probnie od paru miesiecy i posolone sola kuchenna...na razie wszystko dopracowuje...przyznam sie ze po ciaglej pracy prizma,kiedy go wylaczylem na jedna noc...nie moglem usnac,czyli w moim przypadku dziala jak narkotyk hehe...pamietaj tez ze za samo slowo "de luxe" placi sie wiecej a roznica jest maly zbiorniczek na wegiel ktorego ja napewno nie bede sypal do odpieniacza a raczej do komory panela...uwazaj tez bo jest to odpieniacz "kruchy",latwo cos urwac...ja wyrwalem srubunek po za mocnym dokreceniu do panela...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.