Skocz do zawartości
Arko

Moja akwarystyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam moją morską akwarystykę. Pierwszy przedstawiany już wcześniej na forum to zbiornik 10 l (zwany małym poligonem doświadczalnym). Zbiornik drugi to 216 l konstrukcja akwarium wg. własnego projektu. Akwarium postawione na skale ceramicznej. Zbiornik zalany 14.10.07 r. Przepraszam za słabą jakość zdjęć.

1807-akwa 1.jpg

1807-akwa 2.jpg

1807-akwa 3.jpg

1807-akwa 4.jpg

1807-akwa 5.jpg

1807-akwa 6.jpg

1807-akwa 7.jpg

1807-akwa 8.jpg

1807-akwa 9.jpg

-216L, Aqua Medic Ocean Light 150, 24W ATI Blue Plus T5, Eheim 1250, Marea 4400, Tunze NanoStream Set TNS05, Deltec AP 600, Mikser AM KS-1000, SP-1500, Lajon 111

-10L, 2x11W Lauci, Aquel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak zywej skaly,kiepski odpieniacz,no nie wiem co powiedziec,niech sie jeszcze inni wypowiedza.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zaraz mi się oberwie :D. Odpieniacz wiem że do wymiany. Żywa skała dojdzie.

-216L, Aqua Medic Ocean Light 150, 24W ATI Blue Plus T5, Eheim 1250, Marea 4400, Tunze NanoStream Set TNS05, Deltec AP 600, Mikser AM KS-1000, SP-1500, Lajon 111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiele zywej tam nie wcisniesz... co bedzie pracowalo jako filtr biologiczny ?? bo ze ceramika to mi nie wmowisz

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o takim rozwiązaniu że będę pozbywał się płyt ceramicznych i umieszczał płyty żywej skały na konstrukcji ceramicznej.Płyty ceramiki powędrują do sumpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł z klockiem mnie się podoba (duże akwa), szkoda tylko że nie jest dociągnięty do sufitu.

Wydaje mi się iż brak żywej skały da ci się jeszcze we znaki.

Data którą podałeś świadczy o tym iż to świeżonka więc cała zabawa jeszcze przed tobą.

Powodzenia

Czesc i dzieki za ryby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze wlac troche bakterii i wsypac zywy piach. Jakos to przeciez musi ruszyc. Na razie tracisz czas. Zreszta sam wiesz :D

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Filavandrel :

wiele zywej tam nie wcisniesz... co bedzie pracowalo jako filtr biologiczny ?? bo ze ceramika to mi nie wmowisz

Zawsze moze zrobic 10cm DSB w akwa

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładna szafeczka z czego jest zrobiona?

140l SHALLOW TANK :p 100x55 28h, Vortech MP10 es, Oswietlenie led 80w (*** loccutus),odpieniacz Deltec MCE300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@R@F@L no zawsze mozna ale pytanie czy same DSB i ceramika uciagna wieksza ilosc zwiezakow ??

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo to bzdura-ja teraz odganiczyłem ilosć sakały do jakiś 7%, piasku mam 2 worki na 800l w sumie i spokojnie daje sobie rady-a zresztą ceramika za jakiś czas będzie spełniałą ta samą funkcje co skala-bakterie osiedlają sie wszędzie :D

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ceramika bedzie pelnic tez role filtra denitrifikacyjnego?Bo tutaj to mam watpliwosci,w koncu aby zachodzila denitryfikacja w zywej skale potrzebna jest praca jaka wykonuja ruzne robaki przeciskajac wode w kanalikach.Niestety ceramika nam tej masy ruznego zycia ktore urozmaica nasze akwarium i zapewnia rownowage biologiczna nie zapewni.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym ceramika co trzeba przyznac nie ma chyba (wedlug mnie - nie widzialem przepolowionej wiec moze sie myle) takiej porowatosci jak dobra zywa skala

czy sie jednak myle ??

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm szafka wykonana z płyty 2 cm...(niestety nie wiem jakiej) kolor srebrny połyskujący. Co do żywego piachu właśnie zastanawiam się ile na taki zbiornik wyjdzie kilogramów. Co do ceramiki jest porowata przy układaniu niestety porysowałem sobie szybki w akwa a palce miałem poranione . Niestety nie widziałem przekroju skały. Jednak przypuszczam że nie jest to cała bryła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arko a ile Cie wyniosła taka szafeczka lecałes komus budowe? czy składales sam jak tak to plyte gdzi ekupowales castorama i te sprawy?

140l SHALLOW TANK :p 100x55 28h, Vortech MP10 es, Oswietlenie led 80w (*** loccutus),odpieniacz Deltec MCE300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, zapowiada sie ciekawie, brawa za odwagę z tą ceramiką :D Wydaje mi się, że będzie z tego za jakiś czas ładny baniaczek, dorzucisz z kilka kg żywej skały aby trochę tego "robactwa" się namnożyło i styka, dsb oraz dobry odpieniacz na pewno zrekompensują użytą ceramikę. Swoją drogą, na ceramice osiedlą sie bakterie po jakimś czasie i też będzie spełniała rolę filtracji biologicznej - tak samo jak w filtrach kubełkowych do baniaków słodkowodnych - też są wypełniane ceramiką jako wkład biologiczny!! Przynajmniej masz z głowy wyeliminowanie niepożądanych zwierzaków, jakie często przychodzą na żywej skale :D

Pozdrawiam,

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, Rafal - troszke namieszales.:D

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mówie, że będzie łatwo - początki będą na pewno trudniejsze a niżeli by wystartować na LR. Jednak jestem w 99% przekonany, że spokojnie z biegiem czasu na ceramice da się zrobić tak samo ładny baniak jak na LR. Oczywiście wskazane jest jak najbardziej dorzucenie tych 7-10kg dobrej żywej skały.

Trochę optymizmu panowie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafal - mialem na mysli Twoje porownywanie potrzebnych bakterii w ceramice do tych na ceramice w kubelkach. Lepiej, zeby takich bakterii nie bylo zbyt duzo.:D

A tych "zlych" zwierzaczkow to sie nie ustrzezemy chyba, ze bysmy kupowali tylko odlamane szczepki korali i zero zywej skaly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie szafki: bardzo wstępny projekt wyglądał następująco

http://www.nano-reef.pl/datas/users/1807-projekt%20akwa.jpg

zamówiłem całość wg. własnego projektu u szklarza. Cene podam wieczorkiem na priv.

Co do pomyślności ceramicznego projektu bo trzęsę portkami :D. Trudno jak zbiornik totalnie się wywróci to zacznę przygodę od nowa i to książkowo z nowym jakże cennym i doświadczeniem. Jednak uzbrajam się też w cierpliwość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arko :

Co do żywego piachu właśnie zastanawiam się ile na taki zbiornik wyjdzie kilogramów.

W moim baniaku, przy dnie 75x63cm, 18 kg piachu dało warstwę średnio 5cm, choć jest to zasługa ok. 30kg skały, która znalazła się w akwa pierwsza i pod nią piachu jest niewiele.

Raz Fila - całe życie Fila

Moje błotko

75x63x60 (280 litrów), sump ~300L, 2x24W T5, cyrkulacja ~12000 l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna przyjac orientacyjnie 1.5kg na litr piachu - a objetosc sobie latwo policzyc ile trzeba.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Niemczech sporo osob robiac na reefkeramiku baniaki, wrzuca skale z frachtu i potem w miare zarastania ceramiki wyciaga skale do sumpa.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stani, rozumiem, że bakterie w kubełku w akwarium słodkowodnym oraz te na skale czy ceramice w morskim są inne, ale jedne i drugie mają takie samo zadanie - w sposób pośredni czy bezpośredni oczyszczają wodę :D przeciez zeby mieć ładne akwarium nie musimy znać całej biologii czy chemii :D

jak masz chwilke to mozesz napisać czemu te bakterii z kubełka nie są mile widzaine w akwarium morskim, bo ja niewiem :D

pzdr

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafal

Pewnie myslimy o tym samym, tylko troche sie mijamy :D

Jezeli za jakis czas, ceramika mialaby przejac role zywej skaly, to musialyby sie w niej a nie na niej osiedlic bakterie denitryfikacyjne a nie nitryfikacyjne jak w kubelku, gdzie do bakterii dochodzi tlen i gdzie czyszczenie wody konczy sie produkcja NO3. W akwarium slodkowodnym, wyzsze stezenie NO3 nie ma takiego znaczenia jak w naszych, slonowodnych, szczegolnie tych z koralami.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.