Nie wiem Darek czy się dobrze rozumiemy. To nie jest tylko spoina, to są wklejone po zewnętrznej krawędz szklane listewki po obu bokach. Listewki mają wymiary 20mm/450mm/4mm w pełni pokryte sylikonem. Spoina ma ok 2mm grubości, 4cm szerokości i spaja boki szyb czołowych z frontem szyb bocznych. Trochę na zasadzie wsadzenia akwarium w akwarium.
Oczywiście, że odtłuściłem szyby przed montażem.
Zdaje sobie sprawę, że to nie to samo co wycięcie szyby i ponowne wklejenie. Ale na ten moment wymiana akwarium na inny model równa się większe koszty - inny odpieniacz, inna lampa, hydraulika etc.. Po prostu nie mam teraz na to ani czasu ani środków. Z drugiej strony mam boczne szyby pięknie porośnięte briareum, akwarium wygląda "miesiście" nie chce z tego rezygnować. W tak małym zbiorniku utrzymać tak dobrą kondycję korali nie jest łatwo... Jeśli zmieniać to tylko na większe, a to, dopiero po przeprowadzce
PS. tak mam ubezpieczone mieszkanie od zalania. Ale ubezpieczyciel nie we, że mam w domu akwarium
To ujęcie lepsze
Zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem tego samego na szybie czołowej i całkowite "zamknięcie" tych krawędzi. Zobaczymy jeszcze z czasem.