Skocz do zawartości
smk

Rejs śródziemnomorski i oceanarium w genui

Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrowionka chlopaki z pokladu statku MSC Orchiestra. Podroz rewelacyjna - w 12 dni Egipt (coz drugi raz w ciagu 1,5 miesiaca :) lecz tym razem aleksandria), Turcja (marmaris), Kreta, Rodos, Cypr, Neapol, Ateny, Olimpia a jutro Genua. Takiego luksusu i serwisu jak na tym statku to jeszcze nie widziaem.

Oczywiscie nie zapominam o was i przywioze fotki z oceanarium w Genui (jutro dobijamy), gdzie jest jedno z wiekszych oceanariow w europie.

Na Krecie jakies podobno fajne oceanarium bylo ale za szybko je w okresie zimowym zamykali i nie dalem rady po wycieczce tam przed 17:00 zajechac.

Odezwe sie za 3 dni jak wroce.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smk pozdrawiam z kanapy:D:D:D

tu tez jest fajnie,cola pilot od tvl aptop na kolanach i noga w gipsie:D

zdjec nie przesle:D:D:D

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek, co Ty...dawaj tutaj foty!

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka

darek - gdyby kózka nie skakła... wyrazy współczucia i podpisz sie za mnie na swoim gipsie :)

Ja wróciłem dziś o 4 w nocy więc sobie nie pospałem ale sam nie mogłem się doczekać obejrzenia zdjęć z wyjazdu i z oceanarium. A zarówno wyjazd jak i oceanarium rewelacja. Wyjazd stawiamna 2 miejcu na mojej długiej liście zaraz po sri lance w połączeniu z malediwami, a oceanarium także na 2 miejscu zaraz po oceanarium w Chicago.

Najpierw pare fotek z wyjazdu. Rejs trwał 12dni, trasa jak już pisałem Genua - Olimpia - Ateny - Rhodos - Aleksandria - Cypr - Turcja/Marmaris - Kreta - Neapol - Genua (+zostaliśmy 1 dzień w Mediolanie), więc na zwiedzanie rewelacja.

Pogoda całkiem całkiem, od 16st (Genua) do 22st (aleksandria,kreta). Gdyby nie potężna ulewa na rodos i wichura w aleksandrii to na zwiedzanie bardzo dobra (biorąc pod uwagę że mamy prawie grudzień).

Sam statek jak już wspomniałem rewelacja. Zwodowany w maju 2007 więc nówka sztuka, 3tyś pasażerów na pokładzie + 1tyś załogi. Najwyższa klasa obsługi. Skakali wokoło każdego aż się głupio robiło. System napiwków był taki że doliczali 6euro/osoby w kabinie na dzień i potem rozdzielali więc nic się nie dawało, a co więcej nie chcieli nawet brać gotówki. Kabina z balkonem rewelka, sprzątana 3x dziennie(!), wieczorem jak wracało się z kolacji łóżko było rozłożone.

Jedzenie w sumie non stop w jednej z 5 restauracji (przerwa w sumie tylko od 10-12), kolacja z 5 dań to była masakra dla mojego brzucha, który rósł z łakomstwa bo codziennie był wybór dość spory i za każdym razem z innego regionu włoch (głównie kuchnia włoska). Kuchnia naprawdę na najwyższym poziomie. Nie oszczędzali naprawdę na niczym. Wszystko oczywiście w cenie. Płacić trzeba było za napoje, ale nie było tragedii. Ceny jak to w hotelach - drink 5euro, woda 1L 2,5 euro itp.

Barów i pubów było 11, każdy w innym stylu, serwował co innego, mój ulubiony Amber bar - bar czekoladowy, serwował czekolade w najróżniejszych postaciach: np bomba czekoladowa, czyli tort z 7 rodzajów czekolady, gęsta gorąca czekolada do picia, lub fondue czekoladowe + owoce do maczania w gorącej czekoladzie mmmm... aż żal się robi że już nie pójdę tam.

Co do animacji to non stop coś się działo. Były zabawy z animatorami (wątpliwej jakości ale staruchy się ciszyły jak dzieci), w kilku z 11 barów i pubów non stop ktoś grał (zarówno muzyka klasyczna, koncerty, jak i przyśpiewki w stylu weselnym), a wieczorem w 2 turach show w teatrze na naprawdę dobrym poziomie - wszystko profesjonalnie zrobione. A od 11:30 dyskoteka zrobiona dość ekscentrycznie - cała w ekranach LCD, podłoga i ściany, łącznie ok 80 telewizorów.

I tu dochodzimy do największego mankamentu tego rejsu... średnia wieku na statku to było 80 lat (bez przesady), nawet nie zdziwiłbym się gdyby ilość pasażerów zmniejszała się codziennie z przyczyn naturalnych (taki mały czarny chumor :D ). O godz 11:30 zamierało całe życie na statku. Na baletach byliśmy z regułu tylko my i obsługa, po 2 drinki, pogadaliśmy z obsługą i do kabiny :). Pod koniec się trochę rozkręciło bo zaokrętowało się pare młodych osób, a także TV zaczeła spot reklamowy kręcić więc się zrobiły nagle "tłumy" w liczbie ok 30 os na dyskotece. Inna sprawa że większość to były młode laski z załogi, jednak co to za różnica, ważne że coś się zaczęło dziać. Obsługa mówiła że latem to imprezy są do 7 rano jak jest dużo młodych włochów ale wiosną i jesienią to wygląda jak opisałem.

Wycieczki fakultatywne dość ciekawe w średnich cenach zazwyczaj ok 50euro / destynację. Można było wysiąść sobie za darmo w porcie i zwiedzać na własną rękę autobusem/taxi itp, ale na 2 osoby się nie opłacało, bo wychodziło prawie na to samo. Fakt faktem że decydując się na wycieczkę z dziadkami przejście od punktu A do punktu B zajmowało 5x dłużej niż normalnie. Np. w Pompejach zwiedziliśmy może z 10% miasta w 3h a podczas 1h wolnego zwiedziłem sam pozostałe 30% miasta (które jest ogromne i 2-3dni trzeba by poświecić na zwiedzanie Pompei).

818-img_4451-0019.jpg

statek z zewnątrz w Pireusie

818-img_4814-0024.jpg

...i w aleksandrii

818-img_5473-0034.jpg

i w neapolu (w tle wezuwiusz)

818-img_3934-0000.jpg

nasza kabinka z balkonem

818-img_3975-0002.jpg

jedne z wielu wind

818-img_4028-0009.jpg

galeria fotografii

818-img_4024-0008.jpg

pub specjalizujący się w winach

818-img_4097-0013.jpg

jedna z restauracji

818-p1020091-0037.jpg

i kolejna restauracja

818-img_4017-0007.jpg

wodospad z podestem muzycznym (przeźroczysty fortepian) gdzie odbywały się kilka razy dziennie koncerty muzyki klasycznej lub latynoamerykańskiej

818-img_3980-0003.jpg

pub na pokładzie

818-img_4011-0005.jpg

i kolejny pub na pokładzie

818-img_4016-0006.jpg

kafejka internetowa (dostep 24h ale 4e za 10min :) za to drukowanie w cenie, co mi się przydało bo oczywiście zapomniałem połowy dokumentów i przygotowanych informacji)

818-img_3972-0001.jpg

Alarm szkoleniowy - jak by tak wszyscy podczas katastrofy zmierzali do tych pubów z drinkami w rękach jak podczas próby to byśmy wszyscy zgineli :)

818-img_4098-0014.jpg

mariachi przygrywali na gitarach

818-img_4105-0015.jpg

naprawdę duży teatr gdzie codziennie odbywały się przedstawienia w formie show / koncertu/ opery / pokazów cyrkowych / magii itp. Codziennie inna tematyka

818-img_4122-0016.jpg

variete show - tancerki naprawdę niezłe ;)

818-img_4482-0020.jpg

duet operowy, nie jestem wielbicielem opery ale z przyjemnością posłuchałem i obejrzałem

818-img_5275-0028.jpg

pożegnalny show

818-img_3981-0004.jpg

pokład z jednym z basenów

818-img_4043-0010.jpg

pole golfowe na pokładzie

818-img_4045-0011.jpg

kort tenisowy i boisko do kosza na 18tym pokładzie

818-img_4054-0012.jpg

ogromny komin MSC Orchiestra

818-img_5120-0026.jpg

20 minutowym pokazem sztucznych ognii tureckie Mamaris pożegnało nasz statek - niezle się szarpneli

818-img_4170-0017.jpg

najstarszy stadion olimpijski w Olimpii - te białe bloki to linia startu i meta za razem (kiedyś biegali do końca i spowrotem a nie dookoła)

818-img_4350-0018.jpg

Partenon na akropolu w Atenach

818-img_4558-0021.jpg

Piękne i klimatyczne średniowieczne miasto-twierdza Rodos na wyspie o tej samej nazwie. Niestety w deszczu

818-img_4677-0022.jpg

skarby wyłowione w porcie w aleksandrii na wystawie w narodowym muzeum aleksandryjskim w Egipcie. W pocie jest centrumnurkowe gdzie można zamówić nurkowanie-ziedzanie podwodnych ruin. Podobno zrobili podwodne muzeum.

818-img_4778-0023.jpg

Cytadela w Aleksandrii - miejsce gdzie kiedyś stał jeden z 7 cudów świata, latarnia morska w Aleksandrii

818-img_4893_38.jpg

Świątynia apolla na Cyprze z tęczą :D

818-img_5002-0025.jpg

Grobowce wykute w skale w Dalyan w Turcji zwane małą Petrą

818-img_5150-0027.jpg

Odbudowane z głową ruiny pałacu Knososa na Krecie gdzie jak legenda głosi mieszkał minotaur

818-img_5426-0032.jpg

Pompeje, które zrobiły na mnie największe wrażenie. Ogromne, wspaniale zachowane miasto starożytne pogrzebane wraz z mieszkańcami pod popiołami z wybuchu Wezuwiusza. Klimat jaki się odczuwa podczas chodzenia ulicami wymarłego miasta, gdzie zachowało się prawie wszystko poza dachami, włącznie z numerami ulic, sklepami, piekarniami, łaźniami, domami bogatych i biednych. Rewelacja

818-img_5301-0029.jpg

Zdjęcie ze manufaktury ozdób z korala, która znajduje się przed wejściem do Pompei. Mega drogie - to drzewko było za 680 euro co i tak było niedrogie jak na ten sklep. Oczywiście nic mojej lubej nie kupiłem bo nie popieram poławiania korala czerwonego który rośnie 1cm rocznie.

818-img_5304-0030.jpg

słynne włoskie wyroby z muszli w tym samym warsztacie jubilerskim - także nie tanie :D

818-img_5467-0033.jpg

Zamek z XIIIw przy porcie w Neapolu

818-img_5949-0035.jpg

Na dachu 3 co do wielkości katedry świata - Duomo w Mediolanie. Byłem zaskoczony że to nie jest punkt widokowy ale faktycznie można przejśc prawie w każde miejsce na dachu.

818-img_5965-0036.jpg

W sklepie ferrari w Mediolanie

Starczy o rejsie, poniżej pare fotek i przechodze do tego co tygrysy lubią najbardziej - oceanarium w Genui :D

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie :) przejrzałem zdjęcia i nie chce wyjść mniej niż 100szt do wystawienia. Przemek by mnie zamordował za obciążanie łącza tak mocno więc fotki wrzuciłem na mój serwer. Dla was nie zmieni to nic bo będzie wyglądało tak samo, ale foty będą leciały z mojego serwera. Niestety nie wstawia się tego tak prosto jak z nano. Więc fotki sie robią a tymczasem opisik.

Oceanarium w Genui naprawdę mnie mile zaskoczyło. Nie chodzi o to że mają ogromne zbiorniki (a mają), nie chodzi o dużego zwierza (a tego też mają na pęczki), nie chodzi o piękne korale (bo te go nie mają :) ), ale o to że jest to naprawdę świetnie skomponowane pod względem wizualno, edukacyjnym, jak i o postawienie na wystawę zwierząt których nigdzie indziej nie widziałem. Np. mają akwaria ze zwierzętami z mórz arktycznych (!). Ale po kolei.

Na wejściu jest na pierwszy rzut oka mało ciekawe akwarium symulujące ekosystem ...doku portowego. Ciekawy pomysł. Zaraz obok akwaria z meduzami (które miałem okazję zwiedzić także od zaplecza) jak i system 4 akwariów prezentujących etapy rozwoju meduzy od polipa do dorozłej, które widziałem już w 2 innych oceanariach ale nigdy nie było aż tyle zwierząt w tych akwariach, dzięki czemu nawet laik nie musi się zastanwiać na co patrzy.

Na środku sali stoi wielki walec z ławicą ryb (nie sprawdzałem co to ale coś a'la sardynki).

Stąd można pójść do kina 3D (wyświetlali akurat dokument "potwory z głębin") lub przejść do długiego ciągu potężnych baniaków. Duże baniaki są w formie dużych basenów, ale ogląda się je z boku jak akwaria. Co prawda część można też je zobaczyć z góry idąc do wyjścia,a niektóre mają nawet 2 piętra oglądane z boku +taras (np to z rekinami).

W pierwszym ...foki. Ciekawie zrobione, choć foki jakoś mnie nie kręcą.

Potem delfiny.Nie wiemdlaczego ale zawsze przy tych zwierzętach czuje się zrelaksowany i mogę stać dość długo i patrzeć jak pływają i wywijają w swoich basenach.

Kolejne to akwarium z ogromnymi drapieżnikami z wód wielkiego błekitu. Kilka rodzaji rekinów, ryba piła, ogromna płaska mola mola (którą widziałem pierwszy raz na żywo), plus sporo innego dużego zwirza. Bardzo ciekawe akwarium i pokłony za utrzymanie tak trudnych gatunków.

Następnie przechodzimy do kolejnego z ciągu dużych akwariów z tym razem z dużymi rybami pływającymi bliżej brzegu. Potężne 1,5m gruppery, rekiny rafowe, śliczne ostroboki, 2 barakudy olbrzymie, wielki żółw, największa jaką widziałem w życiu murena (która dosłownie wisiała sobie z nawisu skalnego) i kupe "drobnicy" po 50cm. Jedno z lepiej skomponowanych dużych akwariów jakie widziałem.

Gdzieś w tej okolicy przechodziło się do sali ze zwierzakami z wód wokół Włoch. Fajnie zrobione akwarium przezierne od góry pod kątem z rybami dennymi (głównie flądrowate). Musiało być naprawdę solidnie zrobione bo dzieciaki bez pardonu kładły się na tym akwarium i tylko czekałem kiedy któryś wlezie na to buciorami. Po drugiej stronie sali było akwarium z konikami morskimi, drugie z ciągle baraszkującą ośmiornicą, która wydawała się bawić z ludzmi i promowała się najlepiej ze wszystkich akwarow dookoła bo stały przy niej tłumy, oraz trzecie największe z jakimiś dziwnymi dużymi skorpenami i jakimś rodzajem gruperów.

Kawałek dalej perełka kolekcji - akwaria z mórz arktycznych. Kolekcja obejmowała jeśli dobrze pamiętam 6 niedużych akwariów z ukwiałami, dziwnymi krabami, rozgwiazdami, ślimakami, strzykwami, dziwnymi niezbyt ruchliwymi rybami i paroma innymi bliżej niezidentyfikowanymi zwierzakami. Zadziwiające że są w stanie utrzymać te zwierzaki (bardzo niska temp, oraz na pewno z powodu bogactwa wód arktyki w plankton, raczej niełatwe zwyczajne pokarmowe).

Po na koniec parteru pierwszego budynku (spore to oceanarium :) ) wielki baniak z pingwinami. Wyglądało to mniej więcej jak pingwinarium w loroparque na Teneryfie (czyli do połowy woda a od połowy ląd) jednak nie aż tak efektowne jak na te w loroparque (tam jest większe, mają więcej rodzajów pingwinów i nawet im śnieg pada).

Stąd wchodzimy do drugiego budynku oceanarium a raczej do przerobionego statku (tankowiec?). Tematem przewodnim całego statku jest ekosystem Madagaskaru. Środek zrobiony jest w formie pokładu galeonu z drewnianą podłogą i olinowaniem i na pierwszym pokładzie widzimy jedyne 2 akwaria z prawdziwymi koralami. Pierwszy to typowa komercha, akwarium z gdzie jest nemo, zawierające wszystkie zwierzaki z bajki (idolek, najerzka, błazenki, zebrasoma itp). Rybki (zresztą jak w całym oceanarium piękne i zdrowe) jednak najerzka wielkości ponad 30cm w baniaku o pojemności na oko ok 400L to niezbyt dobry pomysł. Baniak z koralami zdrowy, ładnie wyglądający ale bez żadnych rewelacji. W sumie same łatwe w utrzymaniu korale: discosoma, zoanthusy, fungia i pocilopora (którą propagują w tym oceanarium na większą skalę). Akwaria rafowe to raczej rozczarowanie.

Na tym samym pokładzie mamy terarria z wężami, krokodylami, jaszczurkami, żółwiami, żabami, rybami słodkowodnymi z rejonu Madagaskaru. Z tego poziomu widać też z góry ogromny baniak rafowy zrobiony w formie laguny, oraz 3 baseny z płaszczkami wszelkiego rodzaju. W 2 z nich można dotykać płaszczki które dość chętnie podpływają i dlatego stoją przy nich tłumy, trzeci jest odgrodzony ponieważ pływają w nim jadowite ryby.

Schodząc na dolny pokład statku widzimy z boku całą kompozycję laguny z rafą koralową. Ryby które tam pływają są przepiękne, ogromne, zdrowe i robią ogromne wrażenie. Jest tam kilka rekinów rafowych, 2 wielkie napoleony, kilka rodzajów rogatnic (w tym 2 które widziałem po raz pierwszy), żółw, kilka rodzajów angelfish, cała ławica ogromnych batfish, pokolce, błazenki w dużych ukwiałach i wiele wiele innych ryb. Przy tym akwarium spędziłem chyba najwięcej czasu. Teraz co do korali na tej rafie koralowej. Patrząc na potężne żarniki jakie wisiały nad laguną spodziewałem się ładnych korali choćby miękkich, jednak jedyne co tam rośnie z żywych rzeczy to potężne ukwiały. Jedyne korale jakie "rosły" na tej lagunie to sztuczne korale, lub może to były pokolorowane szkielety koralowców, a do tego były zaglonione. Więc w całym oceanarium obecność korali była minimalna i szczerze mówiąc mocno mnie to rozczarowało.

Dosyć wyjątkowa i ciekawa była ekspozycja na przeciwko baniaka-laguny, a mianowicie akwarium ze szczepkami koralowców. Była to cała ekspozycja edukacyjna o propagacji koralowców i ochronie rafy koralowej. Dodatkowo dość ciekawym pomysłem była ściana dookoła akwaium szczepkowego, która była pokryta jakby kafelkami z wypukłą strukturą różnych koralowców. Zaskoczyło mnie to tym bardziej że tak koralowce ogólnie były potraktowane w tym oceanarium bardzo po macoszemu.

Na tym samym poziomie były wspomniane już baseny w których można było pogłaskać płaszczki, gdzie ludzie bez pardonu pakowali swoje łapska. Ciekawe jak chronili zwierzęta przed chorobami skórnymi jak i wirusami, bo wiadomo co ludzie noszą na rękach.

Wychodząc z budynku-statku trafiamy na hummingbird forest, czyli las kolibrów. Niespotykane jak na oceanarium ale bardzo fajny pomysł. Wchodzi się przez 3 pary drzwi do tropikalnego lasku gdzie dookoła latają i ćwierkają kolibry. Oczywiście nie w klatkach ale dookoła zwiedzających :). Ta przyjemność kosztuje dodatkowe 2euro.

Stąd wchodzimy na wyższy poziom akwariów które zwiedzaliśmy na samym początku, gdzie część z nich ma swój drugi poziom, a część z nich widzimy z góry. Dodatkowo tu jest sporo baniaków słodkowodnych, które przebiegłem dość szybko bo mimo że mają sporo dużego zwierza to słodkowodne mnie nie bardzo interesowały.

Jedyna interesująca sala na tym poziomie to sala z cylindrycznymi akwariami. Większość to akwaria słodkowodne, ale 3 są morskie. Sala jest zaciemniona i cała w lustrach przez co niewielki pokój wygląda na potężną salę z multum cylindrycznych baniaków. Co mnie zdenerwowało to między innymi rybami, 25cm naso literatus w walcu o 50cm średnicy. Jako jedyna ryba w całym oceanarium wyglądał bardzo kiepsko (chudy i burdel w oczach).

Tak dokładnie wygląda oceanarium w Genui, jednak to nie wszystko co można tam robić. Dla nas morszczaków jest jeszcze jedna rewelacyjna atrakcja, a mianowicie zwiedzanie oceanarium... od zaplecza. Kosztuje to dodatkowe 8euro, możliwe jest jedynie w weekendy i niestety tylko w języku włoskim :D.

Całość trwa 2,5-3h. Najpierw prowadzą nas przez pokój na zapleczu sali z akwariami ze zwierzętami z okolicy włoch (odpieniek, ...biobale itp) do sali wykładowej gdzie oglądamy 30min film prezentujący nam po krótce pracę na zapleczu oceanarium, przygotowanie pożywienia, kontrolę jakości wody, jakości pożywienia, opiekę weterynaryjną itp. Z filmu też dowiedziałem się że do większości akwariów ...dostarczają wodę tankowcami prosto z morza.

Następnie prowadzi nas babka do labolatorium gdzie dużo gada po włosku i prezentuje na mikroskopie podłączonym do TV wylęg artemii i planktonu.

Potem najciekawsze dla nas - zaplecze akwarium morskiego z meduzami. Opisuje cały system filtracji. Niestety nie wyjaśniła dokładnie co było tym filtrem biologicznym w akwarium. Wyglądało to jak nieprzeźroczysty odpieniek. Ciekawą odmianą od naszych akwariów był wymiennik ciepła prawdopodobnie podłączony do jakiegoś większego systemu chłodzącego.

Potem zabierają nas na dach mijając dzisiątki rurociągów, gdzie jak się okazuje, część akwariów/basenów jest oświetlane światłem słonecznym i do tego jest odkryte! Dotyczy to akwarium z fokami i z delfinami. Przy okazji możemy podziwiać panoramę Genui.

Na koniec zabierają nas na zaplecze działu Madagaskaru, niestety nie na zaplecze akwarium laguny :D ,a do działu kwarantanny. W tym dziale były raczej baniaki słodkowodne i teraria, w tym duży pojemnik z żółwiem. Też można było zobaczyć system filtracji tych baniaków i posłuchać pani która dużo mówiła po włosku (a ja ni w ząb nie rozumiałem ;) )

Ogólnie polecam to oceanarium z całego serca. Wjazd 15euro +2euro kolibry +8euro zaplecze. Zwierzęta zdrowe, wykarmione aż do przesady, akwaria czyste, malo gdzie jest trochę glonów i cyjano. Ciekawe i niespotykane w innych oceanariach ekspozycje. Niestety minus za brak porządnego baniaka z koralami.

Teraz czas na zdjęcia (cierpliwości :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie bardziej od mojej żony niż odemnie choć nie tylko ona jest ciekawa kosztu takiej wycieczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niezly stateczek, nie powiem. Nie ukrywam ze mialbym ochote wbić sie do tego pubu z winami razem z pewnymi akwarystami morskimi, w drodze na Karaiby czy inne Hawaje.

Jak patrze na ten kort to tam pewnie na szlaku sporo pilek tenisowych i golfowych plywa po M. Srodziemnym, do kosza pewnie tez kilka :)

Ciekawe ile kosztuje rejs czyms takim np. po Morzu Czerwonym, nie musi byc od razu transatlantyk z 20 metrowym wodospadem w srodku, karuzelą i boiskiem do rugby, brak przezroczystego fortepianu i dyskoteki z 80 ekranami LCD tez jakos zniose...

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze ale nas załatwiłeś Remik. Moja żona też twierdzi że jej się podoba i że skoro nie byliśmy na czymś takim to chyba jej nie kocham :)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh to ja juz lepiej nic nie pisze :)

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszt katalogowy takiej wycieczki w kabinie superior z balkonem to 1910 euro za osobę + wycieczki fakultatywne. Ja trafiłem w promocji 499euro +30e opłaty portowe.

Wycieczki fakultatywne to koszt ok 25-75euro na każdy port

Jakby ktoś chciał to są jeszcze miejsca promocyjne na ten sam statek na tej samej trasie za TĄ SAMĄ CENĘ (499e) na sylwestra 27.12 do 9.01.2007.

http://www.wakacjenamorzu.pl/rejsy--pk.ida-64--pk.idr-2871.html

Jakby ktoś chciał więcej info lub zarezerwować miejsca to jak najbardziej można przez moje biuro tel (91) 3217043.

Ale beszczelna reklama :)

dobra czas na fotki z oceanarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_5535-0000.jpg

wejście do oceanarium

IMG_5536-0001.jpg

akwarium z ekosystemem doku portowego

IMG_5537-0002.jpg

zbiornik z meduzami (w dalszej części fotka z zaplecza tego zbiornika)

IMG_5539-0003.jpg

wysoki cylinder z czymś a'la sardynki

IMG_5549-0004.jpg

jakaś brzydka ryba modelka - dała się spokojnie sfotografować

IMG_5550-0005.jpg

w tym samym akwarium był krab japoński - na razie małolat (widać ręke przystwioną do niego) bo potrafią rosnąć do 4m

IMG_5557-0006.jpg

basenik z fokami

IMG_5560-0007.jpg

kawałek "baniaczka" z dużymi drapieżnikami

IMG_5563-0008.jpg

jeden z jego mieszkańców

IMG_5565-0009.jpg

i kolejny mieszkaniec tego baniaka - duża i efektowna mola mola

IMG_5570-0010.jpg

kolejny mieszkaniec tego samego baniaka - ryba piła

IMG_5578-0011.jpg

baniak z naprawdę dużymi anthiasami (dla porównania postać przed akwa)

IMG_5579-0012.jpg

i anthias gigant z bliska

IMG_5585-0013.jpg

ciekawie pokazany baniak z rybami dennymi (głównie flądry)

IMG_5586-0014.jpg

jakieś skorpeny, groupery i murena z morza śródziemnego

IMG_5588-0015.jpg

coś co wygląda jak skorpena

IMG_5591-0016.jpg

fajna murenka

IMG_5592-0017.jpg

40cm skorpeny

IMG_5594-0018.jpg

murenka a w tle grouper

IMG_5597-0019.jpg

koniki z morza śródziemnego

IMG_5603-0020.jpg

zbiornik z 3 delfinami oświetlany światłem słonecznym

IMG_5610-0021.jpg

potężny 1,5m zwierz, nie wiem co to, może jakiś rodzaj groupera. Przy skrzelach widać jak się uwijają dwa wargatki czyściciele

IMG_5611-0022.jpg

kolejna tym razem żółto-zielona murena

IMG_5612-0023.jpg

wielki żółw morski

IMG_5618-0024.jpg

największa murena jaką w życiu widziałem. Cała musiała mieć ze 2,5-3m. Po prostu sobie wisiała jakby zdechła.

IMG_5619-0025.jpg

piękny ostrobok - w tym akwarium była ich cała ławica

IMG_5623-0026.jpg

pierwsze z akwariów arktycznych - tu jakiś krabik i ukwiały

IMG_5624-0027.jpg

Drugi baniak arktyczny z jerzowcami, małżami, wężowidłem i mega nieruchliwymi 3 rybkami

IMG_5625-0028.jpg

tu widać tych mistrzów prędkości :) (choć podejrzewam że jak żarcie podpływa to się mobilizują)

IMG_5626-0029.jpg

Kolejna arktyczna atrakcja: rozgwiazda i jakiś dziwny coś (rodzaj liliowca?)

IMG_5627-0030.jpg

następny mistrz arktycznej prędkości. O ruchliwości tej ryby niech świadczy to że był to ok 27cm okaz w 60cm akwarium.

IMG_5628-0031.jpg

Tu arktyczna babka na ładnych różowych rozgwiazdach. Siadała sobie na nich zupełnie jak mój salarias na krabach. Jednak jak to arktyczne rozgwiazdy nie miały ochoty się ruszać i nie było darmowej przejazdzki

IMG_5632-0032.jpg

w ostatnim zbiorników arktycznych malutka strzykwa, kilka ślimaków nagostrzelnych i małże

cdn...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_5634-0033.jpg

"pingwinarium"

IMG_5637-0034.jpg

i jego mieszkańcy

IMG_5643-0036.jpg

właściwie jedyny baniak z koralami. Ładny ale bez rewelacji. Po oceanarium spodziewał bym się czegoś bliżej akwa andrinewa :)

IMG_5644-0037.jpg

jak mówiłem - zdrowe zwierzaki ale bez szału

IMG_5647-0038.jpg

ładna fungia

IMG_5656-0041.jpg

czysta komercha i jeszcze z okrzemkami - akwarium zywcem z "Gdzie jest Nemo"

IMG_5650-0039.jpg

tytułowy nemo x2

IMG_5653-0040.jpg

idolek - całe szczęście nie zrobili mu szramy jak w bajce

IMG_5660-0042.jpg

ogromne akwarium "laguna koralowa madagaskaru" z góry

IMG_5662-0043.jpg

laguna z góry w całej swojej okazałości. Zwróćcie uwagę na oprawy żarników wielkości prawie metra. Ciekawe ile to ma wat?

IMG_5666-0045.jpg

wnętrze "laguny koralowej madagaskaru"

IMG_5667-0046.jpg

wielki pufferfish

IMG_5668-0047.jpg

żółwik

IMG_5674-0048.jpg

tu zółwik i pufferfish w porównaniu do człowieka. Naprawdę chylę czoła przed ilośćią dużego zwierza w tym oceanarium. Wszystko było w rozmiarze "extreme showsize" :)

IMG_5675-0049.jpg

rekinek

IMG_5677-0050.jpg

mój ojciec i żółw

IMG_5683-0051.jpg

kolejny pufferfish

IMG_5691-0052.jpg

rzut oka do wnętrza laguny koralowej. Niestety korale to kolorowane szkielety lub sztuczne koralowce. Jedynie ukwiały widać się rozwijały bezproblemowo

IMG_5698-0053.jpg

mniejszy z 2 napoleonów w lagunie

IMG_5769-0079.jpg

imperator

IMG_5774-0080.jpg

O zwierzaki naprawde dbają. Zobaczcie na tego hepatusa tłuściocha. Nic dziwnego że korale nie dają się utrzymać jak tak karmią

IMG_5776-0081.jpg

kolejny ustnik

IMG_5787-0082.jpg

batfish

IMG_5788-0083.jpg

oko w oko z wielkim napoleonem

IMG_5789-0084.jpg

dzieciak próbuje złapać małe rybki :)

IMG_5665-0044.jpg

część ekspozycji na temat ochrony rafy koralowej i propagacji koralowców

IMG_5700-0054.jpg

zbiornik szczepkowy na wystawie dotyczącej propagacji koralowców

IMG_5705-0055.jpg

część ekspozycji szczepkowej

IMG_5765-0078.jpg

ściana "dotykowa" pozwalająca na własnej skórze poznać fakturę koralowców twardych

IMG_5709-0056.jpg

dziwny krabik wykidajło :)

IMG_5642-0035.jpg

część basenu z płaszczkami

IMG_5714-0057.jpg

baseny z płaszczkami

IMG_5795-0086.jpg

ludzie bez krępacji pakowali łapska do basenu, a ryby nawet chętnie podpływały, zanim nie zrobił się tłum zbyt napastliwy i wtedy spierdzieliły wszystkie na środek :D

IMG_5802-0087.jpg

inna część basenu z płaszczkami

IMG_5806-0088.jpg

mieszkańcy odgrodzonej od łap publiki części basenu z jadowitymi zwierzakami

IMG_5809-0089.jpg

malutki 50cm stingray

IMG_5850-0098.jpg

Na tej fotce widać grubość szkła w jednym z baniaków morskich bliżej wyjścia. Sam baniak średni - pare sohali i niewiele więcej. Nie mieli widać pomysłu na ten zbiornik.

cdn...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.