Skocz do zawartości
drogba_37

Automatyczna dolewka bezpośrednio z kranu?

Rekomendowane odpowiedzi

Zmieniłem całkowicie hydraulike w swoim akarium i sumpie, został mi jeszcze temat którego nigdy nie ogarniałem tak dogłębniej, a chodzi o automatyczna dolewkę odparowanej wody do sumpa. Wcześniej obok sumpa miałem zbiornik 60L i tam zainstalowaną dolewkę aqua trend Levelautomatic Eye. Teraz obok sumpa mam zainstalowany kran z wodą z wodociągów i to jej chciałbym używać jako automatyczna dolewkę, tylko już bez żadnych zbiorników obok, tylko jakoś bezpośrednio z kranu. akwarium jest słodkie, więc wody RO nie chcę bo mam dobrą w kranie, tylko jakby ktoś mądrzejszy nakierował mnie na trop jak taką dolewkę wykonać? Tutaj na forum natrafiłem na bardzo ciekawe tematy z filtrem RO, zbiornikiem przeponowym, zaworem czterodrożnym i zwykłym pływakiem grawitacyjnym, cos takiego chciałem wykonać ale bez filtra RO.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wiesz że odparowuję czystą wodą i jak będziesz dolewał kranowe to namnoży ci się wszelakich minerałów. 

O takich dolewkach jest mnóstwo tematów, schematów i filmów. Nikt nic nowego nie wymyślił. Instalacja prosta jak budowa cepa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podlinkujesz przykład takiej dolewki? chciałbym sobie od czegos powoli zacząć....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, drogba_37 napisał:

podlinkujesz przykład takiej dolewki? chciałbym sobie od czegos powoli zacząć....

Wyszukaj tu na forum, instalacja taka sama jak przy filtrze RO tylko wyrzucasz ten filtr z instalacji. 
Można to zrobić na spłuczce i zaworze czworonożnym lub na pływakach elektronicznym ze sterownikiem który otwiera zawór i zamyka. Trzeba pamiętać aby zawór był normalnie zamknięty. 
Ja używam takiego sterownika w małym akwarium w którym nie mam rewizji jako zabezpieczenie przed przelaniem. 

IMG_7664.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi