Skocz do zawartości
dodian

Cyrkulacja dla ukwiałów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Planuję zacząć przygodę z akwarium morskim 60x30x35 czyli standardowe 63l.Mam pytanie odnośnie cyrkulacji.Planuje minimalistyczne akwarium z kilkoma skałami i ukwiałami.Czy kaskada tidal 110 ,2000l/h zapewni wystarczającą cyrkulacja?nie chciałbym montować dodatkowych cyrkulatorów.

Może jest tu ktoś kto ma bądz miał podobnej wielkości szkło z ukwiałami.Informacje są rozbieżne.Jedni piszą że ukwiały u nich wolą silniejszy prąd,inni przeciwnie.Dlatego chcę się poradzić doświadczonych w tym temacie.Mogę kupić falownik ale nie chciałbym czegoś zmielić .

Edytowane przez dodian (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciu masz moje akwarium "kwarantannowe" o bardzo podobnych wymiarach. Wrzucam tam też nadwyżkę koralowców z głównego zbiornika. Jak widzisz dominują tam ukwiały. Cyrkulacja jest taka jaką zapewnia filtr kaskadowy i to w zupełności wystarczy.

Chodzi po prostu o to, żeby nigdzie w miarę możliwości woda nie stała.

IMG_20250905_103510.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Opelin za Twoją odpowiedź.W razie czego dołożę jeszcze kaskadę fzn pro 1000 bo itak leży a zawsze więcej miejsca na jakieś złożę. Napisz jeszcze czym świecisz bo fajnie to wygląda.

Edytowane przez dodian (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, dodian napisał:

Dziękuję Opelin za Twoją odpowiedź.W razie czego dołożę jeszcze kaskadę fzn pro 1000 bo itak leży a zawsze więcej miejsca na jakieś złożę. Napisz jeszcze czym świecisz bo fajnie to wygląda.

Dokładnie ten sam filtr jest na moim zdjęciu.
Dziękuję, ale aparat trochę podbija kolory. Inaczej, do bardziej wymagających koralowców typu Euphylie tej lampki bym Ci nie polecał.

Świecę tam GAKO A075 75W - jakiś tani chińczyk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi