Skocz do zawartości
Rozdymek

Akwarium Invital z tylną filtracją

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

po latach wróciłem do akwarystyki morskiej i od niemal roku prowadzę z powodzeniem skromną nano rafę. Chciałbym pójść nieco naprzód i zrezygnować z kaskady na rzecz akwarium z panelem filtracyjnym. Na większe akwarium nie mam niestety miejsca, więc muszę trzymać się kompaktowych rozwiązań. Czy to akwarium nadaje się na zbiornik morski, a wspomniana "tylna filtracja" może pełnić funkcję panelu filtracyjnego? Szczególnie zależy mi na zorganizowaniu w nim refugium, najlepiej z małym DSB. Czy zestawowa pompa nadaje się do naszych zastosowań? Oczywiście z uwzględnieniem dodatkowych pomp cyrkulacyjnych. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady :)

Link do akwarium, którego dotyczą moje pytania:

https://www.invital.pl/akwaria-optiwhite/optiwhite-akwarium-z-filtracja-tylna-60x33x36-cm-czarne

PS. Oczywiście wiem, że zestawowe media mechaniczne nie będą się nadawały. Interesuje mnie przede wszystkim szklana część zestawu, ewentualnie pompa.

Edytowane przez Rozdymek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od biedy mogło by być. Od razu sprawdź sobie jaki tam odpieniacz wciśniesz. Szerokość panelu 7cm. Pompę zmienił bym na mocniejszą ok 1000l/h z cermicznym trzonem. Zastanów się jeszcze nad akwarium na zamówienie. Wtedy możesz sobie dobrać wielkość panelu pod pasujący Ci sprzęt. Na refugium i dsb miejsca mało. No chyba że DSB będzie w całym akwarium piachu na około 12cm.

Edytowane przez Steron (wyświetl historię edycji)

Akwarium: za małe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź :)

Nigdy nie miałem do czynienia z akwarium z panelem, więc nie do końca rozumiem mechanikę przepływu wody w takim układzie. Czy ten podesłany przeze mnie jest "tradycyjny", czy to jakiś wynalazek odmienny od normy? Przegrody wyglądają, jakby były na tym samym poziomie i nie mogę sobie zwizualizować, jak woda przepływa między nimi :) A w związku z tym, czy nawet najmniejsze DSB w ogóle da się tam zbudować.

Na DSB i refugium zależy mi głównie z powodu chęci zwiększenia bioróżnorodności. Chciałbym mieć w zbiorniku miejsce, w którym rozwiną się swobodnie niższe organizmy, dla których brakuje niszy w wystawowej części akwarium. Walory filtracyjne są dla mnie drugorzędne, tę kwestię mogę przerzucić na filtrację biologiczną, odpieniacz i podmiany. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widziałem na oczy tego zestawu więc nie wiem. Masz tam mało miejsca na DSB i refugium. Jak Ci zależy na nich to lepiej postaw akwarium z sumpem pod. Będziesz miał miejscę i wygodę w obsłudze. A tak to jedynie wsadzisz glona spaghetti do panelu i raczej nie spełni swojej roli. Będzie go poprostu za mało. Tak samo DSB żeby funkcjonowało musiałbyś mieć w głównym zbiorniku. Sens by to miało jak by panel miał szerokość z 15cm.

Akwarium: za małe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, tak małe DSB+refugium nie wzmocni mi filtracji. Co jednak z siedliskiem dla drobnych organizmów? Czy można liczyć, że osiedlą się tam drobne organizmy (kiełże, wrotki, mysis, rurówki, gąbki itp.)? Na tym zależy mi najbardziej, tj. na mnogości życia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi