Skocz do zawartości
Wojtesu

Co może stukać w baniaku??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegoś czasu słysze stukanie w baniaku, przypominające uderzanie kamykiem w szybe. No i za nic nie mogę zlokalizowac tego odgłosu, mieliście coś takiego u siebie? Cóż to może być??

PS. na dłuższą mete jest to irytujące...

650L słonej wody...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze byc albo mantis albo pistoletowa :) szukaj w nocy z czerwona latarka :D

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to byc krewetka pistoletowa

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... tego się obawiałem. Tylko jesli to jest jakieś maleństwo to jak ja ją znajdę?? No nic, czas na polowanie...

Dzięki.

650L słonej wody...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciezko ja bedzie zlapac bez wyjmowania skaly z baniaka. Na pocieszenie napisze ze mam to samo od paru lat i jak do tej pory nie nabroila u mnie krewetka. Irytujace to owszem jest, nie powiem, mnie nawet budzi czasami ten odglos, ale jesli to nie jest jakas duza krewetka pistoletowa to nie powinna narobic duzo szkody.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, mam to samo czaasami słychać to bardzo wyraznie w środku nocy, ale jak narazie dużo się przyglądałem i jej nie moge namierzyć. No cóż stan obsady jest ok więc chyba to nie potwór :)

Poluje.... :D

650L słonej wody...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam pistoletowe. Małe ale skubańce głośno strzelają.

Jedna siedziała kiedyś w sumpie jak była ceramika i stąd wiem jak wyglądają bo tak to bardzo ciężko je namierzyć.

95-zagadkajpg.jpg

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakiej wielkości je miałeś tak w przybliżeniu? i jak ją złapałeś? Na skałkach jest ją bardzo trudno zobaczyć, tak dobrze sie kamufluje. I w tym jest jawiększy kłopot...

650L słonej wody...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na fotce widać, że siedzi w ... ceramice, której wewnętrzna średnica tej dziurki to chyba z 5 mm. a długośc może 2,5cm.

Wali tak, jakby była znacznie większa.

Nijak jej nie łapałem - sama przepłynęła do sumpa i jak wywalałem ceramikę to postanowiłem ją znaleść. Tam była tylko ceramika więc ...

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ślimaki, które stukają po wyłączeniu światła

pozdrawiam

650l, sump 200l, 220kg skałki, 3x150 HQI + 4x80W T5, 2x RESUN WAVER 15000A + 2x TUNZE 6060 + 2x TUNZE 7240.25

nowy projekt 1050

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vnik - dokladnie, slimaki turbo czasami w dziwny sposob szybko okrecaja musze dookola nogi i wtedy stuka. Tez dlugo szukalem przyczyny tego stukania

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Panowie zbiliście mnie z tropu totalnie...

Nos przy szybie i obserwuje.... ;-)

650L słonej wody...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych ślimaków - faktycznie obracają się czasem ale chyba tylko w samoobronie. U mnie czasem jak krab wejdzie na ślimaka to ten robi mu taką karuzelę. Zabawny widok :)

Ale to jest stukanie/chrobotanie ale nie strzelanie, więc jak coś strzela to raczej krewetki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mysle ze to krab z nogą w gipsie tak stuka.:)

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.