Skocz do zawartości

Historia edycji

tomko

tomko

54 minuty temu, Daro73 napisał:

Na forum o osmozie przeczytałem że wartość takich wkładów jest praktycznie zerowa, to są kawałki dolomitów przez które przepływa woda. Cały szkopuł tkwi w tym że przez parę sekund przepływu nie da się tej wody zmineralizować. Owszem przez jakiś czas piłem wodę z wkładu mineralizującego ale nie uważam abym się czuł lepiej, wręcz przeciwnie zacząłem się wtedy interesować tematem i doszukałem się tego o czym pisze 

Nawet kilka sekund przepływu wystarczy żeby ta woda był zdatna do picia i żebyś nie tracił elektrolitów (na mierniku tds jest około 30 ppm po mineralizatorze dolomitowym). Powiem więcej, smak tej wody jest absolutnie inny niż wyłącznie po RO. Oczywiście historię, że otrzymujesza "nałęczowiankę" po tym możesz włożyć między bajki. Ale absolutnie jest bezpieczna do picia nawet "saute" w dużych ilościach, czyli tyle ile dziennie potrzebujesz. Pozdro, tomko p.s. używam ponad 20 lat w konfiguracji z trójnikiem tak, że po zbiorniku woda płynie przez mineralizator do picia albo przez żywicę DI do akwa.

tomko

tomko

51 minut temu, Daro73 napisał:

Na forum o osmozie przeczytałem że wartość takich wkładów jest praktycznie zerowa, to są kawałki dolomitów przez które przepływa woda. Cały szkopuł tkwi w tym że przez parę sekund przepływu nie da się tej wody zmineralizować. Owszem przez jakiś czas piłem wodę z wkładu mineralizującego ale nie uważam abym się czuł lepiej, wręcz przeciwnie zacząłem się wtedy interesować tematem i doszukałem się tego o czym pisze 

Nawet kilka sekund przepływu wystarczy żeby ta woda był zdatna do picia i żebyś nie tracił elektrolitów (na mierniku tds jest około 30 ppm po mineralizatorze dolomitowym). Oczywiście historię, że otrzymujesza "nałęczowiankę" po tym możesz włożyć między bajki. Ale absolutnie jest bezpieczna do picia nawet "saute" w dużych ilościach, czyli tyle ile dziennie potrzebujesz. Pozdro, tomko p.s. używam ponad 20 lat w konfiguracji z trójnikiem tak, że po zbiorniku woda płynie przez mineralizator do picia albo przez żywicę DI do akwa.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.