Skocz do zawartości
grzegorz.p

BICOLOR PULLER-chromis dwubarwny

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytnie odnosnie ,tego gatunku garbika,czy ktos z forumowiczow ma go w swoim akwa?,czy owa piekna rybka jest u nas dostepna,jak sie zachowuje w stosunku do reszty rybiej obsady?,pozdrawiam

bez morskiego akwa tez mozna zyc,:googleye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o Chromis dimidiata? Przyznam ze nigdy jeszce nie widzialem go ani w sklepie ani w prywatnym akwarium, pewnie sa z nia spore klopoty, albo jest agresywna, albo nie do wykarmienia, a podejrzewam ze obie opcje na raz. Teoretycznie ze sprowadzeniem nie byloby pewnie problemu bo np. w Morzu Czerwonym jest to ryba bardzo pospolita:

720-sohal01.jpg

Momentami bylo ich wiecej niz Anthiasow, a to spore osiagniecie :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem na nie mocno napalony. Widziałem je niestety tylko raz w hurtowni. Problem z nimi jest taki, że za młodu pływają sobie zgodnie w stadzie jak C. viridis, ale jak tylko trochę podrosną stają się strasznie agresywne i terytorialne. Ale do wykarmienia - bardzo proste.

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proste do wykarmienia? No to jakis nietypowy Chromis bo wiekszosc CHromisow to ryby trudne w karmieniu, wymagajace bardzo czestego podawania pokarmu, szczerze mowiac watpie aby C. dimidiata byl wyjatkiem...

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam odmienne doświadczenia. Pomijając zwykłego C. viridis`a, które pływają w praktycznie każdym akwarium założonym przeze mnie (oprócz rekina), które jadły zawsze, wszystko i to od samego wpuszczenia do zbiorników. Miesiąc temu udało się załatwić C. cyanea z Karaibów. Owszem były z nimi problemy - łapały infekcje skórne, ale z przyjmowaniem pokarmów (również sztucznych) nie było najmniejszego kłpotu. Co do częstotliwości podawania pokarmów. Oczywiste jest, że ryba żerująca pośród korali, odżywiająca się w naturalnym środowisku praktycznie non-stop będzie wymagała w akwarium częstego karmienia. Nie jest to jednak żadna przeszkoda, przez którą importerzy mieli by tych ryb nie sprowadzać.

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.