Skocz do zawartości
DawidP

Mocno obkurczone euphylie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Od około tygodnia widzę że moje euphylie są obkurczone, zwłaszcza Glabrescens, parancora jeszcze się pompuje natomiast nie wydaje mi się żeby było jak kiedyś. Zastanawiam się na ile to może być zmiana oświetlenia. 2 tygodnie temu zmieniłem swoje stare oświetlenie na 2x RedSea G2 170. Od początku miałem ustawione opcje aklimatyzacji i moc nie przekraczała 50%. 

Pozostałe korale jak Caulustrea w tym jedna poturbowany przez vermedity, ładnie się pompują i wyglądają na zdrowe, zoanthusy to samo.

Parę dni temu robiłem im kąpiel w DIPie z Aquaforestu

Parametry 

No3: 2.5mg/L,

Po4: w okolicach >0.03,

Mg:1150 mg,/L - spadło z 1200, natomiast jest już dozowanie

Ca: 450mg/L

KH: 8.3 dKh

pH 8.3

https://photos.app.goo.gl/Bey6FVp33eynzaPo8

Akwarium wystartowane 29.05.2025

Euphylie mam od około początku sierpnia 

Edytowane przez DawidP (wyświetl historię edycji)

Akwarium: 140x50x60, Sump 100x40x40. Start 29.05.2025. Filtracja: wata, odpieniacz, węgiel aktywny, Lampa UV 55W, Kulki Maxspect 6kg. 2 Lampy Red Sea Reef Led G2 170W. Pompa cyrkulacyjna AquaNova 8000 + no name 4000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro niektóre korale się "dmuchają" jakby nic się nie wydarzyło, a inne marudzą, to światło nie jest tu bezpośrednią przyczyną. Choć nie wykluczam, że w ogóle nią nie jest. U mnie o wiele łatwiejszy koral jakim jest Sarcopyton potrafi się obrazić na 2 tygodnie nie wypuszczając polipów i basta. Robi tak regularnie, co jakiś czas, nawet jak się nic w baniaku nie zmienia.

Zrób ICP. Może coś więcej nam to powie, a aklimatyzacja do nowego oświetlenia, może trwać dłuuuugo. Poczekaj jeszcze tydzień. Jak nic to nie da - to ja bym odpalił dla testów na choćby tydzień starą lampę i zobaczył czy jest jakaś poprawa.

Niemniej. ICP zrób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy ICP robiłem miesiąc temu.

https://aquaforestlab.com/pl/results/LJVtZAG981377

Tydzień po nich była podmiana 180L wody. W związku z tymi że też krzem wyszedł wysoko w wodzie RO, dołożyłem filtr DI. Oczywiście świeża solanka była już z tym filtrem.

Korci mnie żeby jeszcze je powtórzyć w tym miesiącu.

Akwarium: 140x50x60, Sump 100x40x40. Start 29.05.2025. Filtracja: wata, odpieniacz, węgiel aktywny, Lampa UV 55W, Kulki Maxspect 6kg. 2 Lampy Red Sea Reef Led G2 170W. Pompa cyrkulacyjna AquaNova 8000 + no name 4000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwila, bo czegoś tu nie rozumiem.

1. Jak mogłes wymienić 180L wody skoro Twoje akwarium ma 170L objętości?
2. Co to znaczy, że dołożyłeś filtr DI? Czyli wcześniej zalewałeś akwarium wodą tylko po membranie RO?
3. Krzemiany w wodzie RO czy też RODi to rzecz normalna i ciężko jest je wyeliminować bez specjalnego wkładu w prefiltrze. Służą do tego produkty typu Sera Silicate Clear. Ale krzemiany to nie problem w tym przypadku - co najwyżej będziesz miał wysyp okrzemków, ale na korale to mieć wpływu nie powinno.
4. Nigdy nie wymieniaj wody w całości, chyba że spotka Cię jakaś nieprzyjemna sytuacja - np ukwiał, który wpadł w cyrkulator etc.... Wymieniając całą wodę sterylizujesz środowisko. To w zasadzie tak, jakbyś wsadził całe swoje życie - przyzwyczajone do pewnych "standardów" do totalnie świeżego baniaka.... Wywołasz ponowne dojrzewanie i masę innych problemów. 

Teraz odnosząc się do ICP - tego dawnego:

Zasolenie: Masz za niskie. Podnieś na 1.025 (33PPT) lub 1.026 (35PPT) - ja się trzymam tego pierwszego. Raz, że książkowe (ponoć). Dwa, że taniej. Bo mniej soli zużywasz. Swoją drogą masz w ogóle reflaktometr? Bo aż się wierzyć nie chce, że z ICP wynika, że masz za niskie zasolenie.
*tu mała dygresja. Jeśli masz za niskie zasolenie to ICP musisz powtórzyć z prawidłowym poziomem zasolenia - inaczej wszystkie inne pierwiastki są zaniżone i ten obecny wynik jest o kant D....

PO4 (Fosforany): Testy AquaForest są dość restrykcyjne pod tym względem, ale akurat fosforany masz wysokie, zmniejsz karmienie i/lub użyj np Phosguard'a
Al (Glin): Prawdopodobnie pochodzi z Twojej wody filtrowanej tylko membraną bez żywicy i/lub kleiłeś jakieś korale do skały. Te "plastyczne" kleje uwalniają dużo Glinu do wody.
Ba (Bar): Tu nie wiem co może być przyczyną - wydaje mi się że kiepska sól lub ponownie zanieczyszczenie z sieci wodociągowej.
Co (Kobalt), Cr (Chrom):  totalne 0'era. Moim zdaniem jak wyżej z naciskiem na kiepską sól.
I (Jod): U większości akwarystów albo niedobór albo nadmiar - ja nie zauważyłem u siebie negatywnych objawów czy to niedoboru czy nadmiaru. Zacznij suplementować. 
Mo (Molibden): Totalne 0 - znowu kiepska sól moim zdaniem. Molibden konsumują intensywnie koralowce z rodziny Goniopora i Alveopora. Jeśli ich nie masz. To ponownie - kiepska sól.
V (Vanad): masz nisko - obstawiam że objadły sie Euphylie. Ale może też jak wyżej kiepska sól.
P (Fosfor): Pokłosie intensywnego karmienia - to faza przejściowa, ten fosfor przekształci się w Fosforany. Ponownie, zmniejsz intensywność karmienia. 
Na (Sód): coraz bardziej skłaniam się ku kiepskiej soli i niskiemu zasoleniu.... 

Jest tego tak wiele, że cięzko się jednoznacznie odnieśc.
Patrze tak teraz na stosunek CA i MG. I masz totalnie rozjechaną równowagę jonową. Przestań puki co dozować Ballinga - niedobór lepszy niż wywalenie w kosmos. Ustabilizuj ten baniak cotygodniowymi podmianami 20-30% objętości wody w akwarium.

Napisz coś więcej. Jaką sól stosujesz. Ile w końcu ma L to akwarium, co lejesz do akwarium poza solanką. Ile karmisz, czym karmisz jaką masz obsadę rybną. Cokolwiek. Bo mało tego cięzko się odnieśc. 

Edytowane przez Opelin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Skąd masz informacje że moje akwarium ma 170L pojemności? Sam zbiornik ma wymiary 140 x 50 x 65cm (mam w Bio wrzucone) co daje ponad 400L a do tego jeszcze sump.

2. Tak, wcześniej zalewałem wodą RO z domowego filtra. Z takiej wody uzyskiwałem 2-3ppm. Bije się w pierś, że filtru z żywicą nie stosowałem od początku.

3. Dziękuję za info:)

4. Te 180L to max jaki podmienilem. Normalnie podmieniam w okolicach 100L. Cały system ma około 500L.

Faktycznie, zmierzyłem zasolenie refraktometrem, jest 31ppt, czyli za mało. Dorzuciłem trochę soli do komory (25L) z dolewka w sumpie i wrzuciłem tam falownik aby to mieszał. W przeciągu  tygodnia ta woda zastąpi odparowaną z akwarium i zobaczymy wtedy. Mam nadzieję że taka praktyka jest ok.

PO4 mierzone dzisiaj testem saliferta. Trochę poniżej  0.03

Al(glin) - parę tygodni wcześniej kleiłem korale cyjanoakrylem, być może to jest przyczyną.

Co do soli używam tylko Aauaforesta reef salt. Może trzeba zmienić?

Obsada: 6x chromis virdis, 4 amphiprion, 3 wargacze, 3 anthiasy, 1 garbik, 1 lysmata, 3 ślimaki, 1 krab. 1 euphylia Glabrescens, 1 euphylia parancora, 2 Caulustrea (mint i fluo green). 1 duży zoanthus, 4 malutkie, 1 lobopython, 1 briareum, 1 favia dragon.

Karmienie ryb. Rano 9-10 artemia. Jeśli Po4 nie jest 0, to płucze pod wodą RO przed podaniem. Po południu sucha karma granulki hikari marine s. Od czasu do czasu korale karmię Coralfic delite (czase 2x w tygodniu, czasem 1 raz).

Jak pisałem wyżej, akwarium wystartowane końcem maja, obsadę dodaję stopniowo i uczę się tego hobby.

Od początku stosuje bakterie microbe loft special blend, natomiast ostatnio zakupiłem MikroBakter.

Co do ballinga, dolewałem Mg i KH, póki co go wyłączam i poczekam aż ustabilizuje zasolenie.

Jeśli coś pominąłem, daj znać dopisze.

Dzięki wielkie za pomoc 

Edytowane przez DawidP (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Bardzo Cię przeraszam - moja kulpa. Nie wiem jak do tego doszło, ale wspominałeś o lampie RS 170, a ja jakimś trafem wziąłem to za 170L pojemności zbiornika. Co odpowiada pewnej kostce od Red Sea. Także raz jeszcze sorry - nie doczytałem. 

2. Też się na to złapałem - jak zaczynałem :P bez urazy - po prostu mnie to nie dziwi :) 

3. Prosze uprzejmie - ja olałem. Efekt - co dosypię piasku na dno to mam po 48h brunatny osad, który znika po kolejnych 48h. Więc po prostu olałem :D

4. Prawidłowo - ponownie moja kulpa :) 

5. Poczekaj aż się rozpuści i zmierz ponownie, przy Twoim litrażu to tak dobrze po 20 min po dosypaniu. Całego tygodnia czekać nie musisz bez przesady, to nie ocean ;). Żeby mieć pewność, po prostu zmierz zasolenie po ok 1h od dosypania.

Co do PO4 i tych testów co używasz - mam nadzieję, że masz dobre rozróżnienie odcieni niebieskiego :D Ale ok, przyjmijmy, że jest jak podałeś, nie jest idealnie ale jest akceptowalnie.

Kleje Cyjanoakrylowe (kropelka i pochodne) nie zawierają Glinu, więc ja obstawiam skałę  i/lub zanieczyszczoną sól.

Sól: Kiedyś używałem tej soli (stare wydanie - kwadratowe różowe wiaderko) bardzo fajna sól, potem pamiętam, że coś się zmieniło - było o tym gadane na forach, a mi? Pół akwarium zdechło, glonów wywaliło... Wtedy pamiętam, że z tego powodu porzuciłem to hobby. Bo wpakowałem mase kasy żeby ratować akwarium, a było tylko coraz gorzej.... Miałem przerwę ok 5 lat. Wróciłem do hobby, ale na soli RedSea (niebieskiej) i jak do tej pory bez problemu. Nie chce tu robić ani reklamy, ani anty reklamy. Ale do puki na soli RS wszystko mi żyje i jeszcze nic nie zdechło - to chyba działa. 

Rybek nie masz dużo, a bynajmiej nie masz dużo i dużych gatunków jak na twój litraż. Dużych pokroju pokolców, które sra*ą jeden jak ta Twoja całs ławica chromis'ów razem wzięta ;). Ale moim zdaniem karmisz zbyt obficie. Swojego czasu miałem 4x Amphiprion ocellaris, 1x Pseudocheilinus hexataenia, 1x Paracanthurus Hepatus i 1x Gramma loreto i to uwaga... w 100L kostce. Nie jestem wariatem, jak Dori podrosła to oddałem. Po ok pół roku, oddałem też parę Nemo, bo byłą wieczna bitka między parą A i parą B. Też się uczyłem... Ale żadna rybka nie zdechła. Po prostu oddałem. A Fosforany miałem wywalone w kosmos ~ 1.0. Nie dla tego że dużo karmiałem, a dla tego że ryby sra*y na potęgę.

Powiem tak, daj żreć rybką max 1x na dzień pokarm roślinny dobrego gatunku. Choć ja karmię co 2gi dzień - ja polecam ReefScorpionfish Algea (czyli algi zielone) dosłownie szczypta rano jak rybki się obudzą i do końca dnia nic. Następnego dnia, też rano szczypta tych alg, lub możesz po południu dać trochę mięska, ja polecam mrożonki Artemis Brime Shrimp (świetna artemia, rybki, krewetki i krabiki żrą jak złoto). Oczywiście wypłukać dobrzez przed podaniem. Ale osobiście dawałbym 1x szczypta alg zielonych dziennie, a co trzeci dzień pół kostki tej Artemii i tak w kółko. 

Korale karmię 2x w tygodniu Red Sea REEF ENERGY PLUS AB+ i ReefScorpionfish yam yam. 

PS. Jaki masz odpieniacz i gdzie jest zainstalowany? Pamiętaj, żeby na czas karmienia zostawić cyrkulatory, ale pompę obiegową i odpieniacz wyłączyć. Tak, ja wolę zostawić cyrkulację podczas karmienia - raz, że pokarm dla korali dotrze wszędzie, dwa że rybki trochę sie poruszają polując na żarcie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luzik :) Przy tych testach PO4 to z moim okiem różnie bywa i sam sobie do końca nie ufam, dla pewności żona pomaga :D

Co do tej soli, to namówiłeś. Z aquaforesta mam resztki, ale i tak do podmiany potrzebuję więcej. A że i tak musze dokupić, to tym razem spróbuję od RedSea.

Co obsady. W związku z tym że się ucze dopiero, to przyjąłem taktykę że wrzucam te tańsze i patrzę jak się mają. Jeśli jest ok to w następnym miesiącu dokupuję kolejne. Podobnie z koralami. Do tej pory to mi tylko 3 zdechły: 2 wyskoczyły a jedna mi padła od stresu. W koralach póki co brak strat. Moje akwarium jeszcze dojrzewa, a że nie jestem jeszcze starym wygą w tym temacie, to nie pcham tysięcy w obsadę.

Co do odpieniacza to mam RedStarfish RS-N130 Plus, w trzeciej komorze sumpa, zaraz za watą filtracyjną i węglem aktywnym. Co do karmienia mam automatyzację, że jednym przyciskiem wyłączam cyrkulatory, pompę obiegową i odpieniacz. Po 10 min same się włączają. Dzisiaj jak je karmiłem, zrobiłem wg Twoich zaleceń i wygląda że to działa. Wyrzucę cyrkulatory z automatyzacji.  

Dzisiaj glabrescens wygląda lepiej. Dalej nie puszcza polipów jak wcześniej, natomiast nie są wciągnięte do środka jak wczoraj, co mnie trochę przestraszyło. Parancora wygląda że ma się dobrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, DawidP napisał:

Co do tej soli, to namówiłeś

Myślę, że będziesz zadowolony.

Do tej pory to mi tylko 3 zdechły: 2 wyskoczyły a jedna mi padła od stresu.

Zainwestuj w koronę i/lub siatkę nad akwarium. Ze stresu padają głównie pokolce. Z pokolcami uważaj, potrafią przynieść do baniaka zarazę, która tak czy siusiak... Raczej Cię nie minie.

Co do odpieniacza to mam RedStarfish RS-N130 Plus, w trzeciej komorze sumpa, zaraz za watą filtracyjną i węglem aktywnym

Solidny sprzęt. Choć ja nie mam doświadczenia bo nie mam sumpa, a odpieniacz mam z zestawu. Natomiast to ustawienie średnio mi tu pasuje. Ja bym dał do pierwszej komory zaraz za spływem po rollermacie, ewentualnie jak go nie masz to po wacie filtracyjnej. Odpieniacz jest konkret, nawet bez waty drobne farfocle wyłapie i wyciągnie.

U mnie producent (Red Sea) umkieścił komorę odpieniacza zaraz za pierwszą komorą, w której znajduje się tylko skarpeta filtracyjna, a samą komora to dosłownie delikatnie poszerzona rurka spływu. Najwyraźniej nie bez powodu tak producent zrobił ;)

Węgiel aktywowany nie jest Ci potrzebny o ile nie lałeś chemii do wody pokroju Chemiclean lub Flukozonal. Jedynie stanowi to dodatkowy punkt podparcia dla detrytusu i Twojego problemu z Fosforanami i Fosforem. 

Dzisiaj jak je karmiłem, zrobiłem wg Twoich zaleceń i wygląda że to działa. Wyrzucę cyrkulatory z automatyzacji.  

Cieszę się że pomogłem :)

Dzisiaj glabrescens wygląda lepiej. Dalej nie puszcza polipów jak wcześniej, natomiast nie są wciągnięte do środka jak wczoraj, co mnie trochę przestraszyło. Parancora wygląda że ma się dobrze. 

Coś jej mocno nie spasowało. Obstawiam ten rollercoaster ICP i niskie zasolenie. Cierpliwości. Tego się przede wszystkim w tym hobby nauczyłem, cierpliwości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi