Skocz do zawartości
damianKr

Pierwsze morskie 70x50x45.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przedstawiam swoje pierwsze akwarium morskie. Dotąd doświadczenie mam tylko z akwariami słodkowodnymi roślinnymi, więc miło będzie zmienić trochę środowisko.

Akwarium zalane zostało 13 grudnia.

Trochę o samym sprzęcie:

- szkło opti 8mm, wymiary 70x50x45

- szafka Juwela, trochę ulepszona bo po zalaniu okazało się że blat wygiął się na prawie 5mm... Wstawiłem ściankę przez środek plus dodatkowe nóżki na środku i teraz wszystko wygląda stabilnie.

- lampa Skylight Hyperbar R 60, max PAR 330

- filtr Aquael FZN-3, wypełniony siporaxem i matrixem, plus wata w kominie.

- sucha skała Aquaforesta około 18kg.

- piasek Aquaforest BioSand 10kg.

- sól Aquaforest reef salt 

- cyrkulator Tunze Nano 6025, ale zastanawiam się jeszcze czy nie władować jeszcze drugiego cyrkulatora po przeciwnej stronie blisko ścianki tak żeby dmuchał za skałą tu może akurat wystarczy Tuzne 6015.

- w planach odpieniacz Bubble Magus QQ3

Docelowo w akwarium będą mieszkać dwa błazenki plus jakieś dodatki. Nie znam się na rybach morskich więc przyjmę każdą radę co można wsadzić do błazenków. Jakieś mięczaki albo inne rybki.

Z koralowców to jakaś mieszanka łatwiejszych koralowców miękkich i LPSów. Fajnie byłoby wsadzić jakieś SPSy ale obawiam się że moja lampa może nie podołać. Myślałem nad jakimiś niefoto żeby podwiesić je pod grotą, ale obawiam się codzienne dokarmianie może być problematyczne. Myślę że przejadę się w Krakowie do jakiegoś sklepu z koralami i zdam się na sprzedawcę.

Aktualne parametry wody:

PH - 8+ 

KH - 9dKh

GH - beton... można łomem łupać... na 20dGH skończyłem liczyć. Nie wiem czy to normalne.

Zasolenie 34ppt.

Temperatura 25c.

Amoniak nadal wykrywalny około 1mg. Ale mam wrażenie że spada, tzn. kilka dni temu kolor na skali był mocno zielony obecnie podchodzi bardziej pod żółty czyli 0mg. 

No2 i PO4 nie sprawdzałem bo amoniak dalej wykrywalny.

IMG_3146.jpg

IMG_3145.jpg

IMG_3133.jpg

IMG_3147.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja na dzisiaj:

Nh3/Nh4+ =   < 0.1ppm

NO2 = 0ppm

NO3 = 0ppm

Wlewam Nite Out ale nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, będę śledził wątek bo trochę zamierzam podobny baniaczek postawić 

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi