Skocz do zawartości

Historia edycji

Opelin

Opelin

Chłopaki tu ostro radzą. I słusznie.

Powiem Ci jakie jest moje zdanie. Oobierz sobie jednego "mentora" i trzymaj się jego rad. 

1. Masz odpieniacz w niedojrzałym zbiorniku. Jak koledzy piszą, dotrzyj go i wyłącz. On w tej chwili nie jest Twoim sprzymierzeńcem bo wypienia to co dobre, a to co niedobre - jest tego mało i nie ma sensu tego wyrzucać.

2. Ma być kiła i mogiła. Dojrzewanie zaobserwujesz w - Dino, Cyjano - wersja łagodna. Lub wysyp glonów nitkowatych + powyższe - wersja hardcorowa. Tobie nie grozi to drugie bo wszystko masz jałowe - poza piaskiem. 

3. Z dojrzewaniem nie walcz. Zostaw. Samo przyszło, samo pójdzie. Glony wyżrą z wody co je żywi i zdechną z głodu. Tak samo Cyjano.

4. Wsadziłeś już życie, do tego delikatne życie i to do niedojrzałego zbiornika. 3mam kciuki, żeby nie było strat... Ale skoro już to zrobiłeś to kontroluj KH. To Twój najważniejszy parametr w tej chwili. PO4 będziesz się martwił jak już większa masa koralowa się pojawi i/lub więcej ryb. Które zapewne będziesz karmił.

4. Nie lej niczego do akwarium - żadnych nawozów. Ballingów i innych wynalazków. Braki będziesz uzupełniał podmianami - skoro masz już tam życie w postaci korali. Masz ich tak mało, że mikro im nie będzie brakowało.

5. Co do chorób. Jak nie deepowałeś. A zapewnie nie, to jest duże prawdopodobieństwo, że już masz to w zbiorniku.  

6. Wrzuciłeś pierwsze ryby do wody. Będziesz je karmił. Ich kupy będą podbijać no3, a ich pokarm po4. Pilnuj żeby te związki były w odpowiedniej proporcji. - patrz tabela ze stosunkiem Renfielda. 

Ale skoro już je masz to teraz biologia i życie pójdzie o wiele szybciej. 

Życzę powodzenia i cierpliwości. Wierz mi, to drugie jest Twoim największym sprzymierzeńcem. 

Opelin

Opelin

Chłopaki tu ostro radzą. I słusznie.

Powiem Ci jakie jest moje zdanie. Pobierz sobie jednego "mentora" i trzymaj się jego rad. 

1. Masz odpieniacz w niedojrzałym zbiorniku. Jak koledzy piszą, dotrzyj go i wyłącz. On w tej chwili nie jest Twoim sprzymierzeńcem bo wypienia to co dobre, a to co niedobre - jest tego mało i nie ma sensu tego wyrzucać.

2. Ma być kiła i mogiła. Dojrzewanie zaobserwujesz w - Dino, Cyjano - wersja łagodna. Lub wysyp glonów nitkowatych + powyższe - wersja hardcorowa. Tobie nie grozi to drugie bo wszystko masz jałowe - poza piaskiem. 

3. Z dojrzewaniem nie walcz. Zostaw. Samo przyszło, samo pójdzie. Glony wyżrą z wody co je żywi i zdechną z głodu. Tak samo Cyjano.

4. Wsadziłeś już życie, do tego delikatne życie i to do niedojrzałego zbiornika. 3mam kciuki, żeby nie było strat... Ale skoro już to zrobiłeś to kontroluj KH. To Twój najważniejszy parametr w tej chwili. PO4 będziesz się martwił jak już większa masa koralowa się pojawi i/lub więcej ryb. Które zapewne będziesz karmił.

4. Nie lej niczego do akwarium - żadnych nawozów. Balonów i innych wynalazków. Braki będziesz uzupełniał podmianami - skoro masz już tam życie w postaci korali,. Masz ich tak mało, że mikro im nie będzie brakowało.

5. Co do chorób. Jak nie deepowałeś. A zapewnie nie, to jest duże prawdopodobieństwo, że już masz to w zbiorniku.  

6. Wrzucileś pierwsze ryby do wody. Będziesz je karmił. Ich kupy będą ppdbijać no3 a ich pokarm po4. Pilnuj żeby te związki były w odpowiedniej proporcji. - patrz tabela ze stosunkiem Renfielda. 

Ale skoro już je masz to teraz biologia i życie pójdzie o wiele szybciej. 

Życzę powodzenia i cierpliwości. Wierz mi, to drugie jest twoim największym sprzymierzeńcem. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.