Skocz do zawartości
alef

Przeróbka lampy AM OCEAN LIGHT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktos z Panow przerabial moze lampe AM - chce przerobic HQI 150 Wat na 250 Wat. Statecznik chce dać na zewnątrz (oczywiscie nowy do 250 W) interesuje mnie czy żarnik 250W jest większy niż 150 W i czy w zwiazku z tym trzeba wymienic lustro na inne no i uchwyt na żarnik na inny.

Robił ktoś coś takiego ??

"""All you need in this life is ignorance and confidence, and then success is sure"" - Mark Twain"

160L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żarnik jest większy, myślę tu o mocowaniu FC2 250W w stosunku do R7xS 150W, tak na chłopski rozum chyba się da, najlepiej jak po prostu kupisz sobie mocowanie do 250W np. http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=96ee7ff9cbdd&UID_p=f79e78ad30ca&UID=511fd74daa84&PHPSESSID=06ff7cb6be7f59c242f4ecbded062b94 i przypasujesz do lampy, jak zagra to dokupisz całą resztę.

PS nie zastanawiałeś się nad zasilaczem elektronicznym?

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w trakcie przerabiania. Wyjęcie statecznika na zewnątrz raczej nie ma większego sensu ponieważ stateczniki 250W bez problemu mieszczą się do środka. Jeśli chodzi o żarnik to 250W jest niestety dłuższy i ma inne końcówki więc bez metaloplastyki się nie obędzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh - Alex byłeś szybszy :) Pozwolę sobie odpowiedzieć za siebie - oczywiście, że myślałem ale cena :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@harrari - tzn po operacji 'norzyce do blachy' da się wykorzystać stare lustro ze 150W do palnika 250W ?

@alwx - dokładnie tak jak mówisz: postanowiłem wymienić statecznik na elektroniczny (coralvue) wiec pomyslalem sobie ze niejako przy okazji moglbym zrobic sobie 250W ze 150W - statecznik bedzie na zewnatrz, pozatym wywalam statecznik do T5 i daje DALI wiec temperatura w lampie obnizy sie mocno - stad pomysl o przerobce na 250W.

@nowy: jak zrobie nowa lampe to nie omieszkam sprzedac starych bebechow :) dam znac

"""All you need in this life is ignorance and confidence, and then success is sure"" - Mark Twain"

160L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.