Skocz do zawartości
Slawomir

Parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Odpaliłem mikser i reaktor i sie porobiło:rano pH jest 8.2 w ciągu dnia spada do 8.0 wieczorem zaczyna znowu wzrastać do 8.2 Mikser stosuje-dolewka odparowanej wody w nocy,reaktor w dzień.Czy przy tak wysokim Ca i Mg możliwe jest tak niskie pH. Jak podnieść ph skoroCa iMg są już i tak wysokie.

pozostałe parametry:

pH-8.0-8.2

kh-12

Mg-1440

Ca-480

No3-0

pH-pomiar profilux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Czemu Ty się martwisz pH, pH masz bardzo dobre :) Kh jak dla mnie za wysokie i troszkę Ca i Mg.

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie twardość jest za wysoka, a pH idealne, (chłopaki piszemy pH a nie Ph) - poprawiam w postach wyżej.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dany

kaHa ale spotkalem juz wszystkie odmiany pisowni :)

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dany - przy kh i gh (ta opcja wydaje mi się najsensowniejsza jeśli brać pod uwagę etymologię tych skrótów) ale poprawne będzie chyba też zapisanie KH i GH (bo to odpowiednio oznacza: carbonate hardness oraz general hardness) choć nie wiem dlaczego miało by być uzasadnione pisanie z dużej litery, no ale ja nie jestem humanistą :) . W przypadku pH zapis ma swój sens matematyczny, p oznacza -log (ujemny logarytm dziesiętny) a H oznacza stężenie jonów H+ (choć w rzeczywistości H+ jako jon nie występuje w wodzie bo łączy się od razu z jakimś klasterem wody (istnieje cała dobrze udowodniona i udokumentowana dziedzina wiedzy na temat struktury wody w stanie ciekłym) i tworzy duży jon, ale ponieważ wszystko i tak polega na liczeniu stężenia tych jonów a jest ono równe hipotetycznemu stężeniu jonów H+ więc dla uproszczenia zapis wygląda tak pH, co ważne w rzeczywistych układach powinno nie brać się pod uwagę stężenia H+ tylko aktywność tych jonów, ale to już zupełnie inna historia :D

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.