Skocz do zawartości
rafal19

jaki węgiel aktywny stosujecie?

Rekomendowane odpowiedzi

Za radą używam Eheima do morskiego. Sera jakoś mnie nie przekonuje. Jest wolna od fosforanów i długo działająca ? Jak masz zamiar stosować węgiel, długo czy krotko ?

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eheima, Kenta - takie używam, nie widzę różnicy między nimi.

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam AM. Nie ma fosforanów, a resztę trudno zbadać. Ma postać granulek w dwóch rozmiarach.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosowalem Eheim teraz mam KZ i widze miedzy nimi roznice... jak starczy mi czasu i checi to wrzuce filmik jak KZ zachowuje sie po wrzuceniu d wody;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez uzywałem AM przez okres 3/4tygodni po 200/250g

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
guliwer777 :

Sera jakoś mnie nie przekonuje. Jest wolna od fosforanów i długo działająca ? Jak masz zamiar stosować węgiel, długo czy krotko ?

mam zamiar stosować węgiel długo, co miesiąc go wymieniając. Co do sery to wiem tyle co można na necie wyczytać w opisach e-eklepów http://www.reefshop.pl/eshop/filtracja-i-cyrkulacja_wk-ady-filtracyjne_sera_sera-super-active-filter-carbon-wybierz-pojemno.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafal

Nie chcialbym rozpoczynac jakiejs specjalnie poteznej dyskusji, ale co sobie obiecujesz (poza wyjalowieniem wody z niepotrzebnych i potrzebnych pierwiastkow) po stalym filtrowaniu weglem? Bedziesz tez codziennie dodawal 70 pierwiastkow ktore za chwile wyfiltrujesz?

Moim zdaniem to blad, mimo ze wiem, ze wiele osb tak wlasnie robi, ale tu akurat chyba nie powinno byc "dwoch szkol".

Korale oddaja do wody rozne kwachy w ich wojnie biologicznej, ryby tez brudza wode, ktora wyklarujesz odrobina wegla w ciagu 2 - 3 dni...

Wracajac do Twojego pytania - moze znajdziesz wegiel, ktory nie bedzie oddawal PO4 do wody... Znowu dobry test bedzie potrzebny :). Opakowania znosza rozne napisy...:D

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak apropo wojny biologiczxnej to które właściwe korale trują wodę?

Na pewno Xenia (podczas każdego skrobania śmierdzi) co z innymi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie (prawie) miekkie sa znane z tego , ze ostro walcza chemia. wystarczy przypomniec , ze zoantusy naleza do jednych z najbardziej toksycznych.

twarde tez, ale w znacznie mniejszym stopniu.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.