Datecs Zgłoś Napisano 7 Marca Cześć Składam pierwsze akwarium z sumpem. Zastanawiam się nad rurą powrotu z pomy. Będzie to jedyna wklejana rura w przelot więc to takie ostateczne. Nie wiem jaka wysokość tej rury będzie ok - czy tak jak na zdjęciu jest ok? Czy dobrym pomysłem było by ucięcie jej i włożenie tam szybko złączki gdzieś w połowie komina żeby razie potrzeby zmniejszyć wysokość rury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JaRRoT Zgłoś Napisano 7 Marca Możesz dać wyżej będzie lepiej czyścić grzebień, co do grzebienia to nie wiem czy masz go nie za wysoko patrząc ile masz miejsca na końcu szkła i grzebień wg mojej oceny bym grzebień obciął trochę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Datecs Zgłoś Napisano 7 Marca 33 minuty temu, JaRRoT napisał: Możesz dać wyżej będzie lepiej czyścić grzebień, co do grzebienia to nie wiem czy masz go nie za wysoko patrząc ile masz miejsca na końcu szkła i grzebień wg mojej oceny bym grzebień obciął trochę żeby woda się nie przelała jak się zatka grzebień? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JaRRoT Zgłoś Napisano 7 Marca Mniej więcej woda i tak będzie się sięgać szczytu grzebienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Datecs Zgłoś Napisano 7 Marca Zobacze co sie bedzie działo jak zaleje, jak coś uciąć nie problem Chyba zrobiłem głupotę z hydrauliką. Mam skręcane przeloty. Rurki od sumpa włożyłem do połowy przelotu, tak że od strony komina musze włożyć na wcisk sitko, rurkę od rewizji i skleić z przelotem rurę zasilania. Myślisz że przerabiać to czy zostawić jak jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 7 Marca Od strony komina możesz mieć luźno wsadzone sitko, nawet lepiej, bo można czasem do czyszczenia wyciągnąć. To samo z rurą rewizji. Rurlę powrotu wydaje mi się, że ja wkleiłem, bo tam jednak jest ciśnienie od pompy i rura powrotu jest dłuższa więc inne siły pracują. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Datecs Zgłoś Napisano 7 Marca Wielkie dzieki za pomoc i wyjanienie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 8 Marca Ja rurę powrotu w kominie mam na wcisk, już kilka lat i nic się nie dzieje, a łatwo to do czyszczenia zdemontować. Tam jest bardzo niewielkie ciśnienie. Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 8 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, mazmaciek napisał: Ja rurę powrotu w kominie mam na wcisk, już kilka lat i nic się nie dzieje, a łatwo to do czyszczenia zdemontować. Tam jest bardzo niewielkie ciśnienie. Witam Wszystko zależy od wydajności pompy. Ja przy swojej na wcisk powrotu nie chce mieć , i dlatego wkleiłem . Pozdrawiam Edytowane 8 Marca przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach