Skocz do zawartości
siwy811

Zanclus cornatus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, 

Na poczatek dodam ze akwa:

1000ltr

Temp 25 - 26

Zasolenie 1025S.G.

NO2 niewykrywalne ICP test

NO3 -3

PO4 -0, 02

Cal 420

Mag 1350

Testy ICP regularnie robione co miesiac, zadnych metali cieszkich nic takiego! 

akwarium mieszane, z tego okolo 70% SPS

I teraz do pytania, 

mam zanclus cornatus od paru miesiecy, jest juz chyba zadomowiony, je wszystko co mu podam razem z innymi rybami,... od paru dni wyroslo mu cos na pysku, dokladnie na nozdrzu, bo tylko na jednym boku, drugie nozdrze jest ok. Przypomina to jakby maly guz z czarna koncowka, mam akwarium od 10 lat i odpokac oprocz malej i krotkotrwalej ospie zadnych chorob nie mialem, wiec nie mam za bardzo doswiadczenia z chorobami lub pasozytami. Dodam pare zdjec, ale jak sami wiecie, zrobic rybie ostre zdjecie to nie lada wyzwanie, ale moze cos to da. 

Kazda odpowiedz bedzie na wage zlota. 

Z gory wielkie dzieki

IMG_20250319_073445.jpg

IMG_20250319_072908.jpgWidget spanWidget spanWidget span

IMG_20250319_081104.jpg

Edytowane przez siwy811 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, nie wiem co to jest, ale miałem taki przypadek ze swoim borsukiem. Doradzono mi żeby nic z tym nie robić że to zejdzie samo jak dodaje jedzienie z czosnkiem i witaminy dla ryb. Po tygodniu zeszło mu to z pyska i pływa do dziś zdrowy. Ale może niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni akwaryści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.03.2025 o 08:51, Kirzan napisał:

Witam, nie wiem co to jest, ale miałem taki przypadek ze swoim borsukiem. Doradzono mi żeby nic z tym nie robić że to zejdzie samo jak dodaje jedzienie z czosnkiem i witaminy dla ryb. Po tygodniu zeszło mu to z pyska i pływa do dziś zdrowy. Ale może niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni akwaryści.

Dzieki wielkie za jakakolwiek odpowiedz... Jak narazie idol wcina dalej, to 'cos' sie nie powieksza, wiec mniejmy nadzieje ze za pare dni wszystko wroci do normy! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi