W dniu 18.11.2025 o 09:42, Bajtekt napisał:Cześć
Mam akwarium morskie 300l 100x60x50 do tego sump 80x49x42 (około 160 litrów całe). Ogólnie akwarium morskie mam kilka lat, to kręci się od marca, przekładka z 250 l skała,woda itp wszystko przełożone. Sump obecnie jest przykryty cienką plexi z wentylacją - nie zauważyłem jeszcze wpływu na parametry. W akwarium głównie miękkie i LPS, ostatnio 2 montipory wrzuciłem. Podmianki robię co tydzień 20l.
link do testów z 30 września:
https://aquaforestlab.com/pl/results/UJq5Nlxu79967Lada dzień będę miał nowe wyniki. Myślę że cynk i Aluminium wyeliminowałem - pojemnik na RO, mój głupi błąd. Z innych problemów - ślimaki osiadłe. Pompa obiegowa DCP-6500.
Lecę na All4reef, dorzucam aminokwasy i fito w koncentracie.
Mam problem z wysokimi fosforanami. Po przenosinach do tego akwarium - ze skałą(skała poza wodą była 20 sekund) życiem itp, wywaliło mi PO4 tak że testy do hanki musiałem rozcieńczać wodą żeby był wynik w skali. To było w marcu. Od tego czasu Phosguard + Scorpionfish Fosfor Remover max. Na chwile obecną dawkuje NO3 bo wyzerowało. Miałem i refugium - ale było dla mnie problematyczne - uciekały mi glony nitkowate nie zauważałem wpływu na parametry przy tak rozjechanym stosunku NO3 do PO4. VSV też stosowałem, ale przy takim NO3 nie ma chyba sensu.Przyczyny tak wysokiego PO4?
1. Szukam przyczyny tak wysokiego PO4 i zacząłem spoglądać w stronę SUMPA. Nie mam rolermata, nie stosuje waty itp. Na dnie sumpa mam troche syfu. Nie czyszczę sumpa - bo nie mam zbytnio pomysłu jak. Czy to może powodować taki ciągły i drastyczny wzrost fosforanów? Przy co 2 podmiance wyciągam i płucze w wodzie z podmianki kulki maxpecta.
Pomyślałem o tym by wrzucić do sumpa cyrkulator żeby zwiększyć przepływ przedmuchać syf i wate na powrót żeby to łapać (chwilowo później watę bym wyrzucił)2. Karmie mrożonkami - tanimi + algi czerwone i zielone + RZADKO troszkę suchego ... - ale czy to aż tak by wywalało PO4?
Nie chcę robić nic na szybko dlatego pytam Was. Pomożecie?
Załączam projekt i zdjęcie sumpa.
Daj spokój kulką, nie płucz - przy wyciąganiu wzruszasz tylko cały syf. Do 2-giej komory włóż (nie za gruby żeby nie ograniczał przepływu wody) pasek waty na całej szerokości np. JBL, żeby przed kulkami wyłapywała grubszą frakcję, szczególnie po karmieniu. Wystarczy jak będziesz ją wymieniał co tydzień. Ja pod kulkami mam z 3 cm detrytusu i go nie tykam. Karm mniej, płucz mrożonki. Tyle moich uwag. VSV nie pomoże jak masz niskie NO3. Pozdr., tomko