ZiZi Zgłoś Napisano 27 Listopada 2007 Zwiekszamy KH, spada CA, no to dolewamy CA... i tak delej; KH juz ma z 10, potem zmniejszamy KH, do 6 i co sie dzieje? CA nie spada, ale wzrasta o okolo 200 jednostek celem bylo tylko podniesienie kh - trwalo to okolo 2 miesiecy pod koniec podnoszenia ca wahalo sie miedzy 370-400, a kh 9-10, zauwazylem jednak mniejsze przyrosty sps, postanowilem wrocic do kh 6, akurat skonczyly sie butelki z kh i ca; przestalem robic testy (robilem przez 2 miesiace prawie codziennie) i po okolo tygodniu czasu: kh 6,4 Ca - skonczyla sie skala - na oko 600 Mg - skonczyla sie skala - na oko 1600 - zwierzaki chyba nie chcialy Mg przy kh 10 a ja za czesto nie sprawdzalem akurat magnezu Bylem w niezlym szoku, zrobilem testy kilka razy z roznych opakowan saliferta !! - zawsze to samo - przekroczenie skali obecnie ca spadlo do 460-480 - juz starczy jedna strzykawka kh utrzymuje sie na 6-6,4 testy to salifert wszystkie parametry ok, poza opisanymi, czyli wysoki redox, dobre ph, no2/3... i tak dalej podnoszac kh, musialem duzo zwiekszyc dawkowanie ca, bo po pierwszym tygodniu spadlo do 330 - potem juz testy Ca robilem bardzo czesto PYTANIE: po obnizeniu kh to Ca sie "odnalazlo" ? - JAK TO MOZLIWE ?? uprzejmie inforuje, ze zwierzeta wszystkie zyja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek1305765949 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2007 Hi Zizi jak czesto podmieniasz wode ? Cytuj Pozdrawiam Zbyszek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex Zgłoś Napisano 27 Listopada 2007 nie jestem chemikiem, ale na mój rozum wygląda to tak : kh to nic innego jak zawartość soli, bądź samych anionów soli tzw. węglanowych CO3- , które chętnie wiążą się z grupą kationów takich pierwiastków jak Ca czy Mg i teraz jeżeli spadnie zawartość tychże anionów (czyli mierzone przez Ciebie kh) to "lata" w wodzie więcej wolnych i chętnych do połączenia kationów wapnia, które wykrywasz testem. Dodaj do wody NaHCO3 (kwaśny węglan sodu) a zobaczysz jak Ci poleci na dół Ca i z czasem Mg. PS Ten związek to nic innego jak 2 roztwór Ballinga albo jak kto woli bufor kh (grotecha, kenta, medica, czy kogo tam jeszcze) Cytuj niestety bez akwarium ale strasznie tęsknię "opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZiZi Zgłoś Napisano 27 Listopada 2007 swir 10-15% co 1-2 tygodnie - czyli dosc duzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek1305765949 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2007 gadu Cytuj Pozdrawiam Zbyszek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muniek Zgłoś Napisano 27 Listopada 2007 Kurcze u Mnie jest jeszcze gorzej leje balliga który mi strasznie podbija ph nawet 8,6. Oczywiscie takie ph wywala mi w dniu nastepnym nie bezposrednio. Dolewam naprawde malo albo ostanio nic bo robi sie kaszana. Parametry mierzylem wczoraj czyli kh 5 ( i zacholere nie moge podbic wiecej bo mi ph skacze i widze ze korale sa wkurzane )Ca 390 Mg 1200 i cholerne ph 8,20 rano i nawet 8,60 wieczorem. Ktos ma pomysl co tu zrobic. Zmierzylem ostanio ph roztworow do ballinga CaCl ma ph 7,5 za NaHCO3 8,4. Kurde to jakim cudem mi to ph tak skacze. Jak ktos wie o co tu biega lub walczyl z czyms takim i znalazl sposob bede wdzieczny za radę. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
froolk Zgłoś Napisano 27 Listopada 2007 @Muniek: Przecież powodem skoków Ph w Twoim akwarium nie jest balling tylko bardzo niska twardość węglanowa. W ciągu dnia fotosynteza zooksanteli i glonów powoduje podniesienie PH, a w zbiorniku nie ma twardości która ma właściwości buforujace. Podnieś Kh chociaż do 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muniek Zgłoś Napisano 27 Listopada 2007 No dowcip polega na tym ze jak zaczynam podnosic to mi ph skacze na ponad 8,6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
froolk Zgłoś Napisano 27 Listopada 2007 Kup bufor który nie podnosi mocno Ph i skoryguj parametry a potem powróć do ballinga. Grotech mi nie podnosi Ph wcale, no ale ja mam Kh 10. Jeśli Ph i tak podskoczy to dolewaj mało i często. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muniek Zgłoś Napisano 27 Listopada 2007 Kurcze zasatanawiam sie o co tu chodzi. Jak tak dalej bedzie to z ballinga przeside sie na preparaty grotech Sa niewile drozsze a moze bedzie mniej problemow. Mam pytanko jeszcze jak duze robisz podmiany wody z tego co zauwazylem to osoby ktore jada na preparatach czy na ballinu robia bardzo duze podmiany wody ponad 10% tygodiowo a przy reaktorze podobno wystarczy 10% miesiecznie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 Podnies KH, tylko nie na raz o 2 jednostki Pilnuj podmian przy Ballingu, to bardzo wazne, ja jestem za 10% tygodniowo. A znam takich co podmieniaja 15% tygodniowo i sa to doswiadczeni akwarysci i ich zbiorniki powalaja. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 @Alex Z tego co piszesz wynikaloby, ze Salifert powinien dolaczac tabele, wedlug ktorej odczytana wartosc testu powinnismy skorygowac w zaleznosci od wysokosci kH w akwarium. Dobrze Cie zrozumialem? Pozdrawiam Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
froolk Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 Muniek :Mam pytanko jeszcze jak duze robisz podmiany wody z tego co zauwazylem to osoby ktore jada na preparatach czy na ballinu robia bardzo duze podmiany wody ponad 10% tygodiowo a przy reaktorze podobno wystarczy 10% miesiecznie? Jeśli to było pytanie do mnie to ja podmieniam obowiązkowo 10% tygodniowo, jak używałem kalkreaktora to równiez robiłem podmiany 10% tygodniowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 Stani :@Alex Z tego co piszesz wynikaloby, ze Salifert powinien dolaczac tabele, wedlug ktorej odczytana wartosc testu powinnismy skorygowac w zaleznosci od wysokosci kH w akwarium. Dobrze Cie zrozumialem? Pozdrawiam Stani, sorry ale nie skumałem, możesz rozwinąć tę myśl? Czemu producent testów miałby przejmowac się otrzymanym przez nas wynikiem? Cytuj niestety bez akwarium ale strasznie tęsknię "opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 Czegos tu nie zrozumialem. Ca wzroslo, mimo ze sie go nie dodawalo poniewaz kH spadlo. Kh spadlo naturalnie z uplywem czasu. Ten spadek kH spowodowal ponowne uwolnienie jakichs jonow Ca? O to Ci chodzi ? Mysle sobie nad innym rozwiazaniem, dlatego moze troche przeciagam . Czy nie jest mozliwe, ze wysoka alkalicznosc spowodowala abiotyczne wytracenie wapna? To sie odlozylo w piachu, skale itp. a po obnizeniu sie kH zaczelo sie powtornie rozpuszczac co pokazuja testy ? Pozdrawiam Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muniek Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 Froolk poprostu zastanawiam sie czy przy ballingu i preparatach mozna prowadzic udanie akwarium przy mniejszych podmianach powiedzmy 20% miesiecznie bo z tego co czytalem przy reaktorze jest to normalne. Niedlugo chce postawic akwarium do 1000l ale nie bardzo sobie fizycznie wyobrazam podmiany 10% tygodniowo czyli 100l? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 @Stani: mi sie wydaje, że te reakcje nie są trwałe albo inaczej mówiąc niejednoznaczne - te sole węglanowe nie występują tylko w postaci zwiąku ale mieszaniny anionów i kationów. Tu masz trochę teorii z zakresu powstawania związków węglanowych w wodzie morskiej (leider auf Deutch mein Freund, aber fuer dich spielt das keine Rolle, nicht wahr?): Wird die klare Calciumhydroxidlösung, d.h. Calcium-Ionen (Ca2+) und Hydroxid-Ionen (OH-) in das Meerwasseraquarium gegeben, findet mit dem im Wasser gelösten Kohlenstoffdioxid (CO2) eine Reaktion statt, es entsteht vereinfacht dargestellt Calciumhydrogencarbonat (CaHCO3), also: Ca2+ + 2 OH- + 2 CO2 ® Ca(HCO3)2 Das Calciumhydrogencarbonat ist nicht instabil und zerfällt in ein Calcium-Ion (Ca2+) und ein Hydrogencarbonat-Ion (HCO3-), also: Ca(HCO3)2 ® Ca2+ + 2 HCO3- Da ein alkalischer pH-Wert vorliegt, reagiert das Hydrogencarbonat-Ion (HCO3-) mit einem Hydroxid-Ion (OH-). Es entsteht nun ein Carbonat-Ion (CO32-) und Wasser, also: HCO3- + OH- ® CO32-+ H2O Jetzt steigt auch der Carbonatanteil im Aquarium. Der Anstieg hängt also vorallem vom pH-Wert und vom Kohlendioxidanteil im Aquarienwasser ab. Kurde potrzebujemy do dyskusji chemika !!! Qbab gdzie jesteś? Cytuj niestety bez akwarium ale strasznie tęsknię "opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 :) Ja to wszystko .... Sobie tak myslalem: wysoka alkalicznosc powoduje wytracanie sie wapna, dlatego ono nie wzrasta, mimo ze dodajemy je lopatami". Wiadomo, ze dodatkowo duzy wplyw ma ilosc Mg. Teraz jeszcze dla uproszczenia dodales pH - i jasna sprawa.:drink Qbab!!!!!!!!!!!! Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 no niestety nie da się tego rozłączyć kh,ph,Ca... Cytuj niestety bez akwarium ale strasznie tęsknię "opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muniek Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 kurcze ja potrzebuje oprocz chemika jescze tlumacza. Moze prztlumaczycie te pare zdan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZiZi Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 Stani - wapno wzrasta, ale przy duzej ilosc dodawanego Ca do wody, no i czesc z niego znika (przynajmniej w testach), aby sie pojawic przy kh 6 moze ktos zrobi eksperyment i przy wapniu 400 obnizy kh z 10 do 6 w ciagu kilku dni lub jeszcze lepiej z kh 15 byc moze cos u mnie sie namieszalo w baniaku, ale robilem wszystko "ksiazkowo", tak wiec musialo to tez spotkac innych morszczakow, no chyba, ze wszyscy podnosza kh i potem kurczowo sie tego trzynaja - w co watpie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 @Muniek "Gdy dodamy Kalziumhydroxid (czyli jony Ca2+ i OH-) to zachodzi reakcja z CO2 i powstaje Kalziumhydrogenkarbonat (CaHCO3-). Ten nie jest stabilny i sie rozpada na Ca2+ i HCO3-. Poniewaz pH jest podwyzszone to HCO3- reaguje z OH- i powstaje CO32- i H2O. A wiec wzrost Karbonatu w akwa jest zalezne od ilosci pH i CO2." To jeszcze mozna zrozumiec ale rozpatrywany problem polega na tym, ze test na Ca pokazuje np: 380. Chcac poprawic sytuacje sypiemy niewspolmiernie duzo Kalziumhydroxid, osiagamy np: 400. Po jakims czasie kH spada z np: 10 na 6 i okazuje sie, ze teraz w akwarium mamy Ca 600 mg/l. Mozna wykonac sporo chaotycznych ruchow Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 nie sypiemy kalziumhydroxid tylko chlorek wapnia (ew. uwodnioną jego postać) co powoduje wzrost zawartości jonów Ca i zjazd kh (czyli zawartości soli węglanowych czyli z CO3-), jezeli dalej będziemy ładować wapń to mozemy doprowadzić maksymalnego wysycenia roztworu tymi solami a potem wręcz do wytrącenia Ca co pewnie zanotował Zizi Cytuj niestety bez akwarium ale strasznie tęsknię "opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
froolk Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 Ja w swoim zbiorniku obserwuję podobna zalezność co ZiZi choć nie w takiej skali (nigdy nie wyrwało sie spod kontroli ) - po przekroczeniu Kh 11 mocno zaczyna mi zjeżdżać Ca - nie dodaje wtedy samego Ca lecz przestaję dozować zarówno Ca jak i Kh - po zejśćiu Kh do 10 okazuje się, że Ca mam wyżej mimo, że nie suplementowałem wapnia. Wydaje mi się, że potwierdza to to o czym pisze alex. Muniek - IMO przy 1000ltr mocno zastanów sie nad kalkreactorem (nie ze względu na to że na preparatach nie można, ale tanio nie bedzie ) lub uderzaj do andrniew bo chyba on ma duży zbiornik prowadzony na preparatach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muniek Zgłoś Napisano 28 Listopada 2007 Mam pytanie bo z chemii nie jestem zbyt mocny ale co to jest CO32 i czy jest przyswajalny przez korale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach