16 godzin temu, Ironista napisał:Takie wartości PO4 to żaden problem. Jeśli koralom to nie przeszkadza, to odpuść sobie temat. Wrócisz do niego, jak przecinek przesunie się w prawo.
Jacek, akurat podmianki nie robiłem 3 tygodnie - urlop świąteczno-noworoczny. Aktualny stan:
![]()
Tak wiem, w końcu kupię tą Hankę, ale musisz mi uwierzyć na słowo, że jest ~0.25 na ten moment. ICP sprzed miesiąca potwierdza - 0.2295ppm. Po podmiance i z Phosguardem utrzymuje się ~0.1 i tak już mam od dłuższego czasu. Coś z tym musze zrobić. Korale nie marudzą, w zasadzie to rosną zdrowo. Ale głównie na piachu pojawia się zielony nalot co nemiłosiernie mnie wku**ia....
13 godzin temu, katani napisał:Ja mam ten sam problem, mam stabilne PO4 na poziomie 0.8-0.9. Jak zbiję chemii, to za jakiś czas wraca. Za to ciekawe jest, że nie idzie ponad ten poziom. Przy takim małym akwarium nie kombinowałbym z refugium.
Jak to robisz Michał nie mając odpieńka?
13 godzin temu, Kirzan napisał:Zawsze możesz zastosować algae reactor lub sam go zrobić z filtra przepływowego i taśm led. Lub do akwarium parę alg wrzucić gdzieś do rogu.
Ja jakiś czas temu miałem po4 ponad 1 a no3 około 30 i korale wszystkie żyły i były super napompowane i nic z tym nie robiłem i teraz fosforany same spadły mam około 0.3 a azotany trochę ponad 10 i narazie nie reaguje na to bo wszystko w akwa tez ma się dobrze
Jakiego typu algi polecasz? Wsadziłem raz do akwarium za skałę spaghetti... Nie chcesz wiedzieć ile czasu po tym zabiegu zajęło mi wysprzątanie tego dziadostwa...
Jakieś inne pomysły? Nie chcę pchać sprzętu do zbiornika żeby nie psuć ekspozycji. Ale skłaniałbym się ku tym makro glonom.
PS. Baniak się prezentuje następująco, więc moim zdanie. Nic nie marudzi. Ale widać, że piasek nie jest biały: