Skocz do zawartości
idzik6

25 LITRÓW - NANO REEF - POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM WSZYSTKICH BARDZO SERDECZNIE :p

Piszę dziś do was pierwszy raz, ponieważ jak dotąd jestem posiadaczem słodkowodnego akwariu z tęczankami i dużą ilością roślinek, lecz to co naprawdę mi się podoba to bardzo małe akwaria NANO RAFY. Posiadam akwarium 40x25x25 czyli 25 litrów. Jeżeli moglibyście mi odpowiedzieć na następujące pytania byłbym niezmiernie wdzięczny:

- Czy rzeczywiście muszę do takiego małego akwarium zastosować odpieniacz i czy jest możliwość zastąpienia go czymś ???

- Jako filtracji chcę użyć tzw metody berlińskiej czyli z tego co się orienwuję filtracji poprzez dużą ilość żywej skały oraz ja dodatkowo chcę mieć tzw ''ŻYWY PIACH'' lecz nie wiem jak jest z jego ceną i dostępnością ???

- Do poruszania wodą chcę się posłużyć posiadanym w danym momencie filtrem aquael fan 3, który jest przeznaczony do akwariów 150 litrowych. Rozmontowałem go i do akwa wejdzie tylko zam silniczek wraz z dyszą. Według mnie powinien wystarczyć ponieważ gdy działał u mnie w słodkowodnym 70 litrowym prąd wody był tak duży, że mi tęczanki znosiło :(. Tak więc co uważacie ???

- A teraz najważniejsze pytanie, które powinienem zadać na początku. Niestety nie posiadm i nie mam żadnej możliwości wejścia w posiadanie wody a już w szczególności z filtra RO. Powiedzcie mi czym mogę ją zastąpić lub jak poprostu spreparować inny rodzaj wody. Czytałem gdzieś o wodzie destylowanej. Pomóżcie mi, ponieważ bardzo chcę mieć to akwarium i muszę szukać alternatywnego rozwiązania. POMOCY !!

ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI I OPINIE DZIĘKUJĘ I JESTEM WDZIĘCZNY ZA KAŻDĄ POMOC :)

POZDRAWIAM WSZYSTKICH I MAM NADZIEJE, ŻE KIEDYS MÓJ ZBIORNICZEK BĘDZI TAKI JAK WASZE :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj. Po kolei.

1 i 2. Odpieniacz - można go nie stosować jeśli codziennie będziesz podmieniał pewną część wody (3-5%) - ale to nie ma sensu - odpada.

- jeśli zastosujesz filtr glonowy z Miracl Mud - widziałem takie rafki, żyły tam nawet twardziele i nie było z nimi kłopotów - oczywiście co tydzień podmiana wody, dużo dobrej żywej skały i HQI

- ale z drugiej strony - nie taki odpieniacz straszny jak go malują - wystarczy Ci najmniejszy miniflotor + brzęczek i po krzyku

3. Wystarczy. Możesz założyć na dyszę rozgałęzienie i część wody puścić np. za skałami.

4. Co do wody. Jeśli nie chcesz mieć kłopotów - tylko z osmozy. Co prawda w większych akwariach w awaryjnych sytuacjach można ostatecznie użyć do podmiany (góra 10%) wody destylowanej - ale takiej z apteki - nigdy ze stacji benzynowej, ale w takiej małej nano bym nie ryzykował.

Propozycja: do rozruchu akwy możesz użyć wody od jakiegoś znajowego z już ustabilizowanego zbiornika albo jeśli bywasz czasem w Częstochowie to Ci sprezentuje baniak wody po osmozie. Przy tej pojemności masz podmianę rzędu 2 litrów tygodniowo to rzeczywiście zakup filtra Ci się zupełnie nie opłaca.

Pozdrawiam.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A CZY NIE MA MOZLIWOŚCI KORZYSTANIA TYLKO Z DOBREJ JAKOŚCIOWO WODY DESTYLOWANEJ, PONIEWAŻ TYLKO DO TAKIEJ MAM DOSTĘP ;(

PS. DZIĘKI ZA PROPOZYCJE ALE JESTEM Z WAWY I TAM NIE BYWAM :) A SZKODA :p

A CZY SĄ JAKIEŚ MAŁE I NAJLEPIEJ ZEWNĘTRZNE ODPIENIACZE. MAŁE TZN NIE DO 200L TYLKO MAX 50 NO WIESZ I ŻEBY KOSZTOWAŁ W MIARĘ ROZSĄDNIE :( ???

DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI I POZDRAWIAM :)

idzik6@wp.pl

www.aquawiadomosci.of.pl

:p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wody niestety nie wiem. Ale nie sądze, gdyż byłoby to za proste. Ewentualne straty w obsadzie plus podmiany plus nerwy i zniechęcenie mogą kosztować więcej niż filtr. Może ktoś inny ma doświadczenia to na pewno się odezwie.

Co do odpieniacza: wewnętrzny miniflotor koszt ok 100 zł - potrzebuje poziomu wody min ok22-23cm.

Uniwersalny (tj. może pracować na zewnątrz lub wewnątrz) najmniejszy Weipro ok 200 zł z pompą.

Mniejszych o ile wiem nie ma.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A POWIEDZ MI PONIEWAŻ NIE WIEM CZY SKOMPLIKOWANE JEST PODŁĄCZENIE TEGO ODPIENIACZA PONIEWAŻ ZAKUPIE TAKI JAK POLECIŁEŚ ZA 100ZŁ I JAK SIĘ TEN BRZĘCZYK PODŁĄCZA DO NIEGO I JAKIEJ MA BYC ON MOCY ???

CZY GDY DAM ZBYT DUŻĄ MOC MOŻE TO ZASZKODZIĆ RAFIE ???

JAKĄ POLECISZ SÓL ???

CZY JAK ZAMOCUJE TEN ODPIENIACZ SOBIE NA ZAWNĄTRZ TO BĘDZIE OK. PONIOM WODY BĘDZIE 25 MA AKWA WIĘ CHYBA TAK 22-23 ALE CZY GDY ODPIENICZ JEST NA ZEWNĄTRZ TEN POZIOM WYSOKOŚCI TEŻ MUSI BYĆ 23 CM LUB WYZEJ ???

JEZLEI ZTYM ODPIENIACZEM BEDZIE KLOPOT TO ZAMOWIE AKWARIUM O 30CM WYSOKOCI I BEDZIE PO KRZYKU

MAM TYLKO PROBLEM PONIEWAZ NA JEDEN ZE STRON ZNALAZLEM OPIS TAKIEGO ABIORNIKA 25 LITROW I NAWIZALEM KONTAKT PRZEZ MAILA Z WLASCICIELEM FAJNY KOLEJ I WOGOLE. ON MOWI IZ ZAKUP FILTRA RO CALKOWICIE SIE NIE OPLACA DO ZBIORNICZKA TEJ WIELKOSCI ZRESZTA TY NA POCZATKU MOWILES TAK SAMO I JA TEZ NA TO PRZYSTAJE CHYBA ZE ZNAJDE TAKI ZA 200ZŁ ALE NAJTANSZY WIDZIALEM TERAZ SW PROMOCJI ZA 399ZŁ TO TROSZKE DROGO ;( A NO I TEN FACET MOWI IZ WYSTARCZY MI WODA DESTYLOWANA TYLKO ODPOWIEDNIO ZASOLONA I ODSTANA PRZEZ KILKA DNIE LECZ BEZ ZADNEJ SPECJALNEJ PREPARACJI. CO O TYM SADZISZ ???

I CZY ZRZECZYWISCIE NIE MOZNA TEJ WODY JAKOS ZASTAPIC ??!!!!?? PROSZE O PILNA POMOC PONIEWAZ TO JEST JEDYNA RZECZ KTORA TRZYMA MNIE W NIEPOKOJU I POWODUJE ZE JESZCZE NIE ZACZALEM KOMPLETOWA, NIESTETY JEZLI OKAZE SIE ZE RO TO JEDYNE WYJSCIE MOGE UTRACIC NADZIEJ I NIE ZALOZYC TEGO ZBIORNICZKA :) :) :: :(:p:P:p:P:p:P:) :) A TAK BARDZO CHCE ZE AZ WARIUJE :p

DZIĘKI ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI !! I PODRAWIAM WAS I WASZE KORALE !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Odpieniacz za 100 zł z brzęczkiem jest odpieniaczem wewnętrznym i musi być zanurzony albo w akwarium albo w panelu filtracyjnym. Brzęczek może być za duży. Każdy ma przecież regulację, a z resztą im więcej powietrza tym lepiej.

Ten droższy odpieniacz może pracować na zewnątrz - zanurzoną w zbiorniku masz tylko małą pompę i dyszę powrotną owiniętą gąbką.

Co do wody to tak jak pisałem - nie wiem. Złej jakości woda jest jednak najczęstszą przyczyną kłopotów. Spytaj może w sklepie z morszczyzną. Tyle wody ile Tobie potrzeba to pikuś, więc może zamiast kupować w aptece będziesz kupował u nich. Moim zdaniem jak u nich coś kupisz to po prostu Ci ją dadzą.

Co do soli. Ja używam Red Sea, niedawno było takie pytanie. I ktokolwiek napisał - używał innej. I wszystkie pewnie były dobre. Nie sądzę, aby w dzisiejszych czasach znane firmy wciskały kichę zamiast soli. Tak więc kup najbardziej popularną i nie zaprzątaj sobie tym głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.