Skocz do zawartości
michu23

co to takiego?

Rekomendowane odpowiedzi

witam! od jakiegos czasu obserwuje pojawiajace sie na szybach dziwne stworzonka. kiedys tego tyle nie bylo... moze to zasluga piasku? ale chodzi mi o konkretne zwierzaki, sa brazowe, maja ok 2-3mm, po dotknieciu palcem praktycznie rozpadaja sie, rozplywaja. wygladaja tak jak moj "super szkic". co to takiego? widzialem na lobophytonie 2 sztuki i sie caly zwinal, moze to przypadek bo przyklejam skalke na ktorej jest do skaly ale jednak 2 dzien jest zwiniety. prosze o pomoc.

679-coto.jpg

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) tak myslalem. mam ich niewiele. poki co. mam nadzieje ze nie stana sie ta plaga bo byc w akwa to zawsze beda. wiem ze to temat aktualny na forum. czytalem. ale jest jakis skuteczny sposob walki z tym g#*&*#? co z takim zaatakowanym koralem?

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżli widziałeś na koralu dwie sztuki -to szukaj innych przyczyn, wirki mozna odsysać przy podmianie wody, Słabo się przymają. Niektóre ryby też jadaja wirki ale to zalezy od osobnika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzialem i zdjalem je delikatnie szczoteczka. od dawna je widzialem na roznych koralach ale nie zwracalem na to uwagi az przeczytalem inne posty. myslalem ze wirki wygladaja inaczej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odsysac, i cos mi swita ze jakas ryba je zjada oraz slimak nagoskrzelny nazwy nie pamietam ale caly czarny z nibieskim pasem (po zjedzeniu populacji wirkow pada z glodu...)

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ryb które jedzą wirki jest kilka Hexatenia, Mandaryn, taka co ja mam ale nie wiem jak sie nazywa jest mało znana :). Pytanie czy możesz sobie pozwolić na jeszcze jedną rybę ? Ślimak Chelidonura varians tak jak napisał Filavandrel po zjedzeniu wirków jest do oddania bo inaczej padnie z głodu.

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@guliwer777 moj mandaryn mial w starym akwa wirkow od groma i ich nie ruszal a mial i mlutkie i wielkie :) moze dlatego ze woli bardziej jaja krabow mrozone :D od paskudztwa latajacego po skalach :D

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mandaryna to chyba do mojego akwarium chyba szkoda wciskac. Mam zamowione blazny, chociaz akurat niedlugo przesiadam sie na wiekszy zbiornik bo 165l... ale kupowac go tylko dla wirkow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie mandaryn na wirki sprawdził się idealnie, kup malutkiego bo myślę że jak zje wszystkie wirki to zdechnie kilka razy tak było u mnie , a mały nie 'przytruje'wody.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi nie chwal sie tutaj na forum takim podejsciem do akwarystyki.. a wlaciwie z akwarystyka nie ma to nic wspolnego...:)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AquaManiac - popieram...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AquaManiac :

Robi nie chwal sie tutaj na forum takim podejsciem do akwarystyki.. a wlaciwie z akwarystyka nie ma to nic wspolnego...:)

O jakie chwalenie Ci chodzi? a może nie mam racji?

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co nie ma nic wspólnego z akwarystyą ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
robi :

U mnie mandaryn na wirki sprawdził się idealnie, kup malutkiego bo myślę że jak zje wszystkie wirki to zdechnie kilka razy tak było u mnie , a mały nie 'przytruje'wody.

Człowieku po co kupować rybę z podejściem że i tak zdechnie, to idąc Twoim tokiem myślowym lepiej kupić 5 szt. bo szybciej zjedzą wirki i wyrzucić jak już nie będą miały co jeść bo mogą "zasyfić" zbiornik.

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@robi, dziwne podejście :con

Ja wpuściłem Synchiropus stellatus i muszę stwierdzić, że to co było na piachu wyczyścił super ale kilka sztuk zostało na Briareum i nimi się nie interesuje. Być może dlatego, że wirki siedzą na tej "skórce" a nie na polipach i nie łatwo do nich się dostać. Wczoraj wieczorem koral schował wszystkie polipy a Synchiropus wirki na nim zignorował :)

Zdecydowałem się na Synchiropus'a bo w porównaniu z Pterosynchiropus'em wydaje się bardziej aktywny. Mój "egzemplarz" czasami gania za przepływającymi przy dnie mrożonkami, pobierał ikrę krabów, a nawet mrożoną artemię z pipety, więc nawet jak wykończy wszystkie wirki z wyżywieniem gościa nie powinienem mieć problemów.

Raz Fila - całe życie Fila

Moje błotko

75x63x60 (280 litrów), sump ~300L, 2x24W T5, cyrkulacja ~12000 l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanowie sie nad kupnem Synchiropusa, bo widzialbym go w nowym baniaku również. Aktualnie wirki widze tylko pojedyncze sztuki na sztbach. Gdy przecieram szybę czyścikiem magnetycznym na jakiś czas ich nie ma wcale... no ale lobophyton sie nie rozwija juz 3 dzien, mam nadzieje ze przezyje.

@robi - je bym nie chciał zeby kobieta mnie, wymienila na lepszy model jak juz nie bede przydatny, albo odda juz teraz do domu starcow bo jak umre to same klopoty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zle mnie zrozumiałeś michu23 powodem kupna mandaryna nie były tylko wirki lecz jego uroda ale trzy razy tak było -brak wirków i żywego pokarmu=ŚMIERĆ mandaryna , a Wy to to ,to tamto ,jakieś zażuty, ... to były tylko moje uwagi z których wyciągnołem wnioski!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.