drogba_37 Zgłoś Napisano Czwartek o 10:20 Zmieniłem całkowicie hydraulike w swoim akarium i sumpie, został mi jeszcze temat którego nigdy nie ogarniałem tak dogłębniej, a chodzi o automatyczna dolewkę odparowanej wody do sumpa. Wcześniej obok sumpa miałem zbiornik 60L i tam zainstalowaną dolewkę aqua trend Levelautomatic Eye. Teraz obok sumpa mam zainstalowany kran z wodą z wodociągów i to jej chciałbym używać jako automatyczna dolewkę, tylko już bez żadnych zbiorników obok, tylko jakoś bezpośrednio z kranu. akwarium jest słodkie, więc wody RO nie chcę bo mam dobrą w kranie, tylko jakby ktoś mądrzejszy nakierował mnie na trop jak taką dolewkę wykonać? Tutaj na forum natrafiłem na bardzo ciekawe tematy z filtrem RO, zbiornikiem przeponowym, zaworem czterodrożnym i zwykłym pływakiem grawitacyjnym, cos takiego chciałem wykonać ale bez filtra RO..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano Piątek o 14:07 Ale wiesz że odparowuję czystą wodą i jak będziesz dolewał kranowe to namnoży ci się wszelakich minerałów. O takich dolewkach jest mnóstwo tematów, schematów i filmów. Nikt nic nowego nie wymyślił. Instalacja prosta jak budowa cepa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drogba_37 Zgłoś Napisano Piątek o 17:58 podlinkujesz przykład takiej dolewki? chciałbym sobie od czegos powoli zacząć.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano Sobota o 15:17 21 godzin temu, drogba_37 napisał: podlinkujesz przykład takiej dolewki? chciałbym sobie od czegos powoli zacząć.... Wyszukaj tu na forum, instalacja taka sama jak przy filtrze RO tylko wyrzucasz ten filtr z instalacji. Można to zrobić na spłuczce i zaworze czworonożnym lub na pływakach elektronicznym ze sterownikiem który otwiera zawór i zamyka. Trzeba pamiętać aby zawór był normalnie zamknięty. Ja używam takiego sterownika w małym akwarium w którym nie mam rewizji jako zabezpieczenie przed przelaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach