Skocz do zawartości
Aqua Fish

Węgiel aktywny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć , chciałbym bardziej ustabilizować Ph w swoim akwarium i zminimalizować dobowe wahania , myślę nad wyprowadzeniem wężyka od zasysu powietrza na zewnątrz .

Jak wiadomo powietrze szczególnie w zimę różne jest  i dlatego chciałbym układ wyposażyć w filtrację węglem aktywnym i tu moje pytanie , jaki węgiel będzie do tego najlepszy ? jaki stosujecie u Siebie ?

Przemawia do mnie węgiel aktywny formowany do oczyszczania powietrza ale chętnie wysłucham waszych opinii .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że możesz sobie darować. Nie ma takiej potrzeby. Ja nie stosuje a mieszkam w mieście. Pyłów zawieszonych węgiel i tak nie wyłapie. Pozdr.

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, tomko napisał:

Myślę, że możesz sobie darować. Nie ma takiej potrzeby. Ja nie stosuje a mieszkam w mieście. Pyłów zawieszonych węgiel i tak nie wyłapie. Pozdr.

Bardziej mi chodzi o smog , grillowanie itp ogólnie o zapach , raczej nie za fajnie jakby to się dostawało bezpośrednio do baniaka .

Pyłów zawieszonych raczej nie wyłapie to wiem , ale lotne związki organiczne już tak .

50 minut temu, JerzyB napisał:

Witam 

Jeśli masz taką potrzebę , to tylko pochłaniacz wojskowy :)

Ja mam bezpośrednio .

https://www.naostrzu.pl/10907,filtropochlaniacz-od-maski-przeciwgazowej-slon-10907

Wiesz jaki sorbent jest tam zastosowany ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że to trochę przerost formy nad treścią. A wietrząc mieszkanie filtrujesz powietrze? Rekuperatory też mają tylko filtry mechaniczne. Daj sobie spokój, szkoda zachodu. Nie wystawiaj wężyka nad komin i bedzie git. Pozdr.

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No generalnie gdy jest smog to nie wietrzę , zazwyczaj jest pod wieczór bądź w nocy , co do rekuperacji to są stosowane filtry klasy F7 które są antysmogowe  także jeszcze przemyśle temat choć fakt że czasem lepsze jest wrogiem dobrego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi