Skocz do zawartości
bluezeum

Czym zastąpić biobale w kominie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów,

Wiem że w mojej przygodzie morszczyzną nie poszedłem drogą obowiązującą (raczej może rekomendowaną) przez użytkowników tego forum. W moim systemie zastosowałem biobale......

Przeanalizowałem dziesiątki postów na ten temat z forum i aktualnie stoi przede mną pytanie - czym zastąpić biobale ?

Mam komin o pojemności ok 35 litrów oraz komorę w sumpie o pojemności kolejnych ok 20 litrów. Czy jeśli wywalę biobale czy warto na to miejsce włożyć żywą skałę?! Czy spełni tak samo a może lepiej zadania filtracyjne które wykonywały biobale?

Dodam że zbiornik funkcjonuje ponad rok. Wszystkie parametry (te które zmierzyłem) są stabilne i w pożądanych wartościach.

585L 150X60X65, pompy:Deltec 5250, Deltec 4745, Tunze Turbelle stream 6200+kontroler 7091, GroTech III NG, Aqua Medic Aquaniveau, Lampa Aqua Medic Ocean Light T HQI BLV 10k 2x150W 2x54W T5 Sylvania Coralstar, RO+DI, Odpieniacz Deltec AP600, Kalkmixer Deltec, Filtr fosforanowy Deltec FR509, Chłodziar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywal biobale ale nie wszystkie na raz (systematycznie podbieraj po troche zeby sie system nie zachwial), w kominie nic nie dawaj a w sumpie zrob filtr glonowy (refugium)

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasatnow sie po co Ci biobale?

A pozniej jak napisał:

Filavandrel :

wywal biobale ale nie wszystkie na raz (systematycznie podbieraj po troche zeby sie system nie zachwial), w kominie nic nie dawaj a w sumpie zrob filtr glonowy (refugium)

Jak bedziesz wywalal biobale to wlewaj bakterie, to wazne!

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlewac bakteri nie musi tylko nich rozlozy wyciaganie bioblai np na 1 miesiac

co kilka dni garsc :) zeby nie gwaltownie

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komin powinien byc zalany, wtedy mozesz wlozyc zywa skale. Zwroc tez uwage, ze na dnie zalanego komina zbiera sie detrytus, wiec te skale bedziesz musial czasami wyjac.

Moze nic nie dawac? Po wyjeciu biobali testuj wode i sam zadecydujesz czy musisz zapelniac komin. Skoro z biobalami NO3 byl o.k. to bez nich bedzie jeszcze lepiej (ujemny? :)) i wtedy skaly nie potrzeba dawac tylko dlatego, bo sie akurat miejsce zrobilo. :D

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stani

Jeśli pozbędę się biobali z komina i pozostawię go pusty to co przejmie rolę filtracyjną?...

Jesli po wyjeciu biobali NO3 się nie zmieni to znaczy że nic one nie wnoszą do systemu?!

585L 150X60X65, pompy:Deltec 5250, Deltec 4745, Tunze Turbelle stream 6200+kontroler 7091, GroTech III NG, Aqua Medic Aquaniveau, Lampa Aqua Medic Ocean Light T HQI BLV 10k 2x150W 2x54W T5 Sylvania Coralstar, RO+DI, Odpieniacz Deltec AP600, Kalkmixer Deltec, Filtr fosforanowy Deltec FR509, Chłodziar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bluezeum, temat biobali był tu poruszany dziesiątki razy. Morskie akwarium rządzi się innymi prawami niż słodkowodne. Jeśli masz skały te 10-15% pojemności zbiornika to ona głównie przejmie rolę filtratora, a i odpieniacz będzie miał więcej do roboty bo biobale nie przerobią mu amoniaku do NO3, którego nie jest w stanie wyłapać. Jeśli jest spora obsada to może warto dodać coś z filtracji - glonowy lub DSB. Może właśnie dozowanie baktrii i ew. pożywniki dla nich - bo to też daje pozytywne efekty i osoby z naprawdę wypasionymi zbiornikami leją bakterię nie zawsze się tym chwaląc :)

EDIT:

bluezeum :

Jesli po wyjeciu biobali NO3 się nie zmieni to znaczy że nic one nie wnoszą do systemu?!

Po wyjęciu biobali może się zmienić NO3 - spadnie ich poziom :D

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bluezeum

Teraz role filtracyjna przejmie odpieniacz, ktoremu te biobale wiecznie przeszkadzaly (patrz archiwum - warto czytac), i zywa skala, ktora mam nadzieje, ze masz.

Czyli napisalem to co Rebciu :)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.